pek bir geniş kürt aşiretidir, hatta dünyanın en büyük kürt aşireti diye bilinir. tahmini sayıları bir milyondur. aslen diyarbakır karacadağ kökenli oldukları söylenmekle birlikte büyük göç ile rusya üzerinden türkiye'ye gelmişlerdir. diyarbakır, kars, ağrı, van, bitlis, muş ve samsun'da nüfusları mevcuttur. ayrıca bir kısmı da çok evvelden istanbul'a yerleşmiş olup istanbul kürtleri olarak anılırlar.
birden fazla facebook grubu olduğu için, buyrun arama sonuçları.
van'ın en büyük aşiretlerinden. aşiret, bolşevik ihtilali ile kinyas kartal öncülüğünde rusya'dan van'a gelmiş. ikinci dünya savaşında türkiye'deki fakirlikten bunalan aşiret rusya'ya geri dönmek istemiş. bu amaçla kinyas kartal, aşiretinden bir adamını eski yerleşim birimine göndermiş. ve şöyle demiş: "durum, türkiye'den iyiyse ayakta fotoğraf çektir. yok durum burdan beterse oturarak fotoğraf çektir. ve bize gönder". aşiretin adamı, rusya'da durumu görünce, 180 derece uzanıp öyle fotoğraf çektirmiş.
ayrıca, mihail gorbacov'un da, bruki olduğu rivayet edilir.
osmanlı'nın iran'a düzenlediği bir sefer esnasında cereyan eden bir kız meselesi yüzünden karacadağ'dan göçe kalkışan ve ığdır doğubeyazıt civarında iki kola ayrılan aşiret. rusya doğrultusunda göç edenler kafkasya'da birçok ülkeye yerleşmiş bir kısmı da rusya içlerine hatta moskova'ya kadar ilerlemiş oralarda yaşamaya başlamışlardır. kinyas kartal adlı feodal komprador'un kandırmasıyla bir kısmı geri dönerken bir kısmı da rusya'da kalmıştır. kinyas bey'in çağrısıyla gelenlerin büyük çoğunluğu van'ın gürpınar ve merkez ilçe köylerine yerleştiği bilinmektedir. bir kısmı da muş malazgirt, kars arpaçay, ığdır merkez, ağrı patnos gibi yerlere yerleşmişlerdir. iran yönüne giden kol ise kazakistan'a kadar ilerlemiş oralara yerleşmişlerdir. halen iran, özbekistan, kazakistan, azerbaycan ve nahçivan'da yaşadıkları bilinmektedir. iran'a gidenlerin bir kısmı kendi arzularıyla geri dönüp van'ın muradiye, özalp ve çaldıran ilçeleri köylerine yerleşmişlerdir.
brukan aşireti aşiretlik bağları zaman içinde en hızlı çözülen ve feodal alışkanlıklardan büyük bir çoğunlukla sıyrılabilmiş neredeyse tek aşirettir. bunun nedenleri arasında ise eğitime verilen önemin olduğu düşünülmektedir.