brucellosis olarak da bilinen, canlının önce lenf sisteminde, ileriki safhalarda ürogenital sistemde etkili olan, eklem ve kas ağrılarıyla devam eden hastalık...
tedavisi uzun süreli antibiyotik kullanımıyla mümkündür, fakat kullanılan antibiyotiğin niteliği hastanın uzun süre ilaç kullanmasında sorun çıkarmayacak şekilde olmalıdır...
antibiyotik olarak tetrasiklin kullanılması önerilir...
açılın ben veteriner hekimliği öğrencisiyim.
Şimdi efenim brucella cinsi bakterilerimizin habitatı canlı vücutlarıdır. gram negatif boyanırlar aynı zamanda Köster boyama yöntemi ile de boyanırlar. Morfolojileri coccoid rod denilen bir şekildedir. kültürleri seçicidir. S-R kolonileri görülebilir. CO2 kullanırlar ve zorunlu aerobiktirler. Antijenleri hücre duvarındaki A ve m polisakkaritleridir. katalaz oksidaz ve üreaz pozitif bakterilerdir. dayanıklılıkları ortalamadır.
B. melitensis keçi ve koyunda
B. suis domuzda
B. canis köpekte
B. ovis koyunda
B. abortus sığırda
patojenik etkilerini gösterebilirler ve orchitis, epididimitis, düşük, brucellosis, arthritis gibi hastalıklara sebep olabilirler.
Yani bu bir bakteri cinsidir hastalık değildir. Brucellosis ise bu bakterinin yol açtığı hastalıklardan sadece biridir. Türkçede bu zoonoz hastalığa bruselloz denir. Karıştırmayalım.
dünyanın en yaygın zoonoz hastalığıdır. hayvanlarda genellikle abort yani yavru atımına sebeb olur. yavru atmamışsa o yavru brucella ile enfekte doğar ve en büyük riski oluşturur diğer hayvanlar için. çünkü enfekte olduğu pek anlaşılmaz sinsi seyreder. insanlara geçişi ise çiğ sütten yapılan yoğurt ve peynirden geçer.
dünyada en yaygın türleri sırayla:
Brucella melitensis
brucella abortus
brucella suis
finlandiya norveç gibi ülkeler bu hastalık bakımdan eredikedir.
Peynirin şeklinin bozulmaması için bazı uyanıkların sütü pişirmeden peynir yapması ve sonucunda inanların bu zottirik hastalığa yakalanmasına sebep olan virüs.
belirtileri pek çok hastalıkla karışabilen; geceleri artıp azalan dalgalı bir ateşle seyreden, eklem ağrıları, baş ağrısı, psikonörotik bozukluklar görülen ve insanı hayattan bezdiren; ülkemizde özellikle hayvancılıkla ilgilenen insanlarda görülen; özellikle pastörize edilmemiş süt ve taze peynirden bulaşabilen; tedavisi en az 2 3 hafta sürmesi gereken ve hastaların hastanede takibiyle mutlu sona ulaşılabilen hastalık.