abd dışişleri bakanı kellogg'un adıyla anılan, 27 ağustos 1928'de paris'te imzalanan antlaşma. öncelikle abd, ingiltere, fransa, almanya, italya, japonya, polonya, Belçika ve Çekoslovakya'nın imzaladığı antlaşmaya, 1928 yılı sonuna kadar sscb dahil 46 devlet dahil olmuştur. bunlardan biri de 1929'da antlaşmayı imzalayan türkiye'dir. paktın amacı, ülkelerin anlaşmazlıkların çözümü için savaşmalarını önlemek, savaşı bir milli politika aleti olarak kullanmaktan vazgeçmektir. *
Savaşı ulusal politikanın bir aracı olmaktan çıkarmayı amaçlayan, 1928'de tamamlanıp daha sonra hemen hemen bütün ülkelerce imzalanan genel andlaşmadır. ABD Dışişleri Bakanı Frank B.Kellog ileFransa Dışişleri Bakanı Aristide Briand'ın girişimleri sonucu hazırlanan Pakt 1928 Ağustos'unda ABD, ingiltere, Fransa, Almanya, Japonya, italya, Polonya, Belçika ve Çekoslovakya tarafından imzalandı.
savaşı ulusal politikanın bir aracı olmaktan çıkarmayı amaçlayan, 1928'de tamamlanıp daha sonra hemen hemen bütün ülkelerce imzalanan genel andlaşma. resmi adı savaşın terk edilmesi için genel andlaşma'dır. paris paktı olarak da bilinir, ayrıca amerika metinlerinde kellog-briand paktı olarak da geçer. abd dışişleri bakanı frank b.kellog ilefransa dışişleri bakanı aristide briand'ın girişimleri sonucu hazırlanan pakt 1928 ağustos'unda abd, ingiltere, fransa, almanya, japonya, italya, polonya, belçika ve çekoslovakya tarafından imzalandı. türkiye daha sonra bu pakta katılacaktır.
andlaşmanın iki ana maddesine göre taraflar:
i.uluslararası anlaşmazlıkların çözümünde savaşa başvurmayı kınıyor ve savaşı ulusal politikalarının aracı olarak kullanmayacaklarını açıkca ilan ediyorlardı.
ii.hangi şart ve kökene sahip olursa olsun hiçbir anlaşmazlık ve çatışmanın çözümü için barışçı yollar dışındaki yollara başvurulmayacaktı. yine de paktı imzalayan pek çok ülke andlaşmaya kendilerine yönelik "saldırı" olması durumuyla ilgili olarak çekince koydular.
briand-kellog paktı birleşmiş milletler öncesi dönemde barışı koruma konusundaki en önemli girişimlerden biridir. paktın tarafları andlaşmayı çiğnemiş olsa da ii. dünya savaşı'na kadar pakt güvenilir bir belge olma özelliğini korumuştur ve savaş sonrası oluşturulan savaş suçları kavramına hukuksal temel olmuştur. ayrıca nürnberg ve tokyo mahkemeleri'nde briand-kellog paktı'nı ihlal eden suçlardan dolayı da yargılamalar olmuştu.
ismini Abd dışişleri bakanı B. kellog ile fransa dışişleri bakanı aristtide briand dan alan savaşı politika aracı olarak kullanılmasını yasaklayan uluslararası antlaşmadır. ABD kaynaklarında kellog-briand diye geçer illâ kendi adamını başa yazacak.
Kpss çalıştığı tahmin edilen sözlük yazarının, kitaptan edindiği bilgileri sözlüğe aktardığının en mükemmel göstergesidir. Zira bu başlıkları \"küçük antant, litvinov paktı, akdeniz paktı\" izleyecektir. Çocuğum sıradaki konu, 2. Dünya savaşı nedenleri. Haydi rastgele...
Ha bu arada zorunlu bilgi: Fransa ve Amerika arasında 1928 yılında kurulan, türkiye\'nin 1929 yılında katıldığı, yeni çatışma ortamlarını engellemek gayesi güden oluşumdur.