ifmsa adlı dünyadaki saygın tüm tıp fakültelerinin dahil olduğu kuruluş yardımıyla brezilya'nın espirito santo eyaletinin vitoria şehrine 2015 yılının temmuz ayının başında gittim. kadın doğum stajı amacıyla güney yarım kürenin en güçlü ve en çok merak edilen ülkesine gitme fırsatım oldu. brezilyanın gördüğüm naçizane özelliklerinden bahsetmek isterim sizlere: gittiğim yer italyan kökenlilerin yoğunlukta olduğu refah düzeyi yüksek bir kentti. ülkede her renkten insanın (ülkemizdekinden çok daha keskin çeşitlilikten bahsediyorum) birarada refah içinde birbirlerinin kökenlerine renklerine takılmadan insanına kişiliğine göre değer vermesini gıpta ile izlediğimi söyleyebilirim ve ayrıca çocuklara hem anne hem de babanın soyadı veriliyor ve reşit olunduğunda birey iki soyaddan birini kendi rızasıyla öncelikli olarak seçebiliyor ki bu ata erkil toplum yapımızın farklı olan özelliklerinden biridir. para birimleri hemen hemen tl ile aynı olan brezilya reais'idir.güzel sahilleri ortalama olarak türk kızlarından çok daha güzel olmaları etin, benzinin ülkemize göre çok daha ucuz olması avantajlarındandır. temmuz ayı kış olmasına rağmen sıcaklıkları ortalama 24-25 santigrattır.stajımda ise gördüğüm tıp anlamında daha detaylı bir eğitim aldığımızdır brezilya'ya nazaran belki de bu benim okulumla staj yaptığım üniversiteye bağlı bir şeydir.stajımın son haftası rio ve sao paulo ya yaptığım gezi ile de söylemek istediğim tek şey fırsatınız varsa dünya gözüyle rio de janeiro yu görmeniz gerektiğidir.
-Gitmeden önce yapmanız gereken tek şey pasaportunuzun olması.
-Gitmek için en iyi yol aktarmalı uçuşlardan uzak durmak. Transit vize alımı sırasında bir sürü sorun çıkıyor. En iyisi Türk Hava Yolları'nın doğrudan istanbul - Sao Paulo seferi olacaktır.
-istanbul - Sao Paulo uçuşu yaklaşık 14 saat sürüyor. Yunanistan, Malta, Fas, Sahra Çölü, Atlantik Okyanusu üzeri bir uçuş rotasına sahip. Saatlerce bitmeyen çöl ve okyanus insanı yoruyor. Size tavsiyem uçakta bedava olan içkilerden bol bol içip zurna tabir edilen modda uyuyarak yolculuğu geçirmenizdir.
-Brezilya'ya inince pasport kontrolüne gidin, güleryüzlü memurlar karşılıyor insanı. Bu çok güzel.
-Eğer uzun kalacaksanız, araba kiralamanızı tavsiye ediyorum. Basit bir Fiat araba ile son derece rahat bir biçimde seyahat edersiniz.
-Arabalar benzinle ve etanolle çalışabiliyor. Etanol daha ucuz ve ekonomik. Şehirler arası yollarda adım başı yol parası ödeyeceksiniz. Sao Paulo - Rio de Jenario arasındaki yaklaşık 6 saatlik yoculuk boyunca en az 5-6 kez durup para ödedik. Biraz pahalı!
-Trafik çok çok düzgün, insanlar saygılı. Arada ufak tefek sorunlar çıksa da Türkiye'de ettiğiniz küfürün ancak %1'ini edersiniz. Korna sesi yok denecek kadar nadir duyuluyor. Sokaklar ve caddeler düzenli.
-otabanlarda ya da normal yollarda dinlenme tesisleri genelde pahalı. tuvalete para isteyen görmedim henüz. bu dinlenme yerlerine girer girmez elinize üstünde barkod olan bir plastik plaka tutuştururlar ve içerde ne alırsanız buna işlenir. mekanı terk ederken kasada ödeme yaparsınız. bir nevi adisyonun barkod görmüş olanı.
-Ülkede her yerde gecekondular var. Bizim memleketten aşina olacağınız için hiç yabancılık çekmeyeceksiniz.
-Binalar genelde eski ve bakımsız olsa da belli bir düzen hemen göze çarpıyor. avm manyaklığı Türkiye'deki kadar yoğun değil.
-Her yerde polis ve jandarma varlığı var. Trafikte çevirme bizdeki gibi değil. Bir araç durduruluyor ve önüne/arkasına yolu dik kesecek şekilde polis araçları çekiliyor. trafiğin akıp akmaması pek önemli değil. biraz korkutucu bir görüntü.
-polisler genelde yarmalardan seçiliyor ve savaşa gidecek kadar çok donanım taşıyorlar üstlerinde.
-ben ingilizce biliyorum diye sakın bir güven hissetmeyin. ingilizce konuşabilen insan sayısı yok denecek kadar az. siz ingilizce konuşun, onlar da inatla portekizce konuşmaya devam edecekler. en sonunda tarzan stayla anlaşılıyor. ispanyolca biraz daha anlaşılabilir konumda.
-kimse kimsenin umurunda değil. özgürlük nedir hissediyorsunuz. haberlerde duyup ya da okuyup bizi keser lan bunlar diye gereksiz bir korkuya kapılmayın. favelalara girmediğiniz sürece sıkıntı yok.
-sigara kullanım oranı çok düşük. kapalı alanlarda yasak. hatta bir kafenin önündeki şemsiyenin altında bile içmek yasak, bir kaç adım atıp dışarıda için.
-Rio de janeiro'daki Copacabana (kopakabana) ve ipanema kumsalları devasa genişlikte ve uzunlukta. tanganın ya da g-stringin brezilyalı kadınların milli giyeceği olduğunu söylemek yanlış olmaz.
-sahil bir harika dostum. her türlü aktivite ve eğlenceyi bulabilirsiniz. kumdan büyük heykeller yapılmış bölümler var, fotoğraf çekerseniz sizden para isterler. çaktırmadan çekiin ya da bakın sadece. varsın para verelim derseniz sıkıntı yok.
-brezilyalı kadınların kalçaları hayatınızda gördüğünüz en güzellerden, açık ve net. çok az makyaj yapıyorlar ve bu konuda bir sıkıntı yaşamıyorlar.
-taksiler ucuz sayılır, kullanılabilir.
-hayat aşırı pahalı. dışarıda yemek yerseniz, örneğin mc donalds olsun bu üç menüye 70-80 TL arası bir para ödemeniz normaldir. ha dışarıdan yemeyeceğim, alıp evde yapacağım derseniz; kırmızı et fiyatları türkiye'dekiyle aşağı yukarı aynı, domuz biraz pahalı olabiliyor, tavuk da aynı sayılır. ancak burası bol yağışlı bereketli diyip kendinizi sebze ve meyve olayına verirseniz, bu ürünlerin ne kadar pahalı olduğunu görebilirsiniz. yarım kilo patlıcan 10 tl olur mu? süt 8 tl olur mu? 350 gr. konserve domates püresi 10 tl olur mu? paketlenmiş ekmek 5-10 tl fiyat arasında olur mu? Olur. Alkollü içecekler Türkiye'ye göre ucuz ama çok da değil. Okyanusun yanıbaşında olmalarına rağmen balık kültürü gelişkin değil. türkiye on çeker.
-süpermarketlerde genelde ya da hiç sigara satışı yok. Kaldırım köşelerindeki büfelerde oluyor genellikle. 6 liraya marboro içebilirsiniz.
-yeni telefon hattı 3 günde açılıyor, cep telefonunuza güvenmeyin. roamingde veri kullanımını mutlaka kapatın.
-soyunun ve sadece şortla dolaşın, kimse size dönüp bakmayacaktır. kimse kimseyi ne giydin diye sallamıyor burada.
-giyim oldukça pahalı. zottirik kot pantolonlar 250 tl civarında ve alabildiğine gidiyor. ayakkabı falan alayım derseniz, türkiye'de 150 tl'ye aldığınız adidas, nike gibi ayakkabılara burada 250 tl'den aşağı vermezsiniz. ayakkabı pahalı diye herkes terlik giyiyor.
-Rio de Janeiro'nun gece eğlence merkezi Lapa. Lapa'da çok çok güzel vakit geçireceğinize eminim. çok sayıda bar var, sıkılmayacaksınız. yer yer kopmuş kendinden geçmiş kalabalıklara rastlayacaksınız. aralarına karışığ, hoplayıp zıplayın. kavga çıkmıyor. mekan önlerinde işportacılar bira, su, sigara, sakız, prezervatif gibi şeyler satıyorlar, mekan sahipleri bile umursamıyor, siz de umursamayın.
-Oteller yerine Airbnb'den ev ya da oda kiralayın, çok çok daha iyi ve ekonomik olacaktır. çok paranız varsa sahildeki otelleri düşünün.
-ülkede lüks araba yok denilecek kadar az. türkiye'dekinin %1'i civarında. genelde orta sınıf; chevrolet (bizdeki opel), fiat, renault (bizdeki dacia arabalar burada renault, örneğin renault duster), volkswagen (gol diye vw araba var, golf değil bildiğin gol), hyundai pazara hakim markalar. plakalar üç har ve 4 rakamdan oluşuyor, üstte de satın alındığı şehir yazıyor.
-rio de janeiro belediyesi çok iyi çalışıyor. her yer tertemiz, düzenli. riocard alıp (kentkart, istanbul kart gibi) otobüs ve metroyu kullanın. 24 saat çalışıyor.
-şehirlerin popüler noktalarında ya da kalabalık yollarında gün içinde çok kez yol açılıp kapatılabiliyor, trafiği düzenlemek için güzel bir eylem.
-Rio de janeiro için concovado'daki "koruyucu isa heykeli", botanik bahçesi, copacabana, ipanema, kesinlikle görülmesi gereken yerler. bayılacaksınız.
şimdilik bu kadar, aklıma geldikçe ayrıntıları ekliyor olacağım. brezilya'ya gelip, buralara taşınma isteği içine girebilirsiniz, bu çok olağan *
uzaktan hoş bi ülke olarak gözükür. karnavalları vardır, up uzun plajları vardır lakin sadece gözüktüğü gibi değildir. oraya gezmeye gitmek tehlikelidir, çünkü yoksul kesim çok tehlikeli burada.
resmi dili portekizce'dir.
zamanında ispanyolların baskı ve zülmlerine rağmen portekizce'yi resmi dilleri olarak benimsemişlerdir.
ayrıca ülkede yaralanma,kapkaç ve hırsızlık vakaları genellikle vuku bulur.