3 Mart 1918 tarihinde Rusya ile Almanya, Avusturya-Macaristan imparatorluğu, Osmanlı Devleti ve Bulgaristan arasında imzalanmıştır.
sonuçları ise Sovyetler Estonya,Polonya,Litvanya, ve letonya'dan çekilmiştir
ukrayna bağımsızlığını kavuşmuştur
ayrıca anlaşmanın koşullarından bir taneside Rusya'nın anadolu'da işgal ettiği yerler Artvin,Kars,Ardahan ve Batum'dan hemen çekilecekti.
yani Artvin,Kars,Ardahan, ve Batum bugün bizim sınırlarımızda olmasının önemli etkenlerinden biride bu anlaşmadır.
daha sonra lenin'in ankara'ya özel bir mektubuyla karabekir batum'daki türk kuvvetlerini tahliye etmiş ve bakü'deki sovyet darbesine ses çıkarılmamıştır. bunun karşılığı olarak da, türkiye ermeni meselesi'nden uzunca bir süre kurtulmuştur.
ekleme: sovyetler, cemal paşa'nın katili olduğunu öne sürdükleri taşnaksiyon'u tasfiye etmiştir.
--spoiler--
bolşevik ihtilalini gerçekleştiren yeni rus yönetimi, savaştan çekilme kararının yanında; çarlık rusya'sının tüm gizli antlaşmalarını da dünya kamuoyuna açıkladı. bu açıklama ile osmanlı imparatorluğu'nun paylaşılmasını öngören antlaşmalar da ortaya çıkmış oldu.
bunlar: anadolu'nun akdeniz kıyılarını italyanlara verilmesini öngören 1915 tarihli londra antlaşması; tarihte ilk defa boğazlar bölgesinin ruslar'a bırakılmasını esas alan 9 mart 1915 tarihli ingiltere, fransa ve rusya arasındaki gizli antlaşma; güney ve güneydoğu anadolu ile suriye, musul, klikya ve lübnan bölgelerini fransa'ya, i̇ran, irak ve tüm arap yarımadasını ingiltere'nin nüfuzuna bırakan skys-picot antlaşması idi.
rus yöneticileri bu açıklamalardan sonra ittifak devletleri nez-dinde barış teklifinde bulundular. almanya, 27 kasım'da rusya'nın barış teklifini kabul ettiğini açıkladı. bunun üzerine rusya ile almanya, avusturya- macaristan imparatorluğu, osmanlı devleti ve bulgaristan arasında 15 aralık 1917'de görüşmelere başlandı ve 3 mart 1918'de brest-litovsk barış antlaşması imzalandı.
bu antlaşmaya göre:
a. osmanlı, almanya, avusturya-macaristan ve bulgaristan devletleri ile rusya devleti arasındaki savaş durumu sona erecekti.
b. taraflar, diğer tarafın hükümeti veya devlet örgütü ve askeri aleyhine her çeşit kışkırtma hareketinden vazgeçeceklerdi.
c. rusya, doğu anadolu'da işgal ettiği yerler ile ardahan, kars ve batum'dan hemen çekilecekti.
d. rusya, yeniden kurduğu da dahil olmak üzere, bütün ordularını terhis edecekti.
e. baltık denizi'nde ve karadeniz'de ticaret gemileri serbestçe dolaşabileceklerdi.
f. rusya; ukrayna ile hemen barış yapacak ve bu devletin dört müttefik devletle aralarında yaptığı anlaşmaları kabul edecekti.
g. rusya, polonya, litvanya, estonya, letonya'yı boşaltacaktı. ayrıca letonya ve estonya halkından tutuklanan ve göç ettirilenleri serbest bırakacaktı.
h. almanya'nın isteği üzerine baltık denizi'nde kıyısı bulunan diğer devletler de bu andlaşmaya katılmaya davet edilecekti.
ı. taraflar, iran ve afganistan'ın siyasi ve ekonomik bağımsızlıkları ile topraklarının bütünlüğüne uyacaklardı.
k. asker ve sivil savaş esirleri karşılıklı olarak geri verilecekti.
görüldüğü gibi bu antlaşma ile sovyetler, polonya, litvanya, estonya ve letonya'dan çekiliyorlar ve buraların geleceği merkezi devletler'in iradesine bırakılıyordu. ayrıca 1878 berlin antlaşması ile ruslar'a terkedilen kars, ardahan ve batum vilayetleri osmanlı devletine iade ediliyordu. nihayet ukrayna, almanların yardımı ile bağımsızlığına kavuşuyordu.
sonuç olarak; brest-litovsk barışı merkezi devletler için büyük bir başarı ve kazançtı. ancak, 1918 yazından itibaren olayların gelişmesi, merkezi devletlerin ve özellikle alman, avusturya-macaristan ve osmanlı imparatorluklarının çöküşünü bir gerçek haline getirdi.
ittifak devletleri, 9 aralık 1918'de romanya ile de bir mütareke yapmışlar ve mütarekeyi 7 mayıs 1918 tarihli bükreş barış antlaşması ile tamamlayarak bu ülkenin de savaş dışı kalmasını sağlamışlardır. bükreş antlaşması ile romanya, karpatlar'da avusturya-macaristan yararına bazı sınır değişikliklerine razı olmuş; bütün dobruca'yı bulgaristan'a bırakmış buna karşılık besarabya'yı elde etmiştir. fakat, gerek bükreş antlaşması ve gerekse brest-litovsk antlaşması ittifak devletleri'nin yenilmesi üzerine hükümsüz kalmıştır.
--spoiler--
editcan: tarihi ve tarihi olayları liseli işi olarak gören karanlık bir zihniyet var. sizden insan olmaz kardeşim.
savaştan çekilmek isteyen lenin hükümeti, alman imparatorluğu, osmanlı imparatorluğu, avusturya macaristan ve bulgaristan krallığı arasında imzalanan antlaşma, aynı zamanda birinci dünya savaşı sırasında rusların eline düşen türk askerleri; çok zor yaşam koşulları altında bulundukları rus esir kamplarından bu antlaşmadan faydalanarak kurtulmayı başarmış memleketlerine dönme şansı yakalamıştır.
anadolu'ya dönebilenler milli mücadeleye katıldığı gibi ruslar kendi aralarında bolşevikler ve beyaz ordu olarak savaşmaya başlamıştır.
çanakkale savaşında üstün başarı göstermemiz dolayısıyla ingiltere cephenin açılmasının asıl amacı olan ruslara yardım götürebilme gayesini yerine getirememişti. bu dönemde zaten ülkesinde bolşevik ihtilali olan ve gözü yollarda bu yardımı bekleyen rusya bu yardıma ulaşamayacaklarını görmüştür. ara dönemde ülkesindeki bolşevik ihtilali sonucunda çarlık rusya sona ermiş yerine sscb kurulmuştur. ve sscb bu antlaşmayı imzalayıp 1. dünya savaşından çekilmiştir.