hindistan'ın temel dini brahmanizmin değindiği, hindu ritüellerinin adandığı 3 tanrı. tanrı brahma(bir kasttır da) hint inançlarında yaratıcı; vişnu koruyucu, yıkıcı tanrı olarak siva vardır. aslında hepsi brahmandır, ondan ileri gelmektedir. zaten buda ortaya çıkana dek, brahmanlar, brahmanizm'in peygamberleridirler.
brahma ve siva karşıt tanrılardır. karşıtlığı simgelerler. hemen hemen her dini itikat ve mitolojinin temel prensibi ve paradoksu iyilik ve kötülüktür. kaynaklara göre brahma, sadece iyilik temeli üzerine kurulmuş, bir dünya yaratmak istemiştir. ama karşısına yıkıc siva çıkmıştır. ve bu iddasına her seferinde engel olmuştur. çünkü sivaya göre çelişkisiz bir evren ve dünya mümkün değildir. bu ikilinin münakaşalarını ise, vişnu inayeti ile dindirilmektedir. vişnu yeryüzüne her inişinde, dünyadaki asayişi temin eder. vişnunun fabllarda, karga, kaplumbağa, tavşan olarak tasvirleri olduğu aksedilir..
hint mitiniin önemli savlarından birisi, dünya ve evrenin sürekli gelişmekte olduğudur. ve vişnu bu savın kouyup kollayanıdır. vişnuya göre ölüm yoktur; sadece oluşma ve gelişme söz konusdur.