bir dönem deli gibi öğrenmek istediğim, lakin 13-14 yaşlarında olduğum için garipsendiğim, dildir.
bir de o dönem bosna'ya gidip neretva ırmağının kıyısında yaşama hayallarim vardı. Hayır boşnak değiliz. ailede boşnak asıllı tek bir ademoğlu bile yok. hatta bosnak olarak tek bildigimiz kisi topcu balic ve bolicten baskasi degildir. bu yüzdendir ki kimse beni sallamamıştır.
o dönem sürekli bosnayla ve daha çok savaşla ilgili kitaplar okuyup rüyalarında sırplarla savaşan bi kız çocuğuydum. ailem durumunun vahimiyetini fark edip artık savaşla ilgili kitaplar okumamı yasaklamıştı ki onlara boşnakçayı öğrenmek isteğimi kabul ettirmem sanirim söz konusu bile değildi. geriye dönüp o tutku dolu ergen yaşlarıma baktığımda enerjime ve hırsıma bakip yoruluyorum desem yalan olmaz.
annanemin yaşıt akrabalarıyla konuşurken ucundan tutmaya çalıştığım sempatik dil. anneme de sorarım bazen şu ne demek bu ne demek diye. gerçi o da çok hatırlamıyor.
aslinda sirpca ve hirvatcadan pek bir farki olmayan dil. bosnaklar farklilastirmak icin ellerinden geleni yapiyorlar. turkceden bir cok kelimenin gectigi dildir ayrica. aralarinda konusurken arada sirada ne dendigini anlarsiniz. gerci genc nesil turkceden gelen kelimeleri pek kullanmiyor, eger orta yas ve ustunde olan bosnaklari konusurken duyarsiniz daha cok kelime anlayabileceginiz buyuk bir olasaliktir. **
Şimdiye kadar hep Sırpça/Hırvatça olarak isimlendirilmiş bir dilin Boşnaklar tarafından kullanılan ve Boşnaklara özgü değişiklikleri içeren şeklidir.
Boşnakça alfabesi 30 harften oluşur. Bunlardan 4ü sesli harf, 26 sı ise sessiz harftir.