o değil de önüne boşnak gelen her yemek türü nedense Türkiye'de değerinin beş katı fiyata satılıyor. Bosna'dan mı getirdin, gümrük mü ödedin mk diyesi geliyor insanın.
bizim mantımız. börek sananlar olur , evinize henüz girmediyse. denemenizi kesinlikle tavsiye ederim ama kilo vercem diyosanız dikkat edin kalorisi boldur.
fikrimce kayseri mantısı kadar güzel olmasa bile, yinede güzel bir yemektir. geçen yıl yedikten sonra annemin midesini bozmasından ötürü, 1 yıldır evimize girmiyor ne yazık ki.
bu mantıysa bugüne kadar yediklerimiz neydi acaba? yufkanın içine köfte koyaraktan üzerini yoğurtlayarak yapılan bir yemek. yedikçe yiyesi geliyor insanın. boşnak birini bulup nikahı basası geliyor insanın, ya da en azından o taraflardan birini.
bildiğimiz mantının* pirinçsiz, şekli farklı ve fırınlanmamış olanıdır. şekil olarak üçgen bir görünüme sahiptir. fırınlanmadan kaynatılarak; yoğurt*, sos ve isteğe bağlı olarak baharat çeşitleriyle servis edilir.
yapılışı aşağıdaki gibi olan klasik mantı anlayışımızdan biraz farklı ama leziz bir mantıdır. (dileyen börek diyebilir)
malzemeler:
1 kg.un
su,tuz
500 gr.kıyma
soğan
yağ-tereyagı ve sıvıyağ karışımı-
Un, su ve tuzla bir hamur yoğurulur, biraz dinlendirilir. Daha sonra 2 adet bezeye ayrılır. ayrılan bezeler 7-8 parçaya ayrılır, araları yağlanır. tereyağı ve sıvıyağ karışımı ile üst üste konur, biraz bekletilir ve bezeler yufka halinde açılır. kıyma ve soğan karıştırılarak iç hazırlanır. yağlanan yufkanın üzerine yerleştirilir. yufka rulo şeklinde sarılır ve enlemesine 1-2 parmak kalınlığında dilimler halinde kesilir, her bir dilim kenarları kapatılarak,lokma şekline getirilir. böylece tepsiye sıralanır. önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir.
afiyet olsundur.
bizim sık sık yaptığımız ancak ne hikmetse arnavut mantısı dediğimiz kıymalı börek çeşidi. kendileri ağır ve oldukça yağlı bir börek çeşidi olup iç harcı kıyma, soğan, bolca eritilmiş sıcak katı yağ ve tuzdan hazırlanır. bildiğimiz hamur bezeler haline getirilir. bezeler çiğ börek yapar gibi küçük küçük açılır. 10-12 kadar açılmış beze her katın arası yağlanarak üst üste konur ve bütün olarak elle çeke çeke açılır. hamur açılırken kesinlikle merdane yada oklava kullanılmaz. hamur normal mantı yapar gibi ancak daha büyük şekilde kare kare kesilir ve harç içine konarak mektup şeklinde kapatılır. üzeride bolca yağlandıktan sonra fırına sürülür.
biz bu böreği yapınca akşam yemeğinde sadece bu böreği yeriz, yanına başka yemek yapmayız. 5 tane yesen 2 gün birşey yiyemez hale gelirsin.
edit: mirsat bey ve bizim yaptığımız mantı ismi haricinde tamamen aynı olup kesinlikle yoğurtla yenilmemektedir.
edit 2: yaklaşık 2 ay önce yazdığım şu entarimde tek kelimeyle de olsa adı geçmektedir meşhur mantı böreğinin.