(bkz: Domaca pita)
sözlükteki boşnak kardeşler neredesiniz. bir tarif verin hele. yalnız onu da yapmak zor iş, mayko yapacak sen yiyeceksin olay bu **. ama ne de güzel olur.
dışarıda satılanlarının maalesef ki ev börekleri kadar tatmin edici olmadıgı böreklerdir.normal börekten farklı olarak hamurun yaglanması şekli ve içine konan harci önem taşır.*
un, su ve tuzla hamur yoğrulur yumruk kadar 6 parçaya ayrılır daha sonra bu hamurlar bir süre dinlendirilir. malzemesi için rendelenmiş patates-soğan, kıyma-soğan, peynir-maydanoz üçlüsünden herhangi biri seçilir, isteğe göre değişik iç malzemeleriyle de farklı lezzetler denenebilir. baharat seçimi tamamen kişinin kendi damak zevkine kalmıştır ancak malzemeye kekik katılması şiddetle tavsiye olunur. hamur yumakları oklavayla değil elle okşar gibi kenarlarından çeke çeke açılır. hamur iyice yufka haline gelince iç malzemesi yufkanın bir kenarına kafi miktarda dizilir ve yufka dürüm yapılmaya başlanır. bu yufka dürüm yapılırken her iki turdan sonra kişinin kendi damak zevkine göre tereyağı, margarin, zeytinyağı veya sıvıyağ sürülür ama en güzeli tereyağla olur daha sonra yine kişinin göz zevkine veya tepsinin şekline göre bu dürümler ister kare şeklinde ister sarmal olarak tepsiye dizilir. üzerine susam veya çörek otu serpilip fırına verilir. malzemenin belli bir ölçüsü yoktur. kimisi hamurlu olanını kimisi malzemesi bol olanını sever ancak hamurun yumruk kadar 6 parçaya ayrılması demek orta boy bir yuvarlak tepsi büyüklüğü demektir ve 4 kişiliktir. 4 kişilik derken bu tarifi veren kişi bu böreği üniversite öğrencisiyken boşnak arkadaşından öğrenmiş ve yapımına her zaman iştirak etmiştir. böreği yapan ve yiyen 4 kişi erkektir, iştahları iyidir ve böreği katıksız yemişlerdir. eğer börek altın gününe filan yapılacaksa o tepsiden koskoca bir mahalle doyar. yani buradaki 4 kişilik kavramı izafidir, aldanılmamalıdır.
çok özel bir yiyecektir. en iyisi sarajevo'da bascarsija*'da, eski bir galatasaray futbolcusu olan mirsad kovaçeviç'in mekanında yenir, duvarlardaki galatasaray posterlerine, bayraklarına vs. bakarak.
pırasaya özel bir düşkünlüğüm asla olmamasına rağmen, boşnak asıllı babaannemin yaptığı pırasalı kol böreği tadına doyulmaz, yeme de yanında yat şeklinde bilumum deyimi sonuna kadar haketmektedir. çok özledim valla canım istedi şimdi...
bilinen böreklerden farklı olarak ortalama bir ailenin neredeyse üç aylık yağ tüketimine denk gelen miktarda yağın iki tepsisine kullanıldığına şahit olduğum, buna nazaran o iki tepsinin 15 dk silip süpürülmesiyle noldu lan o yağa diye şaşırdığım börek. hamuru çarşaf gibi açılmadan yapılmaz, çıtır çıtır olması gerekir. kol böreği mantı şeklinde olana göre daha zordur. yapımında birden fazla kişiye ihtiyaç duyulur. tat olarak anlatılmaz yaşanır.
3 saat yapmakla uğraştığım, an itibariyle yediğim, pırasalı, patatesli, ıspanaklı, bol yağlı, rulo şeklinde olan, harika bir börek. 3 saat uğraşılıp 5 dakikada biten börek de denebilir.
An itibariyle anadolu türkmeni olan eşimin benim gibi bir boşnağa atarlanıp "ben de boşnak böreği yapabilirim, görürsün" dediği ama 1 saattir hiçbir gelişme kaydedemediği börek çeşidi. Ulan sabah sabah kahkahalara boğuldum.*
Dışarıda yedikleriniz boşnak böreği filan değil.
Ya yufkadan yapıyorlar ya da hamurunu çok kalın açıyorlar. Ayrıca hamurların birbirine yapışmaması gerekiyor. Özen gösterin şu böreğe lütfen.
Bir de Orijinal boşnak böreği yemeden ölmeyin.