aile ve toplum yapısında meydana gelen değişmeler, boşanmanın yaygınlaşmasında da etkendir. ekonominin gelişmesi ve kadınların iş hayatında aktif rol almasıyla birlikte, evlilik giderek daha az zorunlu hale gelmektedir. ayrıca günümüzde kadınlar, eski kuşaklara oranla evlilikten daha fazla şey beklemekte, erkeklerin kusurlarına karşı daha duyarlı ve bilinçli davranmaktadır. özellikle aile içi şiddet, artık pek çok kadın tarafından meşru görülmediğinden, boşanmanın artışında da etkili olmaktadır.
tarafların bosanmak icin anlasması , karı veya kocanın zina etmesi , eslerin biirbirlerinin canına kastetmesi veya fena halde muamele etmesi veya onur kırıcı davrasnısta bulunması , eslerden birinin utanc verici bir cürüm işlemesi ve haysiyetsiz hayat sürmesi , eslerden birinin evi terk etmiş olması , eslerden birinin tedavisi mümkün olmayan akıl hastalıgına yakalanması , siddetli gecimsizlik gibi sebeplerle evlilik bitirme gerceklesir.
sevişmek isteyen iki insanın devletten izin alarak gerçekleştirdiği hadiseyi yine devletten izin alarak sonlandırmasıdır. evlilik iki kişiden ibaret olmadığı için de iki tarafın ailesinin boşanması da icabeder.
sıkıcıdır, teferruatlıdır, zahmetlidir, zordur.
medeni kanun kadın-erkek ilişkilerini sırasıyla düzenlemiştir. nişanlanma, evlenme, boşanma.. anlamı şudur:
nişanlanma:asla böyle bir salaklık yapma: ni-şan-lan-maaa
evlenme:hadi bi salaklık yaptın ama sakın ikincisini yapma: ev-len-meee
boşanma:allaan salaa ikisini de yaptın dimi bari üçüncüsünü yapma: bo-şan-maaa