Türkiye’nin asil üzümleri içinde en güçlü ve karakterli olanlarından biridir. Buruk bir tadı olan bu siyah üzümün taneleri ufak, kabuğu ise kalındır. Kökeni Diyarbakır ve civarıdır. Bu bölgenin kurak iklimine çok iyi uyum gösterir. Boğazkere’den elde edilen şaraplar yüksek miktarda tanen içerir. Oldukça gövdeli, yıllandırmaya müsait şaraplardır. Kiraz, vişne, karadut gibi meyve aromalarıyla birlikte baharat tonları da göülür. Oldukça güçlü ve buruk bir tadı olduğu için, genel olarak Öküzgözü ile birlikte kupajlarda kullanılır.
kalecik karası ile beraber türkiye'nin en iyi şaraplık üzümü. rakı müdavimlerini hangi şarap keser sorusunun cevabı. öküzgözü kupajından ziyade monosepaj olanı denenesi.
anadolu'nun en eski yerli üzümlerindendir. diyarbakır yöresinin kırmızı şarap yapımında kullanılan üzüm türüdür. diyarbakır, elazığ, malatya, gazinatep'te yetişir. buruk bir tad verir ve oldukça tanelidir. şarabı zengin aromalı ve yıllandırılmaya müsaittir. tadı acımsı olsa da şarapta harikalar yaratır. boğazkere adı tadından gelir. insanın boğazında yanma, ekşime duygusu bırakır.
iyi işlendiği takdirde mükemmel şaraplara dönüşebilen üzüm çeşidi.
kavaklıdere markasının boğazkere üzümlerinden ürettiği kırmızı şarap 2002 yılında türkiye'nin en iyi şarabı seçilmiştir. böylece pahalı şarap iyi şaraptır önyargısını yıkan üzümdür bir anlamda.
vişne , böğürtlen, karadut ve kekik aroması da olan enfes bir şarap cinsi. diyarbakır ıbilirim, boğazkere üzümü tane tane dir. öyle bir harmanlarlar ki onu hani tadından yenmez derler ya aynen öyle olur. şarapçılar iyi bilir, 1999 yılında çıktı ilk kez.