Eski çağlardaki adı Tenedos olan ada Ege denizinin kuzeydoğusunda yer almaktadır. Çevresi 14 mil olan ada Çanakkale Boğazına 15 mil, Limmiye 30 mil, Midilliye 33 mil mesafededir. Adaya ulaşım Ezine ilçesi Geyikli beldesi Yükyeri feribot iskelesinden yapılmaktadır. Adanın iskeleye uzaklığı 3,4 mildir. Ada'nın bu küçük adalarıyla birlikte yüzölçümü 42 kilometrekaredir.
Adanın, kuzeydoğusunda Eskikale burnu, Erenler burnu doğusunda Tarabya Burnu, Saritas Burnu,güneyinde Tuzburnu, Kocatarla, Mermer Burnu, Suluçeşme Burnu, Habbeli Burnu batısında Batı Burnu kuzeyinde Killik Burnu olmak üzere on iki burnu vardır. Bu burunlar arasında Liman Koyu, Değirmenler Koyu, Poyraz Limanı, Çanak Limanı, Çapraz Limanı, Çanak limanı, Kocatarla Limanı, Logar Limanı, Ayana Limanı, Ayazma Koyu, Sulubahçe Koyu, Habbeli Koyu olmak üzere on iki adet koy vardır. Ege Denizinin en önemli dalış noktalarından birisidir Bozcaada. Bu koylara Adadaki dalış merkezi tarafından dalış turları düzenlenmektedir.
Adanın en ucunda Batı Burnunda özel bir şirkete ait 17 tribünden oluşan yılda 30 milyon kilovat saat elektrik üreten elektrik enerjisi santrali bulunmaktadır.
Bozcaadada çok sayıda plaj vardır. En büyük doğal plajı Ayazmadır.
Bozcaadaya yaklaşıldığında bir Venedik Kalesi dikkat çeker. Tarihi Finikelilere kadar uzanır. Venedik, Ceneviz ve Bizanslılar tarafından kullanılan kale, Çanakkale Boğaz'nın önemi nedeniyle Fatih Sultan Mehmet döneminde onarılmıştır.
bağları ve Şarapları ile ünlü Adada 26- 27 Temmuz günleri geleneksel Bağ bozumu şenlikleri düzenlenir.
orada, bozcaada'da
müthiş soğuk temiz
deniz,
leziz şarap,
balık
yeriz ayrıca...
(şiir tarafımdan anlık bir şekilde bozcaada ya ithafen yazılmıştır, her hakkı saklıdır)
üç dört farklı şarap fabrikası olmasına rağmen en iyi şaraplarını talay üretir. son zamanlarda adanın üzerine sinen turist yakalama şehvetini önemsemezseniz ve özellikle adayı erken ilkbahar veya geç sonbaharda ziyaret ederseniz huzurdan ve zevkten düşüp bayılabilirsiniz.
geyikli iskelesinden kalkan araba vapurunda insan kendini zamanın ötesine geçerken yakalayabilir, kalenin ışıkları görünmeye başladığında boyut değiştirme başlamıştır.
her şeyin geride bırakılabileceğini de gösteren adadır (bkz: karşılaşma)
turkiyenin gidip gorulmesi gereken en guzel mekanlarindan biridir. saraplari, evleri, lokantalari, deniz feneri, kalesi ve ruzgar kuleleri ile meshur, insana huzur veren bir adadir.
cennet'in ta kendisi, acaip keyifli egede yerleşim olan 2 adamızdan biri. ÇAmlıbağ şarapları içilmeden, Vahit'in yerinde çiğ börek ve deniz börülcesi yenmeden gelinmemesi gereken müthiş ada. Ayrıca adanın gizli kalmış başka yerleri de vardır ki gizli kalması daha hayırlıdır. Yalnız bankadan para çekerim ümidiyle gitmeyin, sadece ziraat bankası ve koçbank atm si var. Hayır maksat bilgi vermek.
çanakkale'ye yakın küçük bir adamız. buraya tatile gittiğinizde motellerde kalabileceğiniz gibi ayazma plajı'nın yakınlarında çadır da kurabilirsiniz.
gün boyu esen poyraz nedeniyle akşamları biraz serindir ama iyi tarafından bakacak olursak hiç sivrisinek yoktur. adanın bir bölümünde kurulmuş olan tribünlerle* elektrik üretilir.
ada sakinleri sıcakkanlıdır, "aman turist gelmiş kazıklıyayım" mantalitesinin yakınından bile geçmezler.
adanın çocukları ile akşamları meydanda futbol maçı yapmak apayrı bir zevktir. ha, bir de iskelenin oralarda ise bu çocuklar fazla yaklaşmayın "bombaaa" diye bağırıp suya atlayarak üstünüzü başınızı ıslatıyorlar...*
ada da bir de kale vardır. bizanslılar'dan kalma imiş bu kale ama bizler pek bakmayınca harap bi hal almış...
sonuç olarak gidip görülesi, zaman geçirilesi, şarabından içilesi, domates reçelinden yenilesi, o buz gibi denizine girilesi güzel bir adadır bozcaada.
turkiye de koyu olmayan tek ilçedir. yaz sezonun başlamasıyla birlikte etraf istanbullular ile doalr. ilçe de 34 plakalı arac sayısıo kadar artar ki istanbulun bir ilçesine geldiğinizi sanırsınız. gece için sadece 2 onemli bar bulunmaktadır. feridun duzagac ta bu barlardan birinde daimi olarak gormeniz mumkundur. ancak sarkı soylemekten uzak. * ilçe sakinleri evlerini gunluk kirayla hizmetinize sunmaktadır. uydu alıcısı bulaşık makinası da dahil olmak uzere fiyatlar avantajlıdır. adaya mutlaka aracla gemek işinizi kolaylaştıracaktır. gelmeden evvel kesinlikle bozcada hakkında bilgi sahibi bir kişiye basvurmalısınız.
şezlonglarına ve şemsiyelerine kira ödeyip aç kaldığımız ama denizi ve tatlı rüzgarı için bile para verilesi güzel dört tarafı denizlerle çevrili şirin kara parçası. *
denizi buz gibi, rüzgarı yunan dan kalan,laf dinlemeyen delibir rüzgar, ve tenini daha bir güzelleştiren havasıyla boz bir ada.
Sessizlik, dinginlik asmalar var. Taş evler daracık sokaklar minik ev avluları var.
74'te 3 bin Rum, bin Türk varmış, 6-7 Eylül olaylarından sonra Rumlar göç etmiş ama hálá onların izlerini, etkilerini görmek mümkün olan bir ada. hala siesta yapan insanlar var.
en güzeli begonviller var hem de hemen hemen her evin önünde. *
2006 yılı üretim sezonu başında sertifikasyon şirketiyle anlaşma yapılarak,79 çiftçinin sahip olduğu toplam 3.300 dekar bağ alanının (ki toplam bağ alanının dörtte birine tekabül ediyor) organik tarım geçiş sürecine alınmasını sağlamış ada.