Kış gecelerinin vazgeçilmez içeceğidir.
Üzerine tarçın atınca daha da güzel olur. Ayakların kaloriferde, sözlükte takılırken Boza içmesi oldukça keyiflidir.
mucizevi içecek. son bir senedir inanılmaz bir öksürük fırtınasına yakalandım. öyle ki sabah gözümü açar acmaz başlıyor, beni kusturacak kadar şiddetli devam ediyordu. bende her internet kullanıcısı gibi internete girip nedenini arastirdim. KOAH olabilme ihtimalim çıktı. öyle bir tırstım ki, soluğu doktorda aldım. tahliller rontgrnler ne ararsan sonuçta temizdim ama öksürük yine devam ediyordu. ilaçları kullandım ama öksürük geçmedi.
iki gün önce boza aldım 2 litre, bir litresini içtim. bu sabah oksuruksuz uyandım ilk defa. hatta yadırgadım durumu. nasıl olur diye, oluyormuş demek ki.
eskiden kış günleri sokaklarda bozacılar geziyormuş ama şimdi marketten bile doğru düzgün alan yok.. keşke bazı kültür ve geleneklerimiz devam etseydi.. insan o eski günleri özlüyor..
başlığı görünce canım o kadar istedi ki. soğuk havada sıcacık boza üzerine tarçın ve leblebi. gir yorganın altına. aç güzel bir film. tadından yenmez.
akşama gerçekleştireceğim sanırım.
artık marketlerde de bulunabilen kış içeceği. son 2-3 kıştır arada bir bir şişe alıp akşamları içiyorum. ha çok da bayılarak içtiğim bir tat değil, ama arada bir olunca çeşni katıyor işte.
Öyle aman aman güzel tadı olan bir içecek değildir, bir salep hiç değildir. Evimize çok nadir girer.
Lisedeyken bir defasında evde yalnızken cezvede ısıtıp sıcak içmiştim.
En son markette gördüğümde 26 tl idi, her şey gibi o da çok pahalanmış.
balkanlarda, türkiye, orta asya ve orta doguda tüketilen bir icecektir.
Çağatayca ve farsca dillerinde darı anlamina gelen "büze" kelimesinden türemistir.
tam olarak nereden geldigi bilinmemekle birlikte; darı bazli alkollü icecekler (bkz: bira) ilk olarak orta doguda yasamis babilonlar tarafindan elde edilmis ve daa sonra eski mısırlilar tarafindan kullanilmaya devam edilmistir.
bazi söylentilere göre Göçebe kabileler orta asya´dan anadolu´ya getirmisler. Selcuklular bu icecege "bekni" demisler.
Osmanli döneminde bozahaneler acilmis. Hatta savaslarda bozaci da birlikte götürülür, askerlere boza ikram edilirmis. Sanildiginin aksine osmanli döneminde savaslarla birlikte boza balkanlara götürülmüstür. Bulgarlar boza derken; Romanyalilar "braga" derler.
Mısır´da ise boza daha yüksek alkol oranlarina sahiptir (%7).