pofuduk ayıcık oyuncaklarımızın aksine ilkel bir vahşiliğe sahip olduğunu söyleyebileceğim hayvan. tabi bu o saf muhteşemliğinden bir şey yitirtmiyor. mükemmel bir canlı.
Çok sayıda alt türü mevcut olan ayı türü. (bkz: Ursus arctos)
Sibirya ve Alaska boz ayıları iki ayakları üstünde 3 metre uzunluğa erişip 750 kilo çekerken; Avrasya boz ayısı 300 kg, Suriye ve iran boz ayıları 250-200 kg gelirler.
bir sefer karşılaştığım güzel hayvan. zigana dağında 20 metre ötemizde belirdi birden. o an hissedilenler yazılamaz sanırım. gerçekten ürkütücü. neyse ki bize sadece bir bakış atıp yoluna devam etti. tekrar görmek ister miyim? kesinlikle evet.
türkiye'de dağda kamp yaparken rastlanılabilir. küçük olanları kamp yerine yaklaşmaz ve korkar ama büyük olanları yaklaşır ve korkmaz aksine saldırgandır bu yüzden dikkat etmek gerekir ki bu ayıların şaka yapıp sizi korkutup eğlenmek gibi bir amaçları kesinlikle yoktur ölümcül tehlike yaratırlar.
erzurum ispir'de 2 kisinin canini almis tabiri caizse yemis bir ayi ayrica orman bakanligi vur emri vermistir.. an itibariyle köylü ayi avina cikmistir..
bizim köyün baş belasıdır. efendim bizim köyümüz de salma hayvancılık yapılmaktadır. bu hayvan yüzünden köyde huzur kalmamıştır. sadece geçen sene öldürdüğü büyük baş hayvan sayısı otuz dur. bu rakam da gayri resmi rakamdır. avlanması kesinlikle yasaktır. ağır cezaları vardır.
ağırlıkları 80 - 600 kg arasında, uzunlukları 1 ile 2,8 m arasında değişiklik gösterir.
yaşayan en büyük etçillerden biridir.
boz ayılar son derece güçlüdürler ve büyük bir dayanıklılığa sahiptirler. bir sığırı tek bir darbede öldürebilirler. bir at kadar hızlı koşabilir, olimpik bir yüzücü kadar iyi yüzebilir, bir kanada geyiğini yokuş yukarıya sürükleyebilirler.
tek pençe darbesiyle bir geyiğin belini kıracak güçte olduğu söylenir. en güçlü kara canlılarındandır; allah gözgöze baktırmasın sözlük vallahi kaçması da zor olur deyola.
ayıgiller familyasından Türkiye, Kıbrıs, Balkanlar, Sibirya, Kuzey Afrika ve Kuzey Amerika'da yaşayan bir ayı türü. Batı Avrupada çok avlanıldığından şimdi ancak Pirene Dağlarında ve iskandinav ülkelerinde rastlanır. Batılı dillerde kahverengi ayı olarak bilinen Ursus arctos'a, Türkiye'deki boz ayı bireyleri biraz daha açık renk olduğu için "toprak rengi" anlamında boz ayı denir.