izmir halkının çok sevdiği hamur işi. sevmeyene gıcık olurlar hatta.. sabahın dördünde sıcak sıcak fırından alınır, yanında yumurta haşlanır, sohbetle beraber üç boyozu nasıl yediğinizi anlamazsınız! zannımca burdaki hamileler boyoz aşerir! bir kültürdür..
izmir'e gidiyorum dedikten sonra benim için de boyoz ye cevabıyla ilk defa duyduğum, gidince de yediğim ancak çok ağır ve yağlı bulduğum tuzlu poğaça türü bi hamur işi.
saat gecenin 3 udur. kafa dengi 3 ac bunye acliklarini gidermek icin 7/24 firina giderler. tanesi 20 kuru$tan 30 adet boyoz alirlar. afiyetle yerler. doyarlar mi doyarlar. *
ekseriyetle, ya kahvaltıda çayla * birlikte, ya da gecenin 4'ünde bünyedeki alkolün etkisinden kurtulmak için adeta çiğnenmeden yenen izmir'e özgü hamur işi yiyecek. **
15. yüzyılda ispanya ve portekiz'den gelen sefarad yahudilerinin kumruyla birlikte kazandırdıkları hamur işidir. orjinal adının bolloz olduğu söylenir.
izmir'e has bir kahvaltılık çeşidi.
aynı zamanda(daha önce hiç teleffuz etmemiş birisi için), ismi zor akılda kalan, satıcının her yanına gittiğinde "şunlardan birer tane" demeye sebep veren kelimedir.
boyoz, 500 yıl önce yahudiler tarafından topraklarımıza giriş yapan ve daha sonra patenti sadece izmir'e ait olan, yumurtayla da muhteşem bir ikili olan böreğimsi bir yiyecek.
harika bi yiyecektir. izmirden başka bir şehirde bilinmediğini duyduğumda baya bi şaşırmışlığımda vardır ayrıca. boyozu bilmeyip de ilk yiyenlerin çoğu da beğenir. acayip doyurucu bişidir yanında çayla tadından yenmez.
Izmir'e ait, yaninda yumurtaya alternatif olarak uzerine zeytin ezmesi * suruldugunde daha bir leziz olan, kibris sehitlerinde sabaha karsi bar cikisi bu meledi yemeyenlerin Izmirli olmadigini dusundurten muhtesem hamur isi.
musevilerin kültürümüze kattıkları güzelliklerin başında gelen lezzettir. izmir'in her köşesinde satılan ve herkes tarafından bilinen ve sevilen boyoz aslında istanbul pastanelerinde sıklıkla yapılmaktadır. Genellikle gayrimüslim pastahanelerinde bulabileceğiniz boyoz'un bir adı da börekitas'dır.
Temeli ispanyol yahudilerine dayanan, ispanyolca'da "bollos" yazılan ama "boyos" okunup, bohça anlamına gelen yiyecek. izmir'de tahinlisini yapan yerler de aranırsa bulunur.
boyoz izmirlinin kaderidir. gece dahi olsa alınır. yanında yumurta ve çay olursa orgazmik hazlar veremese dahi şehirli kişiliğinize inat edercesine doğal olana duyduğunuz özleminizi ortaya çıkartır. boyoz izmir'in kızları gibidir. içi boş görünür. ama tadına doyum olmaz.
sokaklarda haşlanmış yumurta satılmasına sebep veren, izmir e yeni gelenler için haşlanmış olduğu anlaşılmayan ve köpüklerde duran yumurtalara saf saf bakmaya sebebiyet veren hamur işi.
izmirli olan fakat izmir dışında yaşayan herkesin özlediği ve mutlaka uğruna 'buraya boyozcu açacağım ve çok para kazanacağım' cümlesini kurduğu sanat eseri.