sinop ilinin en büyük ilçesidir. ayrıca güzelmi güzel memleketimdir. sırık kebabı ve pirinciyle meşhurdur. bir ucundan bir ucuna arabayla 5 dakikada varırsınız. il kodu 57 dir. insanları çok küfürlü konuşurlar. misafirperverdirler. şiğvesi çok değişiktir. ''ne yapıyorsun?'' sorusunun boyabatta karşılığı ''ne ittin'' dir. boyabatta babalar çocuklarına ''bizim bebekler'' der. yaş farketmez isterse 50 olsun.
kalesinin, taktak helvasının, bazalt kayalıklarının, hafızlarının, atomunun, tuğla fabrikalarının, pirincinin, insanlarının ve şu an aklıma gelmeyen şeylerinin meşhur olduğu Sinop'un en büyük ilçesidir.
Sinop iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kent. ilçenin nüfusu 50.648, yalnız kentin nüfusu 21.506dır (1990). Kızılırmakırn önemli kollarından biri olan Gökırmak vadisi üzerindedir. Sinopa uzaklığı 95 km.dir. Çeltik ve kereste fabrikaları vardır
halkının kendini merkezden soyutladığı sinop ilçesidir. zaten sinoplulara da bir boyabatlıyı sorsanız pek haz etmez. yozlaşmanın çok olduğunu düşündüğüm memleketimin ilçesidir.
sinop ilinin en büyük en gelişmiş ilçesidir.sinoptan daha büyüktür. Sinop'un artısı denizidir, başka bir enteresanlığı yoktur. Boyabat deyince akla ilk pirinç gelir, ikinci sıradada; büyük bir çoğunluğu kapanan tuğla fabrikaları gelir.
Restore edilmiş haliyle eskisinden dahada bi ihtişamlı hale gelen Boyabat kalesi görülmeye değerdir. Yöre halkı haftasonlarında genellikle kalenin altındaki kalebağı dinlenme tesislerini yada topalçam mesire alanını kullanır.
Sırık kebabı, tak tak helvası, kireni, yazma ekmeği en meşhur lezzetleridir...
sinop'un en büyük ilçesi.sinop'tan da büyük olduğu iddia edilir.ekonomik açıdan daha güçlü olabilir ama doğal güzellikler açısından sinop'un eline su dökemez.ancak yer altı şehri,bazaltları,kalesi ve özellikle kebabı için ilçeyi ziyaret etmek şarttır.ilçe hakkındaki güncel bilgileri http://www.boyabatgazetesi.com adresinden takip edebilirsiniz.
29 mart 2009 seçimlerinde dramatik bir sonucun yaşandığı yerdir. son 4 sandığa kadar dp ve ak parti adayının oyları eşittir. lakin son 4 sandıkta fark akp adayının lehine 59 olmuştur. oyların sadece % 3 ünü alan sp adayı bile 2. olan dp adayından daha mutludur kanısındayım.
her ne kadar eğitim,sosyal akitivite,eğlence ve iş imkanları bakımından gelişmemiş olsa da insanlarının şahsına münhasır oluşuyla hayatın renklendiği memleketim...
sinop ilinin en büyük ilçesidir. sebebi anlaşılamayan bir şekilde sinop' tan bağımsızmışcasına hiçbir boyabatı nerelisin sorusuna sinopluyum cevabı vermez. cevap boyabatlı'yım olur. çünkü o kişi boyabatlıdır ve bu da gayet normal bir cevaptır. pirinç ve tuğla üretiminde bir ilçeden beklenmeyacek kadar iyidir. osmanlı döneminden kalma olduğu tahmin edilen bir kalesi vardır. son yapılan kazılarda kalenin altında bir şehir olduğu ortaya çıkmıştır ve yavaş yavaş kazı çalışmalarına başlanmıştır. şu an kaleye içinden çıkılan bir tünel açılmıştır kazı çalışmaları sonucunda.ayrıca kalenin boyabat şehir merkezinin çeşitli bölgelerine giden 3 ayrı tüneli daha vardır. çok güzel bir ilçedir herkesin gelmesi tavsiye edilir.
ilçe merkezinde imar mevzuatına uygun sağlıklı ve hızlı bir kentleşme vardır. Mücavir alan sınırları Taşköprü ve Durağan ilçeleri yönüne doğru genişletilmiş, bu alanların hali hazır haritaları çıkartılmış, imar planlarının yapımına başlanmıştır. Bunun yanında her yıl ekim ayında Boyabat Belediyesi tarafından düzenlenen Boyabat Panayırı ve Şenlikleri, sosyal dayanışmayı kuvvetlendirmekte, halkın birbirine olan sevgi ve beraberlik bağlarını arttırmakta, ekonomik hayatın hareketlenmesine yol açmaktadır. ilçede 150 yataklı Boyabat 75.Yıl Devlet Hastanesi faaliyet göstermektedir. Köylerdeki yapılaşma konum ve sağlık yönünden elverişsiz ve kullanışsızdır. Evler ahşap olduğundan ısı tutması yönünden zayıf ve yangına karşı hassastır. Son yıllarda köylerde de sağlıklı konut yapımına başlanmıştır. ilçede 1 adet Verem Savaş Dispanseri, 2 Merkez Sağlık Ocağı Tabipliği, 4 adet Köy Sağlık Ocağı, 9 sağlık evi bulunmaktadır. Boyabat'ta ekilebilir arazi azlığı ve alt yapı hizmetlerinin yetersizliği gibi nedenlerle 1955 yılından bu tarafa 15 köyde nüfus %50 oranında azalmıştır.
HABERLEŞME
ilçede 8299 kapasiteli santral ile 7700 merkez, 5080 köy abonesi bulunmaktadır.
iLÇENiN KÜLTÜR YAPISI
a)- ilköğretim Okulları: ilçe Merkezinde okul öncesi eğitimde 9 okulda 6 öğretmen 143 öğrenci, 73 köy ilköğretim okulunda 263 öğretmen 7305 öğrenci okumaktadır.
b)- Orta Dereceli Okullar: ilçede 5 Lise bulunmaktadır. Bunlar imam-Hatip Lisesi, Kız Meslek Lisesi, Anadolu Lisesi , Çok Programlı Lise ve Mehmet Akif Ersoy Liseleridir. Bu liselerde toplam 8633 öğrenci 382 öğretmenle eğitim görmektedir. Halk Eğitim Merkezi Akşam Sanat Okulu Müdürlüğünde 12 Kursta 253 Kursiyer, Çıraklık Eğitim Merkezi Müdürlüğünde 403 çırak ve kalfa ile 14 öğretmen , Özel Dershanede 2955 öğrenci ile 10 Öğretmen, 1 Adet Sağlık Meslek Lisesi 176 öğrenci ile 9 öğretmen bulunmaktadır. Ayrıca ilçede 1 adet Meslek Yüksek Okulu 155 öğrenci ile 4 öğretim görevlisi bulunmaktadır. ilçenin Okur-Yazar oranı % 85'in üzerindedir. 2 adet matbaa tarafından 15 günde bir gazete çıkarılmaktadır. ilçede kitapevi ve basımevi yoktur.
c)-ilçe Halk Kütüphanesi: Halk Kütüphanesinde yazma ve basma eserler toplamı 10.358'dir. 2000 yılı Nisan sonu itibariyle 290.749 okuyucu, 865 üye ve 5215 adet kitap sayısına ulaşılmıştır.
iDARi DURUM
BOYABAT BELEDiYESiNiN KURULUŞU
Belediye Osmanlı Devleti zamanında kurulmuş olup, kuruluş tarihi bilinmemektedir
1. Tarımsal ürünlerin pazarlanmasından elde edilen gelirler
2. iç ve dış turizm gelirleri
3. Sanayi ürünlerinin pazarlanmasından elde edilen gelirler
4. Çeşitli hizmet üretiminden elde edilen gelirler
SANAYi
Devlet sektörüne ait sanayi kuruluşu yoktur. Bununla birlikte son yıllarda özel sektör tarafından yapılan sanayi kuruluşlarının sayısı artma göstermiş ve ilçede sanayileşme yönünde ilerleme kaydedilmiş, toprak sanayisi ön plana çıkmıştır.
TARIM
ilçenin toplam arazi yüzölçümü 1.450.000 dekardır. Kullanılabilen arazi miktarı 304.500 dekardır. 213.500 dekar arazide tarımsal üretim gerçekleştirilmektedir. Bunun 15.990 dekar alanında sebzecilik, 94.500 dekar alanında hububat üretimi, 21.768 dekar alanında çeltik üretimi, 4.500 dekar alanında şeker pancarı üretimi yapılmakta olup, 89.000 dekar alanı sulanabilir arazidir.
HAYVANCILIK
Gerek et besiciliği ve gerekse süt sığırcılığı ilçe ekonomisinde önemli bir paya sahiptir. ilçedeki hayvan mevcudu; büyükbaş hayvanlar (Sığır-Manda) 22.834 adet, küçükbaş hayvanlar 48.795 adet, kümes hayvanları 80.000 adettir. Yıllık ortalama yumurta üretimi ilçe genelinde 7.0000.000 - 7.500.000 adet olarak gerçekleşmektedir. Yıllık süt üretimi ortalama 6800-7400 ton'dur. ilçede suni dölleme sonucu yerli kara sığırın montofon melezine dönüştürülmesi süreci devam etmektedir. ilçede yetiştirilen hayvanlar hem ilçenin et ihtiyacını karşılamakta hem de çevre il ve ilçelere pazarlanarak ilçe ekonomisine katkıda bulunmaktadır.
ARICILIK
ilçenin dağlık olması nedeniyle son yıllarda köylerde arıcılık yapılmaya başlanmıştır.
SERACILIK
ilçede 1994 yılından itibaren Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma Dayanışma Vakfı ve il Özel idare Müdürlüğü'nce sağlanan finansman ile 31 köyde 121 sera kurulmuştur.
ORMANCILIK
ilçe alanının %35 ini orman kaplamaktadır. Toplam ormanlık alan 95.606 hektardır. Bunun 17.400 hektarı koruluk, 7.752 hektarı bozuk koruluk, 18.999 hektarı çok bozuk koruluk, 2.132 hektarı iyi baltalık, 2.214 hektarı bozuk baltalık, 15.232 hektarı çok bozuk baltalıktır. Orman ürünleri ve işçiliğinden önemli gelir sağlanmaktadır.
SANAYi
ilçede 3 adet un fabrikası, 2 adet ağaç parke fabrikası, 8 adet çeltik fabrikası, 2 adet kireç fabrikası, 2 adet çivi fabrikası, 30 adet tuğla ve kiremit fabrikası bulunmaktadır.
TiCARET
ilçede sanayi kuruluşlarınca (Toprak Sanayii) üretilen mallar ticaret alanında önemli yer tutar. Haftada iki defa kurulan Pazar, ilçe çevresinde üretilen ürünlerin değerlendirilmesinde önemli rol oynamaktadır. ilçede Devlet ve Özel sektöre ait 5 adet banka şubesi vardır. Bunlar T.C. Ziraat, Halk Bankası, Türkiye iş Bankası, Şekerbank ve Akbanktır. Sanayi ve Ticaret Odası mevcuttur. 20 adet Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, 22 adet Tarımsal Sulama Kooperatifi, 63 adet Yapı Kooperatifi, 2 adet Tüketim Kooperatifi, 4 adet Motorlu Taşıt Kooperatifi, 1 adet Küçük Sanayi Sitesi Kooperatifi, 1 adet Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifi mevcuttur.