botaş

entry37 galeri6
    1.
  1. boru hattı ile petrol taşıma şirketi.
    türkiye içinde ve dışında her türlü petrol ve petrol ürünleri ile doğalgaz boru hatlarını inşa etmek ettirmek ,inşa edilmiş hatları devralmak,satın almak ve ya kiralamak ,boru hatlarıyla petrol ve doğalgaz sevkiyatında bulunmak ve anılan boru hatlarında nakledilecek hem petrol ve doğalgazı satın almak ,satmak,yurt dışında petrol ve d.gaz teminine yönelik arama,sondaj,üretim,taşıma ,depolama ve rafinaj gibi tüm petrol faaliyetlerini yapmak amacı ile kurulmuş bir şirkettir.
    1 ...
  2. 2.
  3. botaş; açılımı boru taşımacılığı anonim şirketidir.
    1 ...
  4. 3.
  5. 4.
  6. ankarada bilkent sınırları içerisinde kampüsün hemen altında yer alır yönetim merkezi. bilkent bir kenttir zaten.
    1 ...
  7. 5.
  8. Türkiye'de doğal gaz ithalatını yapan yegane şirkettir. rusya, iran, nijerya ve cezayir ile yapılmış olan muhtelif anlaşmalar çerçesinde ülkeye doğal gaz getirir ve yurt içindeki ilgili dağıtım şirketleri ile tüketicilere satışını gerçekleştirir. bunun yanısıra Irak Ceyhan petrol boru hattının işletmesini yapmaktadır. Ayrıca, BTC Petrol Boru Hattı projesinin Türkiye ayağını da yürütmektedir.. Bir kamu iştirakidir.
    1 ...
  9. 6.
  10. Açılımı "Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketi" dir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'na bağlı olarak faaliyetini sürdürmektedir.
    0 ...
  11. 7.
  12. 31 Ekim 2006 salı, cumhuriyet gazetesi

    --spoiler--
    Botaş batıyor

    Botaş; rusya ve iran gibi ülkelere aldığı doğalgazın bedelini ödeyecek parası olmadığını açıkladı. botaş'ın bankalara olan kredi borcu da 1.7 milyar ytl'ye dayanırken kurum enerji bakanlığı'na gönderdiği yazıda 'dış borçlar ödenmezse kış aylarında ciddi doğalgaz krizi yaşanabilecektir.' ifadelerine yer verdi.
    --spoiler--

    1 Kasım 2006 çarşamba, cumhuriyet gazetesi

    --spoiler--
    Finansman darboğazına düştüğünü açıklayan botaş'ın merkezi yönetim dışındaki en büyük borçlusu melih gökçek başkanlığındaki ankara anakent belediyesi'ne ait ego. muhasebe kayıtlarına göre botaş'ın ego'dan alacağı, 18 temmuz 2006 tarihinde 906 milyon ytl'ye ulaştı....
    --spoiler--

    1 Kasım 2006 çarşamba, cumhuriyet gazetesi, s:12

    --spoiler--
    doğalgaza yüzde 5.8 zam geldi

    botaş, konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatlarına yüzde 5.8, sanayide kullanılan doğalgaza ise yüzde 5.4 oranında zam yaptı.

    botaş'tan yapılan açıklamada, uluslararası piyasalardaki doğalgaz fiyatlarında görülen artışların tüketiciye en düşük düzeyde yansıtılması politikasının sürdürüldüğü belirtildi. açıklamada bu çerçevede bugünden geçerli olmak üzere konutlarda kullanılan doğalgaz fiyatında yüzde 5.8, sanayide kullanılan doğalgaz fiyatında ise yüzde 5.4 oranında artış yapıldğı bildirildi.
    --spoiler--

    (bkz: ne batıyor)
    (bkz: nasıl ve kimler tarafından batırılıyor)
    (bkz: kabak kimlerin başına patlıyor)
    2 ...
  13. 8.
  14. 8.
  15. botaş eski genel müdürü:botaş batıyor.
    başbakan:botaş batarmı yahu, botaş batarsa bizde batarız.
    1 ...
  16. 9.
  17. genel müdürlüğü ankara bilkentte bulunan, devletin en saygın, çalışanları en güler yüzlü kurumlarından biri.
    1 ...
  18. 10.
  19. 27 ağustıs 1976 de Türkiye Cumhuriyeti ile Irak Cumhuriyeti hükümetleri arasında Irak ham petrolünün iskenderun körfezine taşınmasını gerçekleştirmek üzere Türkiye Petrolleri Anonim ortaklığı tarafından kurulmuştur. 2005 yılı sonu itibariyle doğal gaz boru hattı uzunluğu 7800 km' dir.
    1 ...
  20. 11.
  21. ceyhan'da bulunan üssü harika bir yerdir. özellikle çalışanların ikamet ettiği lojmanlar müthiş. yemyeşil, doğayla iç içe, sessiz sakin, tertemiz bir ortam. tam ufak bir amerikan şehrine benzer. yarı olimpik havuzunda yüzmek, lokalinde oturup bira yudumlamak, plajdaki restoranda yemek yemek, yollarında bisiklet sürmek inanılmaz keyifli. yılbaşlarında merkez restoranda süper eğlenceli vakit geçirilir. lojmanlara giriş çıkış yasak olmakla birlikte botaş'ta çalışan tanıdık vasıtası ile girmek mümkün.
    1 ...
  22. 12.
  23. adı her daim, yolsuzlukla (iddia demiyorum, yargı birçok üst düzey yöneticisini suçlu bulmuştur) anılan, 2008 yılında özelleştirilerek, devletin sırtından alınacak kambur. işte delili :
    http://www.milliyet.com.t...07/10/25/son/sontur25.asp
    2 ...
  24. 13.
  25. zamanında ülkenin gözde ve güzide bi kurumuyken her kamu kuruluşu gibi bürokrasinin bulaşmasıyla zarar gören kuruluş, bir zamanlar türkiyede en fazla kar eden kuruluş olarak anılırken büyük bir kuruluş olması sebebiyle medyaya hemen yansıyıp olmaması gereken olaylarda ismi geçmektedir, suçlu olanlar elbetteki cezalarını çekecektir.
    2 ...
  26. 14.
  27. mide bulandıran ilişkiler yumağının medyaya yansıyan yeni adı botaş, aslında eskiden beri varolan yolsuzluğun sadece, bakan beyin direktifleriyle üstüne gidilmiş hali, kendi adıma onca emek vererek çalışırken, bir kısım zibidinin nasıl bu ülkeyi soyduğunu görmek insanın zoruna gidiyor.
    1 ...
  28. 15.
  29. işçisine en fazla para veren kamu kuruluşudur.
    lüks arabaları ve abartılı bir paraları vardır.
    1 ...
  30. 16.
  31. yüzsüz belediye başkanı i nokta melih gökçek'ten paralarını bir türlü alamayan devlet kurumu.
    tam haciz falan filan derken meclisin tatile girmeden bir gün önce resmi kurumların birbirlerine haciz uygulatamayacağına dair bir yasa çıkartarak tüm hayallaerini suya düşürdüğü kurum.

    1 miyar 250 milyon ytl borcun üzerine su içecekler ama o suyu da bakkaldan alacaklarmış arsenik marsenik korkuyor adamlar doğal olarak.

    büyük ankara festivaline bakıp i nokta melih ve sülalesi hakkında güzel düşünceler geçiriyorlardır kafalarından. en azından ankara'nın büyük bir kısmı öyle yapıyor.
    1 ...
  32. 17.
  33. 18.
  34. BOTAŞ, 28.02.1974 tarih ve 7/7871 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde sermayesinin tamamı TPAO'ya ait olmak üzere 15.08.1974 tarihinde boru hatları ile petrol taşımacılığı yapmak üzere kurulmuştur. Türkiye gündemine doğal gazın girmesi ve ülkenin temiz ve ucuz bir enerji girdisiyle tanıştırılması amacıyla doğal gaz alım anlaşmaları yapılması ve iletim hatları inşa edilmesi ile ilgili olarak BOTAŞ görevlendirilmiş, 09.02.1990 tarih ve 20428 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 397 sayılı KHK ile doğal gazın (sıvılaştırılmış hali dahil) ithali ve pazarlaması konusunda yalnızca BOTAŞ'a yetki verilmiştir. Kuruluş 13.03.1995 tarihine kadar bir süre Türkiye Petrol Kurumu'nun, daha sonra tekrar tpao'nun bağlı ortaklığı olarak faaliyetini sürdürmüş, 95/T-20 sayılı YPK Kararı ile 233 sayılı KHK'ya tabi müstakil bir teşekkül haline getirilmiş, Ana Statüsü petrol taşımacılığı ve doğal gaz faaliyetlerini de kapsayacak şekilde yeniden belirlenmiştir.

    2000'li yılların başında doğal gaz kullanımının giderek artması ve doğal tekel durumu yaratması nedeniyle doğal gaz piyasasının düzenlenmesi bir zorunluluk haline gelmiştir. 18.04.2001 tarih ve 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu'yla doğal gazın kaliteli, sürekli, ucuz, rekabete dayalı esaslar çerçevesinde çevreye zarar vermeyecek şekilde tüketicilerin kullanımına sunulması için, piyasanın serbestleştirilmesi ve malî açıdan güçlü, istikrarlı ve şeffaf bir doğal gaz piyasasının oluşturulması ve bu piyasada bağımsız bir düzenleme ve denetimin sağlanması amaçlanmıştır. Bu kanunla kamu tekeline dayanan ve bir kamu kuruluşu olan BOTAŞ tarafından işletilen piyasa sisteminden özel sektör odaklı bir piyasa sistemine geçilmesi öngörülmüştür.

    4646 sayılı Kanun çerçevesinde amaçlanan piyasa yapısına geçilmesi yönünde çalışmalar sürdürülmekte, belirli bir geçiş süreci sonunda rekabet ortamı yaratmak üzere BOTAŞ'ın faaliyet ayrışımına gitmesi ve piyasadaki hakim konumuna son verilmesi hedeflenmektedir.

    Kuruluşun pazar payı yurt içi iletimde yüzde 98'dir. Kuruluş, çok yakın bir zamana kadar toptan piyasada da tekel konumunu sürdürmüştür. Ancak Kuruluş; 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu'nun geçici 2 nci maddesi gereğince, mevcut doğal gaz alım ve satım sözleşmelerini, ithalat lisansına sahip ve satıcı şirketten onay alan şirketlere devretmek için ihaleler düzenlemiştir. Bu kapsamda sözleşme devirleri için Shell Enerji A.Ş., Bosphorus Gaz Corporation A.Ş., Enerco Enerji Sanayi ve Ticaret A.Ş. ve Avrasya Gaz A.Ş. ile devir protokolleri imzalanmıştır (4,75 milyar m3). Aralık 2007 itibarıyla Shell, devralmış olduğu ithalat sözleşmesi çerçevesinde, ithalat lisansı alarak toptan piyasaya yeni bir oyuncu olarak girmiştir (250 milyon m3). Diğer üç şirketin sözleşme devir süreçleri devam etmekte olup, satıcı taraf olan Rus Export Liability Company'nin onayı beklenmektedir.

    Ülkede doğal gaz kullanımının yaygınlaşması, "al ya da öde"; şartlı alım anlaşmalarından kaynaklanan herhangi bir yükümlülükle karşılaşılmaması için iletim hatlarının inşasına hızla devam edilmiştir. 2007 yılı sonu itibarıyla 9.800 km uzunluğunda doğal gaz boru hattı inşa edilmiş, 54 ile doğal gaz arzı sağlanmıştır. Bu çerçevede 2007 yılı içerisinde tüketilen doğal gaz miktarı bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 18 artarak 35 milyar standart metreküp seviyesinin üstüne çıkmıştır.

    BOTAŞ bugün için yılda yaklaşık 35,8 milyar standart metreküp doğalgaz ithal etmektedir.

    Yıl içinde euas - heas'tan olan alacakların zamanında tahsil edilememesi, Yap-işlet (yi), Yap-işlet-Devret (yid) santrallerinin tetas'ın kendilerine ödeme yapmamalarını gerekçe göstererek, BOTAŞ'a olan gaz borçlarını zamanında ödememeleri, yurt dışı doğal gaz ödemelerini geciktirmeden yapmak zorunda olan BOTAŞ'ı nakit sıkıntısı içine sokmuştur. Kuruluş, nakit ihtiyacını ticari banka kredisi kullanarak ve vergi borçlarını ödemeyerek gidermeye çalışmıştır. Bu çerçevede 2007 yılı sonu itibarıyla kullanılan ticari banka kredisi tutarı 2,1 milyar YTL seviyesine yükselmiş ve bu krediler için 2007 yılı içinde 401 milyon YTL faiz gideri oluşmuştur. Ayrıca Kuruluşun 2007 yılı sonu itibarıyla 2,2 milyar YTL ithalde alınan KDV borcu, 328 milyon YTL ÖTV borcu bulunmaktadır.

    BOTAŞ'ın sadece anapara alacağı 5 milyar YTL'nin üzerindedir. Elektrik sektöründeki genel aydınlatma, yüksek kayıp-kaçak, tahsilat ve fiyatlandırma gibi sorunlar nedeniyle, EÜAŞ'tan olan alacaklar sürekli artmış ve bu durum BOTAŞ'ı nakit bazda olumsuz etkilemiştir. Ayrıca yukarıda da değinildiği üzere TETAŞ'tan alacağını tahsil edemeyen Yi, YiD'ler BOTAŞ'a zamanında ödeme yapamamaya başlamışlardır.

    Kuruluşun ego'dan olan alacaklarının tahsil edilebilmesi amacıyla 25.05.2007 tarih ve 5669 sayili dogal gaz piyasasi kanunu'nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun TBMM'de kabul edilmiş, anılan Kanun'da ankara buyuksehir belediyesi'ne doğalgaz dağıtımına ilişkin yeni bir şirket kurma yetkisi verilmiş ve anılan şirketin 2 yıl içinde asgari yüzde 80'inin özelleştirilmesi şartı konulmuştur. Özelleştirme sürecinin tamamlanmasını müteakip EGO'nun borçlarının bir ay içinde BOTAŞ'a ödenmesi hususu hüküm altına alınmıştır. baskent dogalgaz a s ihalesini energaz kazanmış olup, devir işlemleri henüz tamamlanmamıştır. Devir sonrası Ankara Büyük Şehir Belediyesinin 677 milyon YTL'lik EGO borcunu kuruluşa ödemesi beklenmektedir.

    Kuruluşun 2006 yılında toplam bilanço büyüklüğü 23,4 milyar YTL iken, 2007 yılında yüzde 22 artışla 28,6 milyar YTL'ye ulaşmıştır. 2007 yılında Kuruluşun dönen varlıkları 11 milyar YTL olup, varlıklar içindeki payı yüzde 77'dir. Duran varlıkları ise 3,2 milyar YTL olup varlıklar içindeki payı yüzde 22'dir. Kuruluşun kullandığı yüksek ticari krediler nedeniyle, kaynaklar içinde kısa vadeli yabancı kaynaklar yüzde 60, uzun vadeli yabancı kaynaklar yüzde 8, özkaynaklar ise yüzde 32 oranında pay almıştır.

    Cari yılda doğal gaz ve lng satışı, ham petrolün taşınması ve verilen liman hizmetleri sonucunda 14,4 milyar YTL satış hasılatı elde edilmiştir. Kuruluşun 2007 yılı faaliyet kârı 1,5 milyar YTL ve dönem kârı 997 milyon YTL olarak gerçekleşmiştir.

    Kuruluşun doğal gaz alım maliyetinin iki temel belirleyicisinin döviz kuru ve ham petrol fiyatı olması dolayısıyla yıllık ortalama döviz kurunun 2007 yılında bir önceki yıl seviyesinin yaklaşık yüzde 9 altında gerçekleşmesi ve yine ham petrol fiyatında 2006 yılına göre artışın sınırlı kalması sebebiyle kuruluşun ortalama doğal gaz alım maliyeti YTL bazında 2006 yılının altında kalmış ve dönem kârının artmasına yol açmıştır. Ancak kuruluşun özellikle EÜAŞ'tan doğalgaz satış bedeline yönelik olarak yeterli tahsilatı gerçekleştirememesi sebebiyle, söz konusu kârlılık nakit durumuna yansımamış ve yukarıda da belirtildiği gibi kullanılan banka kredisi tutarında ve vergi borçlarında artışa neden olmuştur.

    Kuruluşun 2007 yılı cari oranı 1,28'dir. Ancak, kısa vadeli borçlarını likit varlıklarla karşılayabilme kabiliyeti düşüktür. Asit test oranı 0,86'dır. Stok dışındaki dönen varlıkların kısa vadeli borçları karşılayabilme yeteneği de düşüktür. Cari yılda, bir önceki yıla göre Kuruluşun, alacaklarını tahsil süresi ve dolayısıyla nakit çevirme süresi uzamıştır. Kuruluşun EÜAŞ-HEAŞ ve Yi-YiD'lerden olan alacaklarını zamanında tahsil edememesi ve birikmiş EGO borcunun henüz ödenmemiş olması KVYK/Toplam Kaynak oranının 2000 yılından beri sürekli olarak artmasına sebep olmuştur. BOTAŞ'ın malî borçları ve finansman giderleri sürekli artmaktadır.

    2007 yılında Kuruluşun toplam personel sayısı bir önceki yıla göre yüzde 6,6 azalmış, toplam personel gideri ise yüzde 11,7 artmıştır. Bir önceki yıl 424 milyon YTL faiz dışı açık veren kuruluş, 2007 yılında faaliyet kârının artması ve düşük gerçekleşen yatırımların etkisiyle 1,3 milyar YTL faiz dışı fazla yaratmıştır.

    *
    1 ...
  35. 19.
  36. ankara buyuksehir belediyesi'nin gaz borcunu bir turlu tahsil edemeyen kurum.

    150 sayac 150 yatirim olduguna gore ankaralilardan toplanan vergilerle odenirdi sanirim o borc. ama sanirim muhataplari olan beyfendi ankara'ya deniz getirmek icin kullaniyor parayi.
    1 ...
  37. 20.
  38. 21.
  39. bir şeref yoksununun borçlarını ödememesi yüzünden borca giren ve bu nedenle özelleştirilmesi gündeme gelen. ve hatta özelleştirilmesi yerel seçim sonrasına bırakılarak tepki azaltma sevdasındaki hükümetin kurban ettiği kit.

    bu devleti batırmaya çalışıyorlar anlaşılan devletin bütün iktisadi işletmeleri özelleştirildi allah aşkına bu devlet nereden kar edecek? senin kurumu sattığın parayı o kurum doğru düzgün çalışsa 6 ayda çıkarır. ama bazı namussuzların borçlarını ödemesi gerekir tabii ki.

    aynı namus yoksunları ankara metrosunu da özelleştirmeye kalkacaklar eğer seçilirlerse ankara halkına hatırlatma olsun bu da. zarar ediyormuş ankara metrosu.
    3 ...
  40. 22.
  41. botaş, türk ve irak hükümetleri arasında imzalanan 27.08.1973 tarihli anlaşmaya binaen bakanlar kurulu kararı ile türkiye petrolleri anonim ortaklığı (tpao) tarafından 15 ağustos 1974’te kurulmuştur. i̇mzalanan ham petrol boru hattı anlaşması’nın amacı irak ham petrolünün ceyhan terminaline taşınmasını gerçekleştirmektir. botaş’ın vizyonu; türkiye'yi doğal gaz ve petrol alanlarında bir enerji koridoru haline getirmektir.

    bu petrol taşıma işlemi borularla gerçekleşmektedir.boru hattı sisteminde türkiye kesiminde 6 adet pompa istasyonu bulunmaktadır.ceyhan terminali’nde bulunan tank sahası’ndaki ham petrol depolama tankları; denizden yaklaşık 145 mt. yükseklikte ve sahilden 1,5 km içeride inşa edilmişlerdir.herbiri 135.000 m3 kapasiteye sahip olan 12 adet depolama tankı bulunmaktadır.bunun yanında 10.000 m3 kapasiteli 1 adet relief tank mevcuttur. tank sahasının toplam hacmi: 1.630.000 m3’tür. botaş’ta, terminal yükleme tesisleri; iskele, yanaşma platformları (berth ), yükleme ve boşaltma kolları, slop tanklar ve metre sistemleri (gemiye yüklenen petrol miktarının tespiti için kullanılan) ile donatılmıştır.uzunluğu 1969 mt. olan iskelede 2 adet ön tarafta 2 adet arka tarafta olmak üzere 4 adet yükleme ve boşaltma platformu bulunmaktadır.

    botaş'ın türkiye'nin birçok yerinde boru hattı istasyonlarıyla birlikte personellerin yaşam alanı olan sosyal tesisler kurulmuştur.bunlardan en büyüğü ve en güzeli ceyhan-botaştır.adana'nın ceyhan ilçesine 25 km, adana şehir merkezine ise 75km uzaklıkta olup bu tesis e girmek için askeri lojmanlar misali personel yakını veya tanıdığı olmalısınız.

    plajı,spor tesisleri, doğal yeşil alanları ile sessiz, mütevazi bir yaşam alanıdır.yaklaşık 150-200 aile yaşamaktadır
    1 ...
  42. 23.
  43. almayı taahhüt edip kullanamadığı doğalgaz için Rusya, iran, Azerbaycan'a 3 yilda 2 milyar 999 milyon lira ödeyen kurum.

    enerji bakanına ve kurumun genel müdürüne esenlikler diliyoruz.
    1 ...
  44. 24.
  45. 6 milyar lira vergi borcu olan şirket.
    1 ...
© 2025 uludağ sözlük