bosna hersek

    9.
  1. bosna osmanlı'dan kalan bir evlat. bosna avrupa'nın zulüm ülkesi. bosna öksüz evlat, bosna acılar ülkesi, sırpların katlettiği insanların cenneti ve cehennemi. görmek için yanıp tutuştuğum ülke, nihat genç'in karanlığa okunan ezanlar kitabında anlattığı kadarıyla yapılan zulümlere karşı bir şey yapamamış olmanın ezikliğini hissettiren ülke, nur yüzlü dede, başörtülü nine, güzel bir genç kız, toy gibi delikanlı, sırpların ve hırvatların iki taraftan sıkıştırıp çoluk çocuk boğazını keserek öldürdüğü bir ülke, 10 yıl önce kardeşlerini, anne babalarını öldürenlerle bir arada yaşayan ve bunu osmanlı'dan kalan toprakları terketmemek adına yapan yüce insanlar ülkesi, ulu bir cami, sessiz bir orman, bir kardeş ülke, keşke imkanım olsa da yardım etsem, 7 yaşında boğazı kesilerek öldürülen nihada, küçük kız, yardım etsem sana da, sırpların müslüman olduğunuz için ve osmanlı'nın mirası olduğunuz için sizleri öldürdüğünü anlatabilsem insanlara, batı dinlemiyor nasılsa kendi ülkemde anlatabilsem seni, osmanlı ve müslümanlara karşı 3. dünya savaşının başladığını söylediğimde faşist yobaz muamelesi görmesem, bosna dertlerimle üzmek istemem seni, kardeş ülkem, ikinci vatanım, canım, sırpların birer birer doğradığı insanların ülkesi, camileri bombalanan, savunmasın, bm'ye sığınan insanların hollandalı şerefsizin biri sayesinde toplu olarak öldürüldüğü ülke, ne acılar gördün sen, neler yaşadın, hala nasıl bu kadar sakinsin, evliya sabrı mı bu yoksa ermişlik alameti mi, söyle bosna'm, söyle ki olur diyeyim, avrupa'nın kanlı tarihini mi anlatayım senin küçücük bedeninin hunharca doğranmasına göz yummasını mı, ağlayayım mı, küfredeyim mi, ne yapayım bosnam. söyle, geçmişimi okuyorum, seni okuyorum, atalarımı okuyorum, dinimle, geçmişimle, benliğimle sana geliyor, kabul et, 95 yılındaki katliamlarda küçüktüm, vallahi de gelirdim yoksa, öleceğimi bilsem de gelirdim, güzel yüzlü sevgilim, bosnam, hiç görmediğim ikinci vatanım, affet, anlatamadım seni, anlamama izin ver, öfkemi, sevgimi, mahcubiyetimi, söz, bir gün geleceğim ve 5 yaşındaki sırp çocuklara öğretilen çetnik işaretine inat sevgiyi öğreteceğim çocuklarına, aşkı, güzelliği, sırpların çetnik işareti yaptırmak için kestiği parmaklarının her biri için bir gül dikeceğim, söz, onlara sahip çıkacağım, sana sahip çıkamadım bosna, ülkem sana sahip çıkamadı, affet, bağışla. bir sevgili gibi geleceğim yanına, konuşmaya yüzüm olmazsa affet, bosna'm, vicdanımdaki kalem, affet..
    (bkz: nihat genç)
    (bkz: karanlığa okunan ezanlar)
    (bkz: çetnik)
    (bkz: aliya izzet begoviç)
    (bkz: fatih sultan mehmet)*

    dipnot: çetnik selamı yapan sasa iliç ve mateja kezman'ın trilyonlar kazandığı ülkem, bosna bunu anlamıyor, anlamayacak, pkk bayrağı açan bir futbolcu bosna'da oynasa ne hissederseniz onlar da bunu hissediyor, holiganlar bunu kötüleyebilir, skimde değil, bir ülkenin 5 yaşındaki çocukları annelerinin gözü önünde öldürüldü, kıyma makinesinden geçirildi, boğazları kesildi, videoları var internette, umrunuzda değiller, onlar bunu haketmiyor.
    48 ...
  2. 1.
  3. Akdeniz kıyısındaki diğer şehirler gibi Bosna'da tarih sahnesindeki yerini Roma Imparatorluğu içerisinde almıştır. Roma Imparatorluğunun çöküşünden sonra Bosna'nın yönetimi 1200 'lu yıllarda bağımsızlığını elde edene kadar çeşitli kereler el değiştirmiştir. Bağımsızlığını 260 yılı aşkın bir süre koruyan Bosna Krallığı bu süre boyunca Macarlar ve Sırplara karşı topraklarını savunmak zorunda kalmıştır.

    1463 yılında Osmanlı idaresi altına geçen Boşnaklar aynı zamanda Müslümanlığı da benimsemiştir. Müslümanlığı benimsemeyen Boşnakların dini vecibelerini yerine getirmesine izin veren Osmanlı idaresi Bosna topraklarında inşa ettiği yapılar ve camilerle aynı zamanda Boşnakların gelenekleri ile kültürüne de etki etmiştir. 1878 yılına kadar devam edecek olan Osmanlı idaresi altındaki dönemde pek çok Boşnak Osmanlı idaresinde, devlet yönetiminde önemli görevlere getirilmiştir. Zayıflayan Osmanlı Imparatorluğunu parçalamaya karar veren müttefiklerin finansal sıkıntılar içerisindeki Istanbul'a baskısı sonucu Bosna'daki Osmanlı idaresi savaşılmadan, masa başında son bularak Avusturya - Macaristan Imparatorluğunun kontrolüne geçmiştir.

    1918 yılına kadar sürecek olan Avusturya - Macaristan Imparatorluğu idaresi altındaki dönemde ülke yeniden yapılandırılarak çökmekte olan Osmanlı Imparatorluğu idaresi altındaki dönemin sonlarında yaşadığı sıkıntılardan uzaklaşarak refaha kavuşacaktır. Bu gelişmelerin büyük Sırbistan kurulmasını amaçlayan Rusya'nın finansal desteği ile gerçekleştiği kuşkusuzdur. Bosna'daki Müslüman nufüsun Osmanlı idaresi altındaki diğer topraklara göçü ve onların terk ettiği yerlere Sırpların yerleşmesiyle Bosna'daki etnik yapının değişmesi bu dönemde yaşanmıştır.

    1918 - 1941 yılları arasındaki dönem Yugoslavya'nın iç karışıklıkları ve savaşla geçmiştir. 1941 - 1945 yılları arasındaki Ikinci Dünya Savaşı sırasında Naziler Yugoslavya'yı işgal ederek Slovenya'yı Almanya'ya, Hırvatistan'ı Italya'ya ve Makedonya'yı Bulgaristan'a bağlayarak özellikle Yahudi ve çingenelere karşı bir etnik temizlik hareketine girişerek toplama kamplarında binlerce insanı öldürdüler.

    1945 - 1990 yılları arasındaki soğuk savaş döneminin 35 yıllı Tito'nın diktatörlüğü altında geçti. Bu dönemde Bosna - Hersek'in sınırları 1918 öncesi döndü ve Boşnak'lar kültürel kimliklerine yeniden kavuştular. Batı'nın desteği ile Yugoslavya'da savaşın izleri çabuk silindi. Batılı ülkeler Yugoslavya'yı sadece ekonomik değil aynı zamanda askeri ve siyasi alanda da destekledi. 1970'li yıllarda Sovyet müdahelesi riski ile karşılaşıldığında Amerika Birleşik Devletleri Yugoslavya'yı savunmak için nükleer güce başvurabileceğini açıkladı. Soğuk savaşın son bulması ve sona eren komünist rejimle birlikte parçalanan Sovyetler birliğinden Yugoslavya'da etkilendi.

    1986 - 1992 yılları arasında yaşanan kanlı iç savaşların sonrasında Yugoslavya parçalandı. Aşırı milliyetçi Slobodan Miloshevich ve onun desteklediği militanlarca büyük Sırbistan'ı kurma hayalleri ile sistematik bir soykırım gerçekleştirildi. Bu dönemde 10 binin üzerinde Boşnak yaşamını kaybetti. Sırpların başta Saraybosna olmak üzere kuşatma altında tuttuğu şehirleri bombalamasına, sniper ateşi ile masum sivilleri öldürmesine, başta aydınlar olmak üzere seçilmiş kişilerin toplama kamplarında öldürülmesi ile gerçekleştirilen etnik temizlik hareketine batılı ülkeler uzun süre gereken tepkiyi göstermeyerek soykırıma seyirci kaldı.

    Şubat 1992'de bağımsızlığını ilan eden Bosna - Hersek 7 Nisan 1992 'de ABD ve diğer batılı ülkelerce tanındı ve 22 Mayıs 1992 Birleşmiş Milletler'e yaptığı üyelik başvurusu kabul edildi.

    Bosna'daki savaş 1992 yılının ilkbaharında başladı. Bosna'nın kuzeyini hedef alan saldırıların amacı bu bölgelerden Boşnak ve Hırvatları uzatlaştırarak Sırp devletini kurmaktı. Sırpların bu saldırıları bölgedeki diğer etnik gruplar için tam bir felakete dönüştü. Kuşatma altındaki şehirler ve mülteci kamplarında pek çoğu öldürüldü ve işkenceye uğradı.

    Savaşın ilk aylarında doğudaki pek çok Boşnak şehri sırpların saldırıları sonucu kolayca düştü. Ancak şehri çeviren tepelerinde yardımıyla Srebrenizka saldırılara karşı kendisini başarıyla savundu.

    1993 'te Birleşmiş Milletler 6 yerleşim birimini "güvenli bölge" ilan etti, Srebrenizka 'da bunlardan birisiydi. Amaç sınırları korunabilir hale getirerek barış için görüşülebilir bir zemin yaratmaktı. Yardımların güvenli bölgelere ulaştırılması gündeme gelince bu uygulama işgalci/saldırgan güçlerle Birleşmiş Milletler askerlerinin işbirliği yapmasını gerektirerek
    amacı ile tam bir tezat oluşturur hale geldi.

    Mayıs 1995 'te Sırplar Saraybosna'daki kuşatmayı şiddetlendirdi ve Nato Sırplara karşı hava saldırısı düzenlendi. Buna missilleme olarak Sırplar 6 güvenli bölgeyi bombalayarak 300 Birleşmiş Milletler askerini rehin aldı. Temmuz 1995 'te general Mladic komutasındaki Sırp güçleri Srebrenizka 'daki Hollandalı Birleşmiş Milletler güçlerini etkisiz hale getirerek şehri hedef aldı. Yaklaşık 25,000 Boşnak Sırp tehdidi üzerine şehri terk ederek bir başka güvenli bölge olan Potocari'ye ulaştı. 5000 mültecinin kampa girmesinin ardından Hollandalı barış gücü askerleri kampın dolduğunu bildirerek kampın girişini kapattı. Bu olay, kampın yakınlarındaki yaklaşık 20,000 Boşnağın Sırpların ölüm tehdidine karşı savunmasız kalmasına yolaçtı. Sırplar bölgedeki Boşnakları tahliye etmeye başladığında Hollandalı birlikler müdahale bulunmadı, hatta işlemlerin düzgün bir şekilde gerçekleştirilmesi için organizasyonda yardımcı bile oldu. Kadın ve çocuklar ayrıldıktan sonra askerlik çağına gelmiş olan erkekler otobüslere bindirildikten sonra kampın yakınında kurşuna dizilerek öldürüldü. Ikinci Dünya Savaşından sonraki bu en büyük soykırımda 10 - 15 bin Boşnak'ın katledildiği iddia edilmektedir. Kızılhaç yetkilileri bu olaylar sırasında 7500 kişinin kaybolduğunu bildirmiştir.

    Srebrenizka katliamının ardından o güne kata olaylara kayıtsız kalan batı kamuoyunda Sırplara karşı baskılar arttı ve 1995 yılı sonlarında savaş son buldu.
    14 ...
  4. 155.
  5. 67.
  6. bu yaz göreceğim ülke.

    eurovision'da sırbistan'a yüksek oy vermeleri hakkında; canım zeki kardeşlerim benim,bosna'da çok yüksek bir sırp nüfus var ve bosna futbol federasyonu bile sırpların elinde,sen neden bahsediyorsun? anası babası sırplar tarafından kesilenler mi atıyor sandın o oyları?
    6 ...
  7. 64.
  8. 3-4 sene önce türkiye'nin de ermenistan'a 12 tam puan verdiği göz önüne alındığında hakkında pek gak guk yapılmaması gereken ülke.
    6 ...
  9. 148.
  10. türkiye'Nin azerbaycan ve pakistan'la birlikte en iyi üç destekçi ve kardeşi olan can ülke.
    https://galeri.uludagsozluk.com/r/1373220/+
    6 ...
  11. 70.
  12. demografik, etnik ve devlet yapısı hakkında hiç bir bilgisi olmadan (eurovision nedeniyle) atıp tutan ergen gerizekalıların zannetiklerinin aksine, türkiye'nin sırp ve hırvatlara aldıkları galibiyetleri sevinçle kutlayan boşnaklara sahip ülkedir.

    +

    +


    *
    eurovision'da sırplar ve hırvatların türkiye'den daha çok puan alma sebebi zülme uğramış videodaki insanlar değildir. ülkenin yüzde 50'sini oluşturan sırp ve hırvatlar nedeniyledir. boşnakların oranı yüzde 47.

    bu da son

    6 ...
  13. 105.
  14. 14.
  15. inasanlık tarihinin en büyük kıyımlarından birini, 20. yüzyılda avrupa'nın ortasında yaşayan ülke. bugün sözde ermeni soykırımı için götünü yırtan,cezayir'de yapılanları küçük bir hata olarak nitelendirecek kadar aşşağılık bir manken tokmakçısı devlet başkanına sahip olan fransa o günlerde sağır ve dilsizdi adeta sırp denen aşağılık yaratıklara karşı. oralarda çok değil 10 yıl önce insanlar başlarına fes giydirilerek "hadi şimdi kurtarsın sizi türkler" denilerek kurşuna dizliyordu, adamın kzızna gözünün önünde defalarca tecavüz edilip, kızın delik deşik olan vücudundan çıkan kan adamın yüzüne sürülüyordu, minareler roketatarlarla yıkılıyordu ve tüm insanlık maalesef bunu seyrediyordu. ve bugün ülkemde sırp milliyetçisi bazı aşağılık yaratıklar milyon dolarlar kazanıyor, dün gol attığında çentik selamı verenler bugün help meeeeee diye ağlıyarak milyon dolaları indiriyor cebe. yazıklar olsun bu ülkenin tarih bilmez evlatlarına...
    5 ...
  16. 68.
  17. gerizekalıların vicdansız hakaretlerine maruz kalan ülkedir. eurovision'da oy vermediler diye sırplar bunlara az yapmış diyecek kadar alçalanlarının alçaklıkla itham ettikleri ülke. düşük beyinli, yırtık kondom ürünleri bilmeliki, bu ülkenin yüzde 30-40'a yakını sırp! yüzde 15-2o'si hırvat.
    7 ...
© 2025 uludağ sözlük