bu yıl hukuk öğrencilerinin canına okumuş kanundur. yeni borçlar kanunu, eski borçlar kanunu şeklinde ayrılarak oldukça harika sorulara davetiye çıkartmıştır. Yenisi çıtır çıtır, türk borçlar kanunu olarak elimizdedir. artık eskisinden soru gelmemesi dileğiyle.
çoğu zaman medeni kanun'un götüne bitişik kanun.
borçlar hukuku dersi alan bu kanuna gözü hatta götü gibi bakmaktadır.
1 Temmuz 2012'den itibaren yürürlüğe girmiştir, hadi bakalım hayırlısı.
yeni düzenlenen borçlar kanunu taze taze yasalaştı. artık ünde okuyanlar 2 yıl içinde sınıfı geçmeli ki yeni yasayı sıfırdan ezberlemek zorunda kalmasınlar...
çok basit bir uygulamasi olan kanun. borçluysan hayatin sikilmis demektir. omrun ordan oraya surulmekle gecer. onun yerine 3-5 kisiyi oldurup seri katil olursan 1-2 sene yatip cikarsin. hukuk ogrencilerinin canini sikmamasi gereken bir durum.
yeni tasarısı 11 ocak 2011 tarihi ile meclisten geçmiş, bir anda yürek hoplatmıştır. haftaya final var ulan yapılır mı bu dedik önce ama yürürlüğe giriş tarihini öğrenince rahatladık elbet. *
yeni taslağıyla önümüze 2011'den sonra değişip yenilenip pasını atarak çıkacaktır.meclisimizin yürütme hızı düşük olması sebebiyle 2011'den önce değişmeyecektir.
ilk çevrisine hiç dokunulmadan aynen devam etmektedir.
isviçre'den alınan ilk çeviri hali hala korunuyor. Anlaşılması haliyle biraz zordur.
günümüz türkçesine çevrilmiş hali ve bazı değişiklikleriyle taslak halinde bulunmaktadır. ama icraatten uzak meclisimizde henüz görüşülüp onaylanmadı. meclisin önceliklerine bakarsak gayet doğaldır.kavgalar ve siyasi atışmalar yerine biraz icraat yapsalar şu an daha farklı bir ülke olabilirdik.
borçlar hukuku, özel hukuk alanına giren borç ilişkilerini inceleyen ve düzenleyen hukuk dalıdır. tanımından da anlaşılacağı gibi, borçlar hukuku bir özel hukuk dalıdır ve dolayısıyla eşitler arasında meydana gelen ve borç ilişkisi adı verilen hukuksal ilişkilerin incelendiği bir disiplindir. borç ilişkisi kavramı, özel hukuk açısından tanımlandığında, alacaklı ve borçlu adı verilen iki taraf arasında meydana gelen ve borçlu olan tarafın alacaklıya karşı belli bir davranış biçiminde (edimde) bulunmakla yükümlü olduğu, alacaklının da borçludan bu davranış biçiminin yerine getirilmesini isteyebileceği (ifayı talep edebileceği) hukuksal bir bağdır. günümüzde bu hukuk sayesinde yolsuzluklar önlenerek,yolsuzluk yapanlara ceza kesilmektedir. bu ceza-i işlemleri ise müfettişler veya zabıtalar yapar. bu işleri düzenleyen ve kurallarını belirleyen hukuk alanına ise borçlar kanunu denir.