yolunda sıkça toprak kayması olan dolayısıyla yolları kapanan, kışın metreyi aşan kar birikintileri olan. çoruh nehri üzerinde çoğu jackassçiyi bile tırstıracak asma, tahta köprülerin bulunduğu ilçe. halkı çok kültürlüdür.
maden * den dolayı çoruhun borçka kısmı masmavidir*
zamanında büyüklerimiz çoruh'unda yüzerlermiş. şimdilerde üzerindeki tahta ve oldukça tehlikeli * ama bir o kadar da nostaljik köprüsü durmasına rağmen, o yeşilliğe yakışmayan, köprü demeye bin şahit bir betondan köprü yapılmış. ayrıca az da olsa lazlar da yaşar borçka'da.
Artvin ilinin bir ilçesidir. Batısı Hopa, güneyi Artvin ve Murgul, doğusu Şavşat, kuzeyi ise Gürcistan Cumhuriyeti toprakları ile sınır oluşturan ilçenin denizden uzaklığı 36 kilometre ve rakımı 125 m.dir. ilçeye bağlı 1 Belediye, 4 Mahalle ve 36 köy vardır. 2000 Yılı Genel Nüfus Sayımı verilerine göre toplan nüfusu 27.654'dür. ilçe merkezinin nüfusu 9.008, köy nüfusu ise 18.646 kişidir.
Nüfus
ilçenin nüfusu 2000 genel nüfus sayımına göre 27 654 'dir. Bunun 9 008 'si ilçe merkezinde, 18 646 'i ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.
Dağdan başka bişi olmayan memlekettir çırılçıplak dağ bir köprüsü vardır en son belediye tarafından ışıklandırılmıştır. Yaylalara çıkmak için otostop çekildiğinde ilk olarak borçka'ya gidilir oradan da şavşat sonra yaylalardır...
küçük, dağlık, bol heyelan olan, gelişmemiş, insanlarının kafası kendisinden beter gelişmemiş kasabamsı ilçe, bu geri kalmışlığın müsebbibi bir sürü sabit fikirli, lafta cesur pratikte pısırık maganda ile doludur ve en acısı hepsinin eli diplomalıdır!
(*diplomanın gözden de değerden de düşmesi)
(*havadan değil yaşadık da bildik azizim...)
*istisna belirtmemişiz, eyvallah her yerde "iyi" de "kötü" de vardır, sözümüz yok... benim borçkadan tanıdıklarımın yansıttığı şehre ayna tuttum sadece...
Artvin iline bağlı ilçe ve bu ilçenin merkezi olan kasaba. ilçenin nüfusu 30.329, yalnız kasabanın nüfusu 6.102dir (1990). Kasaba Artivin-Hopa yolu üzerinde, Çoruh Irmağının aşağı kesiminde, ırmağın iki yakasındadır. iki yaka birbirine bir asma köprü ile bağlıdır. Borçka ilçesi 7 Temmuz l921 tarihinde ilçe olmuş, 26 Haziran l926 tarih ve 877 sayılı kanunla da Bucak haline getirilmiş, 28 Mayıs l928 tarih ve 1288 sayılı kanunla da yeniden ilçe statüsüne kavuşturulmuştur.
Kış zamanı evde çay içmekten canı sıkılanlar, yoyo kafeye gidip yine çay eşliğinde sıkılmaya devam edebilirler. Yazın ise ne yöne giderseniz gidin, cennet sizi bekliyor.