Bildiğim kadarıyla borsada satılan kağıtlar şirkete ait paylardır. Mantıken o kağıtlardan aldığınız sürece o şirkete ortak olursunuz. O şirketin değeri piyasalarda yükseldikçe sizin hisselerinizde yükselir ve sizde satmaya karar verirsiniz.
Şimdi ticaretteki al üzerine kar koyup sat mantığına benzettiğim bu olay biraz kafa karıştırıcıdır. Bu olayı haram kılan durum tam olarak nedir ? Bu sebepten haram olduğu söylenen borsa nın gerçekten neden haram olduğu kafamda bir soru işaretidir.
Bu konuyla ilgili hükümleri merak etmekteyim.
Haram değildir zira ticarette olduğu gibi borsada da kâr veya zarar olgusu var. Hep kâr edeceksin diye bi kaide yok.
Zira Sultan ıkinci abdulhamitin borsa oynadığı belgelerle mevcuttur.
Faiz işin içinde olursa haramdır. Genel olarak banka hisseleri almak tamamen haramdır. Ama thyo almak kısmen helal olsada şüphe içinde oluşan şeyler vardır. O yüzden dikkatli olmak lazım.
islam fıkhının ince ticaret dedikleri bir varyasyonu da borsa olan,
ticaret suretinde gösterilen ve lanse edilen, halbuki türlü para oyunlarının döndüğü, çeşit çeşit hile ve spekülasyonların cirit attığı, dolapların çevrildiği, uluslararası para lobilerinin milyon dolarları bir gecede hortumladığı vahşi kapitalizmin emrindeki bir mekanizma,
Haramın daniskasıdır.
islam da ticaret var. Üç kağıt yok. Kimin aldığı kimin sattığı bellidir. Borsa da ise kaos hakimdir. Bir yönüyle faizle dirsek temasında, bir yönüyle kumarla içli dışlıdır.
paranın dayanılmaz cazibesi aķılları alt üst ederken birileri malı götürmektedir. Emareleri açık fakat niyetleri gizli bir yahudi tuzağıdır borsa.
"yunan galip gelseydi" diyen hayinleri ziyaret eden yeni nesil dinci zihniyete göre enflasyon seviyesinde olan faiz bile haşa helaldir diye fetva veriyorlar. zaten asrın liderimiz de faiz bir dünya gerçeğidir demişti.
şöyle ki, haramlar ve helallerin olayın arkasındaki niyet ve amaca göre belirlendiğini varsayarak (galiba ateist olduğumu belirtmem lazım burada ama merak etmeyin dinler ve dinler tarihi baya merak duyduğum alanlardır) borsanın temel amacı şirketlerin sermaye ihtiyaçlarının karşılanmasıdır. yani zamanında şirket ipo yapmış birileri de parası yettiğince bir kısmına ortak olmuştur. şimdi adam hisse fiyatı artınca bunu satabilir zaten yatırım yapmanın yegane amacı budur. o gün o para ile yatırım yaparsın ki gelecekte seni daha fazla tatmin edecek getirisi olsun. kaldı ki bu adam yatırım yaparak o şirketin de sermaye ihtiyacını da gidermiş oldu. burada sanırım bir sıkıntı olmaz. peki halihazırda piyasada olan bir kağıdı alırsak elde edeceğimiz kazanç haram mıdır? bence değildir çünkü bu sefer de şirketi finanse etmiş adamın yerine biz geçiyoruz. ayrıca unutulmaması lazım ki borsada hisse aldığınız zaman o şirketin bir kısmına da ortak olmuş oluyoruz. yani mahalledeki ahmet dayının bakkala ortak olmak gibi bişey sadece daha küçük oranlı bir ortaklık. işler iyi giderse para kazanacağız kötü giderse kaybedeceğiz.
eğer borsa haramsa şu da haram olmalı: diyelimki 4 kişi gittik bir taksi satın aldık. bir de şoför tuttuk. neyse birkaç yıl sonra bana para lazım veya farklı bir iş yapacağım taksideki hissemi satarım. diyelim ki iki kat artmış olsun, o halde benim bunu o günün fiyatından satıp elde ettiğim para haram mıdır?
hissesini aldığınız şirket, kazancında hiçbir sekilde harama girmiyorsa, sizin hissenize düşen kar/zarar da helaldir. her turlu hile ve hurdadan beri sirket ve islem bulursaniz hiç durmayın.
evet teknik olarak şirkete ortak oluyorsun, kardan pay alıyorsun vs ama hiç bir emek sarfetmeden paradan para kazanmak değil mi bu da? faizden ne farkı var amk.
neyse ya peygamber zamanında var olmayan hiç bir şey aynı bokun laciverdi olsa bile haram değildir. fazla uzatmaya gerek yok.