izmirin en güzel,en rahat ilcesi binlerce ögrencini yaşadıgı semt..hayatımda ne güzel anıların gectigi yer...ege üniversitesinin ve yaşar üniversitesinin oldugu semt...ögrenci semti bornova
içerisinde barındırdığı ege üniversitesi sayesinde tam bir öğrenci semti statüsünde olan izmir'in yaşanılası ilçesi.aradığınızı herşeyi 24 saat bulabileceğiniz, cafeleri, her tarza hitap eden barları, parkları, tarihi köşkleriyle nüfusu hızla artan yer.
barları ile, küçük ve büyük parkı ile, kızları ile, sokakları, yeşilliği ile, camdan kafayı çıkarıp sarktığında gördüğün denizi ile, rahatlığı, sokaklarındaki bira içebilme mantığı ile, kalabalık ama tenha olması ile, atatürk mahallesi, meydanı, forumu, parkları, suphisi, mustafası, namıkı ile...
içine edilmeye başlanmış yerdir. bornova öğrenci semtiydi, hala da öyle. ancak öyle durmayacak gibi. kimsenin eğlencesine lafımız yok elbette. gidip bir şeyler içmek benim de çok hoşuma gider, ancak maalesef bornovayı pezevenklerin ve kevaşelerin başsemti yapmak üzereler. tamam kardeşim, kimi yerler eğlence mekanı açısından zengindir dünyanın çeşitli yerlerinde. ülkemizde. ancak öğrenci yeri olarak anılan bir yerin ağzına kadar barla doldurulması bence gerçekten saçma ve gençliğin ne durumda olduğunun bir işareti. kimin kimin kucağında olduğunun belli olmadığı kulüpler, ottan hapa her şeyin çok rahat bir şekilde dolaştırıldığı rezil mekanlar, önlerinde çıkılıp kusulan barlar... ben gerçekten de yakıştıramıyorum bunu izmir'e. hoş,bunları yapan izmir halkı değil. öz izmir halkı nasıl eğlenilmesi gerektiğini bilir. ancak özellikle şehir dışından gelenlerin kendini kaybetmesi, ve şehrin halkının biraz da bu duruma göz yumması bunu getirdi. öğrenci semti denilen yerde kapısında gömleği bağrına kadar açık, 35 yaşındaki adamların bulunduğu eğlence mekanları türemeye başlamışsa o iş sakat olmaya başlamış demektir. gençler tüm gün içip kendini çürütmeye devam ediyorsa o iş bitmiş demektir. mustafa kemal atatürk ve silah arkadaşlarının ülkesinin gençliği bu durumda olmamalıydı. isterseniz milyonlarca kişi toplanın meydanda güzel şehrim izmir'de. ama hiçbir anlam ifade etmiyorsunuz istatikten başka. kendinizi alkolle, hapla , otla çürüttükçe. umarım bir şekilde bu gidişe son verilir. hollanda'nın meşhur sokaklarından farkı kalmayacak bir semte adım adım yürüyoruz. yobazlara bayram yaptırmak için son hızla gidiyoruz. yazık, gerçekten de çok yazık.
izmir'li olmayanlar bilemez. Bornova'nın ayrı bir ruhu vardır. Ve bu ruhu anlamak için orada 4 yıl üniversite okumakta yetmez. öğrencilerin eğlence mekanı olarak görünsede bornova, kimileri için farklı anlamlar içerir.
Canım memleketim, güzel ilçem, evim.
izmir'in doğusunda ilçe merkezi. Günümüzde izmir iliyle birleşmiş ve izmir büyükşehir belediyesi sınırları içine alınmıştır. Akhisar, manisa üzerinden gelen çok önemli bir anayol ile doğudan anadolu içlerinden gelen daha da önemli bir anayolun izmir'e yaklaşırken son tepeleri aştıktan sonra düze inip birleştikleri yerdedir ve çok eski çağlardan beri yerleşim alanıdır.
Bornova'nın resmi adı, Osmanlı döneminde, Birun Abad idi. Örneğin 1831 nüfus sayımı sırasında kasabanın sayıma ilişkin belgelerde Birun Abad olarak anıldığı görülmektedir. Bu ad, farsçadır ve "Dışta, dıştaki" anlamına gelen Birûn sözcüğü ile "Bayındır yer" anlamındaki "âbad" sözcüğünden türetilmiş görünmektedir. Söz konusu ad, halk ağzında burnabat, burun abat diye söylenirdi ve son aşamada Burnova , bornova değişimlerini geçirdi. Fakat gerçekte Birûn Abad adı, kasabanın ortaçağda, hatta belki daha da önce, taşıdığı prino barys (rumcada kaba meşe" adından Osmanlıcaya uyarlanmıştır.
dünkü orman yangınında dumanlara teslim olman laka,heykel,pınarbaşı,ışıkkent,özkanlar,evka serisi gibi birçok semti içinde barındıran izmirimizin nadide köşelerinden...
öğrencilerin küçükparka,
yetişkinlerin büyük parka,
parasızların merkeze,
alışveriş yapmak isteyenlerin foruma gittikleri, içinde bulunduğum çok şirin bir belediye.