ilaçla tedavi edilmeyen, psikologdan yardım alması gereken kişidir. sevgi, ilgi fakiridir. ne kadar verirseniz verin bir o kadar daha isteyecektir. asla kararsız değildir ama yaptığı birçok eylemden defalarca vazgeçebilir.
kesin cevapları sever, “inşallah” demek ona küfretmektir.
narsist bir birey ile ilişki yaşaması da çok muhtemeldir.
Beraber çalıştığım oldu. Devlet tarafından sosyal entegrasyon amaçlı işe alınmıştı. Çok iyi bir insan olmasına karşın duygularını uçlarda yaşıyordu. Çok neşeli veya çok üzgündü, müthiş kuşkucuydu. Benim çalıştığım kişide oran çok yüksekti. Çok sevmeme karşın hepimizi çok yormuştu. Çok hassas bir yapıya sahipler. Onu hala çok seviyoruz. insanların bu durumu anlaması lazım tıpkı karaciğer, mide vb. hastalıklardan farkı yok. bilgi ve farkındalık için (bkz: https://www.nihrir.com/bo...line-kisilik-bozuklugu-2/)
Borderline kişilik bozukluğu, kendiniz ve diğerleri hakkında düşünme ve hissetme şeklinizi etkileyen ve günlük yaşamda sorunlara neden olan bir akıl sağlığı bozukluğudur. Öz imge sorunlarını, duyguları ve davranışları yönetmede zorluk ve istikrarsız ilişkiler modelini içerir.
Borderline kişilik bozukluğuyla, yoğun bir terk edilme veya istikrarsızlık korkunuz vardır ve yalnız kalmaya tahammül etmekte zorluk çekebilirsiniz. Yine de uygunsuz öfke, dürtüsellik ve sık ruh hali değişimleri, sevgi dolu ve kalıcı ilişkiler kurmak isteseniz bile başkalarını uzaklaştırabilir.
Borderline kişilik bozukluğu genellikle erken yetişkinlikte başlar. Durum, genç yetişkinlikte daha kötü görünür ve yaşla birlikte yavaş yavaş iyileşebilir.
Sınırda kişilik bozukluğunuz varsa cesaretiniz kırılmasın. Bu rahatsızlığı olan birçok kişi, tedavi ile zamanla iyileşir ve tatmin edici hayatlar yaşamayı öğrenebilir.
Diğer adı ile bipolar bozukluk çift kutupluluktur hasta depresif dönemlerde yorgunluk gibi durumlarla karşılaşırken mutluluk dönemlerinde de kahkaha atar aslında beynin savunma mekanizması gibi belli olaylardan sonra patlama fakat yaratıcılığı arttırır.
Israrla bunu hassas ruhuma lanse etmeye çalışıyorlar. Ben hasta değilim ama anlatamıyorum. Dinlemiyorlar ki beni. Neyse birşey derdimde boşver. Yaşasın maddeyi ve alkolü seven hümanist insanlar.
insana ve yakınlarına bu dünyada cehennemi yaşatan kişilik bozukluğu. "sınırda" denmesinin nedeni, eskiden kişilik bozukluğu ile psikoz (şizofreni) arasında bir yerde olduğu kanısı idi. şimdi böyle düşünülmüyor. moktan bir şeydir. bu kişiler dengesiz, geçimsiz, hatta "akıl hastası" olarak bilinirler. iyi yanları da çoktur ama çevresindekilere yaşattıkları aşırı sıkıntılar nedeniyle bunlardan bahsedilmez bile. mesela sevdiklerine ölesiye "taparlar", onları mutlu etmek için ellerinden gelen her şeyi yaparlar; ancak incitilmeye gelmezler, birden aksi davranışlar da sergileyebilirler. böyle git gelleri olur. yalnızlığa tahammülleri yoktur. hep birilerinin varlığını ve yakınlığını ararlar. bu nedenle iyi bir dost canlısı gözükseler de arkadaş ve dostlukları uzun süre sürdüremezler, bu nedenle yalnızdırlar. anacak diğer insanlara baktığımızda onlarda da birçok eksiklik, kişilik bozukluğu ve hatta akıl hastalığı görebiliriz. onun için bu konuyu çok da abartmamak gerekir. aslında hayat böyle sıkıntılı bir şeydir zaten, maalesef... kesin tedavisi olmadığını biliyorum. ancak bazı ilaçlar fayda edebilir. yaş ilerledikçe bir miktar kemale ermeleri (düzelmeleri) beklenir. allah yardımcıları olsun.
Son derece ağir ve sanılanın aksine kişinin kendisine çok daha fazla zararı vardır. Kendisine şiddet uygulayan hastalar vardır. Gerçekten akıl almaz şeyler söz konusu olabiliyor bu kendine zarar verme öykülerinde.
bipoların üst seviyesi. eski sevgilimde olan hastalık. bir borderline’a sadece gerçekten seviyorsanız katlanabilirsiniz. onun dışında katlanılması çok güç insanlar. ben bir daha uğraşmak istemem öyle biriyle.
Nüfusun % 2-3’ünü etkileyen ciddi ve karmaşık bir kişilik bozukluğudur. Eskiden şizofreninin “sınır”ı olduğu düşünülürken, şimdi daha çok depresyon gibi duygulanım bozukluklarıyla veya Dikkat Eksikliği/ Hiperaktivite Bozukluğu gibi dürtü kontrol bozukluklarıyla ilişkili olduğu düşünülmektedir. BKB görülen kişiler, duygularını düzenlemede ve dürtülerini kontrol etmede zorlanırlar. Çoğunlukla dürtü ve duygularını hem uygunsuz öfke gösterileri hem de kendilerini yaralamak veya intihar davranışı şeklinde dışa vururlar. Örneğin müslüm gürses hayranlarının kendilerini jiletlemeleri.
tek başına görülmekle birlikte histrionik kişilik bozukluğuyla birlikte de görülebilir. histrionik kişilerin ortak psikolojik rahatsızlıklarındandır. toplum içinde pek belli etmeseler dahi birey yalnız kalınca ya bunalıma girer ya da narsistlik özellikler sergiler. tedavisine gelince. kişi histrionikse tedavi oldukça zordur. hastanın hastalığı kabul noktasında sıkıntıları oluşur. üstüne hasta histrionik olduğunun bilincindeyse eğer tedavisi imkansızlaşır. öte yandan borderline' ı taşıyan bir hasta genelde terapi gruplarıyla haftalık seanslar sayesinde iyileşme sürecine girer ve sıklıkla bu başarılır. lakin eğer iki kişilik bozukluğu tek bir hastada vuku bulmuşsa vay o hastayla uğraşan yakınlarının haline...
sebepleri ise : genelde aile ortamı, büyüdüğü çevrenin kişiye olan yaklaşımı, popüler kültür, özentilikler, vs...