bor minerali dekripitasyon özelliği gösterir. sıcaklık artışına karşı, enerji ile karşılık verir. yani ısıtılınca patlamış mısır gibi patlar. bu aslında radyoaktif bir işaretçidir. son zamanlarda, bir türk üniversitesinde * , yapılan çalışmalarda bor atıklarında rubidyum mineraline rastlanmış. Biraz daha ilerletilebilirse ciddi bir rubidyum kazanımı söz konusu olacak.
rubidyum, nadir radyoaktif elementlerden biri ve küresel pazarda çok yüksek bir fiyata sahip (güncel olmamakla birlikte 1kg yaklaşık 100 bin $). ne duruyoruz o zaman, hemen satalım diyenler için; cevher hazırlama maliyeti şu an çok yüksek, yatırım için de ciddi bir altyapı tesis edilmesi söz konusu. nihayetinde radyoaktif bir madde. eldesinden çok güvenliği pahalı.
odtü yerine dpü'den (orta halli bir üniversiteden) böyle bir şey çıkmış olması sevindirici, sadece haber niteliği mi var yoksa bilimsel veriler ışığında ciddi bir çalışma mı var onu zaman gösterecek.
hic farkında olunmadan el degistirmesi beklenen yabancı (amerikan) ortaklı yesil sermayeli (tayyeap group'a) satılacak olan madendir. Yakındır olsa sasırılmaması gereken durumdur. bu madenimizin satılmasından çok değil iki gün sonraki haberler ise şu şekilde olcaktır : "ve borla çalışan araba üretildi!"
deterjandan gübreye, tuğladan cama, yakıttan boyaya bir çok endüstri ürününün üretiminde kullanılan madendir. yurtdışına çok satıyor olmamızın nedeni de onların daha çok üretiyor olmalarından kaynaklıdır.
petrolün bitmesiyle değerinin tavan yapacağı söylenen madendir. yetmiş milyon nüfuslu bu ülkede bunu sokaktaki dilenci bile bilirken hükümetin bor madeninde tesisleşme yapılandırılmasında bulunmaması hala borun ucuz fiyata dünyaya pazarlanması ben ve benim gibi düşünen insanları sinirden kudurttan bi hadisedir. konusu açıldığı her an hükümete eleştiri yapma isteğini tavan yaptıran bir madendir sevgili bor.
ülkemizdeki toplam rezerv ömrü 412 yıl olan maden. şimdilik balikesir ,kütahya , bursa ve eskişehir den çıkartılmaktadır. dünyada ise toplam bor madeni rezervinin %62 si türkiye dedir.