bilindiğinin aksine Bonsai; ağaçları özel saksılarda, özel tekniklerle budayarak, şekillendirerek ve bodurlaştırarak büyüterek estetik bir görüntü kazandırma sanatıdır.ağaçların büyüklükleri önemsizdir.sadece ufak yapraklı olanlar terci edilir.
intihar etmeye çalışan minyatür ağacım. ağaçtır kolay ölmez diye aldığım bonsai, takribi 8 ay sonrasında yapraklarını dökmüş, hayata küsmüştür. ammavelakin yaprağını döken cinsi de var, ama bu onlardan değil. budadım, sıvı gübre verdim bana mısın demedi. sanırım profesyonal bir yardıma ihtiyacı var.
yaklaşık 4000 yıl önce Mısır'da çoğunlukla kullanım kolaylığı, hareketlilik ve elverişlilik gibi sebeplerle başladı fakat ilk kez Çinliler M.Ö. 200lü yıllarda estetik amaçlarla ağaçları saksıya diktiler.
bonsainin özel bir tür ağaç zannedilmesi genel bir yanılgıdır. yalnızca, küçük yapraklı agaçlar tercih edilir. bu şekile gelebilmesini saglayan özel saksı, özel tekniklerle budamak ve şekillendirmektir.
Cok büyük sabır gerektiren bir iştir. cogunlukla ilk başladıgınızda bir kaç bonsainizi kurumaktan kurtaramazsınız.
bulunduğu evin neşe kaynağı olan cüce ağaç. Bakım ister,sevgi ister,sabır ister.Saksıda bakılan çocuk gibi birşeydir.özel budama yöntemleriyle cüce bırakılmıştır.ağacın genleriyle oynama gibi bir olay söz konusu değildir.
Twin Peaks in en eğlenceli anının gerçekleşmesine zemin hazırlamış bitki. aynı zamanda david lynch in * twin peaks in deli special agent ı rolüyle ortama neşe katışına şahitlik etmişliği vardır.
O sahne için;
kesinlikle bauhaus, koçtaş vs. gibi yerlerden alınmaması gerekir..
3 ay önce heveslenip saksı içinde küçük bir ağaç aldım.. ağaç günden güne sağlıksızlaştı.. toprağını değiştirmek için söktüm ağacı.. dibi komple böcek yumurtaları ile dolmuştu.. mercimek tanesi büyüklüğünde beyaz yumurtalar kökleri toprağı her yeri kaplamıştı..
kökleri topraktan komple temizleyip, steril ettiğim yeni toprağa ektim ama tutmadı.. şimdi ağacımın günden güne kuruması izlemekteyim..
sanat diye diye buna da el atma arzusu dürttü omzumdan.
Burcu hediye etti bu minik ağacı ama kargoyla gelemeyeceğini akıl edememiş. Zavallı kurumuş kalmış.
odamı ona göre düzenledim, sabahları asla perdelerini açmayan ben uyanır uyanmaz bu işi yapıyorum.
internette ilgili her videoyu izledim uyguladım, ama çok mutsuz duruyor, kuruyor.
uyanınca bakıp, beceriksiz diyorum kendime. Bugün giyindim gittim çiçekçiye. olanı biteni anlattım.
adam birden demesin mi "ablacım kargoyla geldiyse o gidici sana yenisini verelim" diye. ağzının ortasına ağaç dikesim geldi.
hiç umut yok mu falan diyorum mutsuz mutsuz. elime bir ilaç tutuşturdu kullanımını anlattı.
uyguladım. sonucunu nisan ayında alabileceğim için size mutlu bir haber veremeyeceğim ama ümitliyim.
Ya bulaşacaksanız şunu bilin de öyle bulaşın bu merete ; sağlıksızlaştığı zaman çok mutsuz oluyorsunuz ancak böyle her yeni yaprağı gördüğünüzde inanılmaz mutlu oluyorsunuz.
bi de allah yaprak bitlerinin belasını versin ya !
küçük saksıda, tohum ya da fide evresinde ki bitkiyi budayarak, telleyerek vs. şekil verip ev süsü haline getirme sanatıdır. bitkini büyümesi yıllar sürebileceği için sabır ister. saksısı, toprağı, yeri uygun olanlar için fide haldeki bitkilerle başlaması tavsiye edilir daha erken sonuç alabilirsiniz.
aynı şekilde bitkinin hastalanması vs. çok kolay olabileceği için bir anda elinizden kaybetme ihtimali de vardır.
kimyasal bir uyuşturucu olan bonzai ile karıştırılır.
şu aralar merak sarıp araştırdığım dünya tatlısı bodur saksı ağaçları hepsi birbirinden güzel.
bakımının oldukça güç ve sabır işi olduğu, belli bir bahçecilik bilgisi istemesi beni biraz ürkütsede sanırım sıfırdan tohum alıp başlayacağım.