birinci dünya savaşı ortalarında geniş çaplı bir grevle başlayan,askerlerinde katılımıyla çarın tahttan geçici bir süreliğine feragat etmesine sebep olunan devrimdir.kötü giden savaş,rasputin ve kıtlığında aralarında bulunduğu birçok sebebi vardır.çar tahtı cephede bırakır ve ailesiyle rusya içlerinde bir malikaneye gönderilmesinin kısa bir süre sonrasında tüm romanov ailesi kurşuna dizilir.
sosyalist devrimin Rusya'daki gerçekleşme biçimidir.Lenin 1903 Roma kongresinde düşüncelerini ifade eder .Büyük bir taraftar grubu tarafından desteklenir.Bu gruba çoğunluğu ifade eden bolşevik adı verilir. 1905 yılında işçi sınıfı ve sosyal adaletsizlik artmıştır.Çarlık Rusya'sına karşı yapılan ilk girişim başarı kazanamaz.1917 Ekim devrimi,sınıfsız yaşamı hemen ortaya çıkaramaz.1922-1928 yıllarında 5 yıllık kalkınma hamlelerinde devletçilik politikası uygulanır.Büyük toprak ağalarının elinden toprakları alınır.Sermaye sahipleri bolşeviklere karşı çıkar;ama başarılı olamazlar.
proleteryaya büyük iş düşmüş olan devrimdir, çünkü yapılan salt proleter devrim değildi, demokratik devrimdi de aynı zamanda. bundan dolayı, asıl lenin'den sonra gelenlerin bu ayrımı yapmaması bazı sorunların yaşanmasına neden oldu. devrim ardında ayn zamanda, ''savaş komünizmi'' adı verilen. bir olağanüstü dönemin yaşanmasına da neden oldu. bunun yanında rus proleteryasına büyük iş düşmüştür, özelikle proleteryayı da entlegensiya ve öğrenciler eğitmiştir.
özelikle 20.yy'da bu devrimin ağırlıklı etkileri görülecektir dünyanın her tarafında..
1917 senesinde çarlık rusyasının yerini sscb'ye bırakmasına sebep olan halk ihtilalidir. Bu ihtilalin zemini yahudiler tarafından hazırlanmıştır. Zaten Komünizmin fikir babası karl marx gibi devrimde büyük rol oynayan Lenin de bir yahudidir. Bu devrimin amacı 2 farklı ideolojiyi (kapitalizm-sosyalizm) birbiriyle çarpıştırmaktı. Kurgulanan savaştan kapitalizm galip çıkarıldı ve bütün dünya kapitalist sistemle idare edilen bir küre halini aldı.
sosyalizmi hayal olmaktan çıkarıp hedef haline getirendir.
"umut" soyut isimmiş. kim demiş? kandırmayın çocukları.
bolşevikler devrim yaptığından beri umut somut bir isim.
abd destekli şubat devriminin ardından çarlık rusyası içten içe çalkalanmaktaydı. 1. dünya savaşının başlaması ile sıcak denizlere inme düşüncesi ve sömürge yarışında daha çok söz sahibi olmak, panslavizim falan için savaşa girdi.
o sırada abd tarafından acayip desteklenen Bolşevikler rusyayı karıştırıyor. tabii rusya biraz kötü duruma düşüyor.
Çanakkale savaşında osmanlının abd destekli olarak itilaf devlerini yenmesi rusyayı daha bi kötü ediyor. tabii abd osmanlıyı destekleyecek neden çünkü boğazdan rusyaya yemek gitmezse Bolşevikler devrim yapar. bu nedenle osmanlıya destek verir abd.
sonrasını biliyoruz işte. Bolşevik devrimi oluyor. lenin, marks, engels, stalin, troçki hatta dur bi unutmadan ekleyelim ele başları hegel'dir. bir de komün diye bir adamın varlığından söz ederler.
bunlar toplanıp başlamışlar soykırıma. oysa bolşevikler devrimi yaparken herkese çiçek dağıtılacağının sözünü vermişti abd ye. pis Bolşevikler.
not: bok atayım derken nasıl rezil olduğunu farketmeyenler. aslında suç sizin değil o nedenle sizin için de üzülüyorum la.*
--spoiler--
Ekim Devrimi olarak da bilinen Bolşevik Devrimi, 24 Ekim 1917 tarihinde başlayan ve devam eden süreç içinde gelişen olaylarla Sovyetler Birliğinin kurulmasına neden olan süreçtir. Lenin önderliğindeki Bolşeviklerin Petrogrand bölgesinde yer alan Rus Kışlık Sarayını işgal etmesiyle başlayan olaylar nedeniyle bu süreç, Bolşevik Devrimi olarak anılmıştır. 1917 yılının Ekim ayında başlayan devrim süreci, Geçici Hükümet tarafından yönetilen Rusyanın Bolşevikler ve müttefikleri olan Sol SRnin kontrolüne geçmesini sağlamıştır. Rus tarihinde Temmuz Günleri olarak adlandırılan olaylar neticesinde yönetime gelen Geçici Hükümet, sonraki süreçte gelişen Kornilov Olayı ile birlikte güç kaybetmiştir. 1917 yılında Rusyanın mevcut yönetimindeki boşluğu fark eden Lenin başlattığı hareket ile halkın desteğini arkasına almış ve böylece Sovyetler Birliği olarak anılacak yeni Rusyanın kuruluş süreci başlamıştır. Bu dönemde Bolşevik hareketin karşısında duran Rus Beyaz Ordusu son derece şiddetli bir şekilde devrimcilere saldırmış ve Rus iç Savaşını başlatmıştır. 1922 yılına kadar devam eden Rus iç Savaşı binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olmuş ve en sonunda Lenin liderliğinde direnen Bolşevik Hareket Rusyanın yönetimini kazanmıştır. Bolşevik Devriminin gelişim süreci daha yakından incelendiğinde, aslında bu sürecinde 20. yüzyılın başlarında Rusya imparatorluğu tarafından yürütülen politikanın gelişmesi ile oluştuğu anlaşılır. Rusya imparatorluğu bünyesinde bulunan çok uluslu yapı mevcut monarşik rejim nedeniyle sürekli baskı altında tutulmuş ve çoğu zamanda gördüğü baskı nedeniyle zor durumda kalmıştır. Rusya ile Japonya arasındaki savaşta kan kaybeden Rusya ordusu, daha sonraki süreç içinde gelişen 1905 Devrimi ile tamamen altüst olmuştur. Çarlık Rejimi 1. Dünya Savaşına girerek uzun süre boyunca birçok farklı cephede mücadele etmenin verdiği yorgunluğu hissetmeye başlamıştır. Rus halkının Çarlık Rejimi ile yönetilen Rusyada çok büyük zorluklar çekmesi neticesinde yeni bir düzenle ilgili fikirler yüksek sesle ifade edilmeye başlanmıştır. Nitekim sonunda daha fazla baskı ve zorluğa dayanamayan Rus halkı 1917 yılında Çarlık Rejimini devirecek olayların başlamasını sağlar. 10 Ekim 1917 tarihinde toplanan Bolşevikler 12 kişiden oluşan komitesi ile devrim hakkında görüşmelere başlar. Komitenin yaptığı toplantı sonucunda 10′a karşı 2 oyla ayaklanma kararı verilir ve böylece 24 Ekim 1917 yılında fiilen başlayacak Bolşevik Devriminin ayrıntıları görüşülmeye başlanır. Bolşevik Hareket kan dökülmeden devrim yapılmasına yönelik kesin kararlar alır ve bir gece içinde Geçici Hükümete ait olan stratejik devlet binaları alınır. Bolşevik Devrimi tüm Rusya tarihinin gidişatını etkileyen ve sonuçları uzun yıllar boyunca dünya genelinde hissedilen bir
--spoiler--
Marx'ın bahsetmiş olduğu kapitalist sürecin henüz tam anlamıyla nüfuz etmeden, tepeden inme bir reformist tavırla yaratılmaya çalışıldığı için aslında tam olarak devrim denilemez. kalkınma odaklı ekonomik süreci tetikleme anlayışı, lenin'in taylorist anlamda bilimsel yönetim modeli ile adeta işçinin suyunu sıkmaya varacak çalışma etütleri uyguladığı da bilinen bir gerçektir. ancak hata lenin'in değildir, bilinç faktörü dediğimiz kutuplaşma yaratıcı faktör, siyasal kültür içerisinde çok güç benimsenen bir durumdaydı.
fransız ihtilaline yeni çağı bitiren devrim diyor isek bu da yakın çağı bitiren devrimdir. etkileri bugün bastırılmış olsa da gelecek 100 yıla (bkz: 22.yy) özellikle 4.sanayi devriminin tamamlanması ile çok daha fazla olacaktır.öngörülerim bunlar.
ekomomisini modernleştiren ama siyasi sistemini olduğu gibi bırakan yönetici bela arıyor demektir
"siyasi reformlar kendi kendilerini oluşturmazlar vebunlar toplumun barışçı evrimi için pek çok bakımdan sosyal kültürel ya da ekonomik reformlardan daha temeldirler"