her pazar bir küçük bavulu da yanına katarak ablamın gitmeye mahkum olduğu ve her kışın cumalarında kapanan karlı dağının beni ablamın gelememesiyle korkuttuğu , nefret edilesi , ilk gençlik yıllarımda arabeskle tanışmama , içinden çıkılamaz bir melodrama dalmama neden olan şehir.
cok acayip bir yerdir efenim. soyle ki bir gunde hem kar yagar hem yagmur yagar hem dolu yagar zaten surekli hava kapalidir. onlarca kez hava gunesliyken otobusun camlarina yagmur damlalari vurdugu gozlemlenmistir. havasina guvenilmez degiskendir.
doğalgazın var olduğu, ankara ve istanbul'un ortasında yeşil bir cennet bolu. düzceyle yollarını ayıran bir şehirdir. daha önceleri kastamonu ya bağlı idi. tarihte bir çok devlete ev sahipliği yapmıştır. eşkiyalardan baya bir çekmiştir bolu. atatürk zamanında hepsi temizlenmiştir. bolu yu adam eden adam izzet baysal'dır. büyük şahsiyet. bolu dağı meşhurdur. ama artık tünel olduğu için eskisi kadar sıkıntı olmayacak ve tabii meşhurluğuda. artık bolu dağı tüneli var meşhur.
Geçtigimiz hafta ziyaret ettiğim, hayatımda ilk kez gitmiş olmama ragmen, 3 günde 3 yıllık bolulu gibi ogrendigim ve ısındıgım güzel şehir. Gölcük karlar altında bir başka güzel. Sade, insanları modern ama büyük şehirliler gibi karmaşık bir nüfus yok, güvenli. Cafelerinde oturup 2 tl ye türk kahvesi içilebiliyor.
bolulu hasan usta tatlıcısının olmadığı ve bolçi adında çikolataya sahip yaşanılası ama kötü etmenlerden dolayı vazgeçilen şehirimiz.
benimde iktisat okuduğum ve her boluda okuyanın küfür sıraladığı şehrimiz.
araştırma yapsalar gökyüzünden yukarı doğru en çok sövülen şehirimiz.
hayatımın en güzel yıllarının geçmekte olduğu şehrimiz.
VE üniversitesi kazık olan şehrimiz...
93-98 yıllarında 5 senemin geçtiği yer aynı zamanda memleketim.orman endüstrisi ve tavuk fabrikaları haricinde dişe dokunur bir sanayi kuruluşu yoktur.eskiden otoban yapılmadan önce şehrin merkezi,istanbul-ankara transit yolu üzerinde olmanın avantajı yeterince kullanamamıştır bir de bunun üstüne depremin olması şehri iyiden iyiye sessizleştirmiştir.
yerli halk genelde "manav" türkü al yanaklı kişilerdir.şehrin yabancısı iseniz bolu şivesi ilk anda sizi çarpar ve yüzünüzde bir gülümseme peydah olur.egeliler kadar olmasa da bolu ve yöresinde de şive hakikaten komiktir.
bolu'da okuyan öğrenci milletinin diline pelesenk olmuş şu sözle zihnimde kalmış şehir.telefonun bir ucundaki öğrenci kardeşimiz:
-babaaaa...burası bolu, kızlar dolu para gönder
babanın cevabı:
-burası çorum, anana gorum para pul yok.. ne halin varsa gör, ibnenin evladı.
orada ikamet ettiğimiz süre boyunca patates ve oraya özgü koy ekmeğinden bıkmamızı sağlayan, 12 kasım depreminden sonra olumlu anlamda değişen, batı karadeniz'de bulunan, plakası 14 olan, yeşilin her türlü tonunu doğasında barındıran şehrimiz.
BOLU
Yedi Goller, Abant, Golcuk, Sunnet Golleri, Mudurnu ve
Goynuk'un Tarihi Ahsap Evleri, Kartalkaya Kis Sporlari
Merkezi, Mengen'in Ascilari, Akkaya Travertenleri,
Seben Kaya Evleri, Seben Elmasi, Aladag Yaylalari,
Mudurnunun Sarot ve Babas Kaplicalari ile meşhurdur.
bir zamanlar tanıtımlarında türkiye'nin alpleri olarak tanıtılan şehir, ayrıca gezilip görülesi tabiat harikası milli parkları ilede ünlüdür ayrıca (bkz: mengen)
gidilesi,görülesi,beğenilesi,hatta oralı olunulası şehir.memleketim ayrıca.zamanında eski uygarlıklar yaşadığı için bolca define bulunur.inşaat kazılarından antik mezarlar falan çıkar.izzet baysal babamızdır.küçük parka mekanımız.destina diyarımız.gölköy yemek molamız.işte bolumuz..
memleketim.. yolundan gecenlerin havasından suyundan azca nasiplendigi, içinde yaşayan insanlara ise bi araba sote yeşil alan bagışlayan güzel memleket. çoğu bolu'lunun piknik için hep bir yeri vardır. ama bu yerler oyle meşhur değildir. lakin bu yerler meşhurları kadar- bazen daha fazla- güzeldir. geceleri yıldızları ellerinize tutuşturan memleket. gündüzleri havası ile cigerlerinizi ihya eden belde.