yüksek öğrenim standardını belirleyen kriterlerdir. üniversitenin kalitesini gösteren 4 kriter:
1. kalite güvence sistemi: üniversitelerin kalitesini denetleyen bir mekanizmanın kurulmuş olmasını ifade eder.
2. Değerlendirme Sistemi: öğrencilerin üniversite yönetimine katılımını, uluslararası katılımı ifade eder.
3. Öğrencilerin Katılım Düzeyi: Üniversitenin kalite gelişim sürecine dahil edilmesini ifade eder.
4. Uluslararası Katılım işbirliği ve Networking Düzeyi: Yurtdışındaki üniversitelerle işbirliğini, öğrenci değişimi ve öğrencilerin aldıkları derslerin uluslararası bir ağda görülebilirliğini ifade eder.
19 haziran 1999 tarihinde 29 avrupa ülkesinin yüksek öğretimden sorumlu bakanları bologna bildirisini imzalayarak 2010 yılına kadar avrupa yüksek öğrenim alanı oluşturulması hedefiyle bologna süreci olarak tanımlanan bu platformu oluşturmuşlardır. bu girişimle temelde kendi halklarının yaşam standartlarının ve toplumsal refahını artırmak için rekabetçi ve bilgiye dayalı bir ekonomiye sahip olunması ; eğitim, araştırma ve buluş alanlarında üye ülkelerin güçlendirilmesi hedeflenmektedir. süreç; her ülkedeki ulusal durum ve kültürle uyumlu olmak kaydıyla avrupa genelinde eğitim kalitesinin iş dünyası ve sivil toplum beklentilerine cevap verebilecek şekilde artırılması, ortak hedeflere yönelik işbirliği yapılması, deneyimlerin paylaşılması, birbirlerinin deneyimlerinden faydalanılması ve kazanılan yetkinliklerin avrupa ülkeleri arasında geçerliliğini sağlamak üzere sistemlerin kurulmasını amaçlamaktadır. gün itibariyle ankara da, tüm türkiyedeki üniversitelerin öğrenci konseyleri katılımıyla, bologna süreciyle ilgili bir toplantı yapılmaktadır.
19 haziran 1999 yılında 29 Avrupa ülkesine ait yüksek öğretimden sorunlu bakanların bir araya gelerek hazırlamış olduğu ve altı maddelik kararı içeren bir bildiriyle başlayan süreçtir. Avrupa yüksek öğrenimini dünyada rekabet edebilir hale getirmek ve ortak stratejik bir plan dahilinde bunu uygulayabilmek için başlatılan bu sürece Türkiye 2001 yılında Prag toplantısı ile dahil olmuştur.