.......
Yer altı ve yerüstü kaynaklarının toplumsal yarar yönünde ve devlet kontrolünde bulunmasını düzenleyen anayasada, halkın devlet yönetimine katılımını kurumsallaştıracak eyalet ve mahalle meclislerinin varlığı, büyük toprak parçalarının tek elde toplanamaması, eğitim ve sağlığın her aşamada ve herkese ücretsiz sunulması, ülkedeki 36 ayrı yerli dilinin tanınması, bütün yerli topluluklara atalarının yaşadıkları toprakların tapusunun verilmesi ve özerkliklerinin güvence altına alınması da öngörülüyor.
"Devlet başkanı iki dönemden fazla görev yapamaz" maddesini de içeren yeni Bolivya anayasası aynı zamanda eyaletlerin kendi idari ve ekonomik kararlarını almasında geniş bir özerklik alanı da tanımlıyor. Ancak anayasa, muhalif eyalet valilerinin istedikleri ülkeyi istikrarsızlaştırma amaçlı özerklik talebinden daha farklı bir düzenleme öngörüyor.
Buna göre ülkenin doğalgaz, petrol ve madenler gibi stratejik kaynakları üzerinde tasarruf sahibi olan merkezi hükümet olarak düzenlenirken, eyalet valilikleri halkın katılımı, adil bölüşüm ve güvenlik gibi başlıklarda inisiyatif sahibi oluyorlar. insan haklarını ayrıntılı biçimde tanımlayan bir "haklar bildirgesi"ne de sahip olan anayasada, yerli halka kendi bölgelerindeki doğal kaynaklardan "öncelikli pay" sağlanırken, yerli dillerinin ve kültürlerinin varlığı devletin güvencesi altına alınıyor, anayasa farklı dillerde eğitim yapılmasını da düzenliyor.
gercek bir hikayeden uyarlanan butch cassidy and the sundance kid filmininin kahramanlarinin son gunlerinin gectigi ulke. film, tüm zamanlarin en guzel film son sahneleri kategorisinde her zaman ilk 10 a girer. kategori isim olarak komik oldu ama siz anladiniz ne demek istedigimi *
kendisi küçük davranışı büyük ülke. yürekten alkış kendisine. keşke bu duyarlılığı birden fazla ülke göstersede israil'e bir ders verilse ama nerdeeee..
türklerden vize istemeyen ülkedir. zira mercosul üyesidir. mercosul üyesi ülkeler türklerden vize istemez.
son zamanlarda ekonomisi bayağı düzelmiştir. çünkü devlet başkanı evo morales, hugo chavez ile kankadır ve abd nin kucağından kalkmıştır.
coca cola özütü olarak kullanılan bitki burda yetişir. devlet başkanına sıradan bir sokak sandaviççisinde veya toprak sahada top oynayan gençlerin arasında korumasız olarak denk gelebilirsin. havası soğuk, kızları çıtır ve güzeldir. günün çoğunu uyuyarak geçirdikleri için ne ara zaman bulupta çalışıp para kazandıklarını hala çözemedim. brezilyalılar tarafından hiç sevilmezler çünkü yıllardır petrolünü sömüren brezilyalı petrobras şirketini siktir ettiler.
güney amerika'nın en fakir ülkesi. şu sıralar yine çalkantılı bir dönemden geçiyor imiş çatışmalar ölenler vb. venezuela ile de ortak olup abd'ye kafa tutuyorlar gerçi daha çok venezuela kafa tutuyor, bolivya henüz asistan. bu hususta kendilerine başarılar diliyoruz.
doğusundaki zengin Santa Cruz eyaletinin gerici yönetiminin, Morales hükümetinin tüm uyarılarına karşın dün düzenlediği yasadışı "özerklik" referandumuyla bölünmenin eşiğine getirdiği ülkedir.
ülkenin kalkınmasında kokain ticareti önemli bir rol oynamıstır. ülke halkı tarafından kutsal kabul edilen coca bitkisini yetistirmek ya da bulundurmak anayasaya göre suc kabul edilmemektedir, hatta devlet tarafından desteklenmektedir. denize kıyısı yoktur, ancak zengin dogalgaz yataklarina sahiptir, fakat buna ragmen güney amerikanın en yoksul ülkesi olmasi düsündürücüdür. basbakani evo moralestir.
yuzolcumu turkiye'den buyuk bir ulkedir. bolivya devleti kurulmadan once yani 19. yuzyilin sonlarina dogru buraya "yukari peru" deniyordu. halkin buyuk cogunlugu melezlerden ve yerlilerden olusur ve bunlarin yuzde 90'i ortalama 3000 metre yukseklikte zor sartlar altinda yasamlarini surdururler. bunlarin pek cogunun defalarca degisen anayasanin degismesine sebeb olan ihtilallerden haberi bile yoktur.
Ortalama yuksekligi cok yuksek oldugu icin bolivya milli takimi ile mac yapmak uzere buraya gelen brezilya,arjantin gibi takimlar bile cok zorlanirlar. Zira maclar baskent la paz'da oynanmaktadir ki ulkenin en yuksek yeri de burasidir.