a)serbest ticaret bölgesi:üyeleri arasında ticareti kısıtlayan veya engelleyen tarife ve kota gibi sınırlamaların olmadığı ve üye ülkelerin birlik dışında kalanlara karşı ortak bir tarife uygulama yükümlülüğünün altında bulunmadıkları birleşme türüdür.bu birleşmede birlik dışı ülkelere ortak bir gümrük tarifesinin uygulanmaması önemli sorunlara yol açar.
b)gümrük birliği:sebest ticaret bölgelerine göre daha geniş kapsamlı bir ekonomik birleşme türüdür.burada serbest ticaret bölgesi şartlarına ek olarak üye ülkelerin serbest dış ticaret yapmaları sınırlandırılmış olduğundan gümrük birliği daha gelişmiş bir ekonomik birleşmedir.
c)ortak pazar:ekonomik birleşmenin üçüncü aşamasıortak pazardır.gümrük birliğnin doğal sonucu olarak üye ülkelerin arasında üretim faktörlerinin birlik içinde serbestçe hareket edebilmeleri sağlanmış ise gümrük birliği için gerekli şartlar devam ettiği sürece üye ülkeler arasında ortak pazar vardır.
d)ekonomik birlik:ekonomik birleşmenin son aşaması ekonomik birliktir.ekonomik birlik üye ülkelerin ekonomilerinin tam olarak birleşmesidir.diğer şartlara ek olarak ekonomik,sosyal ve parasal politikalarla kurumların birleşmesini öngörür.özellikle tek bir para sistemi ve tek merkezbankası ile oluşturulmuş bir mali sistem ve ortak bir dış ticaret politikasını içerir.
bölgesel ekonomik birleşmede başarı şartları:1)ekonomik gelişme farklılıklarının az olması 2)coğrafi yakınlık 3)ekonomik yapı benzerliği 4) sosyal,kültürel,dinsel ve tarihsel benzerlik 5)askeri ve politik ortaklık