e tipi clostridium botulinum, vibrio parahaemolyticus ve türkiyede sularında avlanıldığı takdirde hemen hemen bütün fekal patojenlerden zehirlenmeyle sonuçlanma ihtimali olan kebap.
bok derken mecaz ve anlam yüklemesi vardır adam harbiden kebapın içine etmemiştir haliyle fakat burdaki eylem burun boku eylemidir karıştırılırken ordan da bir tutam tad ve koku katar kebaba.
boklu kebabın bir başka tarifide şöyledir.
istavrit mevsimi geldiğinde (boklu kebap istavritten yapılır.) köz olmuş odunların üzerine konan ızgaranın üzerine yıkanmdan ve içi temizleden tüm istavritler konur. Bundan sonra yapılacak iş 10 dk balıkların pişmesini beklemektir. Sonra afiyetle yenir.
iyi temizlenmemişini yediğiniz takdirde harbiden bok tadını hissedersiniz gibi yorumlara sahne olmuş kebap.
dostum, temizlenmişi zaten evde yaptığın balık...
neyse efendim, boklu kebap; denizden babam çıksa yerim diyenlerin,
denizden çıkan balığa ait bokunu yadırgamadan ve ''temizlemeden'' afiyetle lüplettiği yemektir.
oyş...
hem küçücük hayvanın ne boku olacağımış! ehhe.
Balığın iç organlarını tutmuş olan bir zar vardır. Bu zar ateşi gördüğü an sıkılaşır ve tüm iç organlarını ufak kesecik haline getirir. Balığı sadece üstündeki pulunu alıp ateşe koyduğunuzda buna boklu kebap denir fakat çoğu insan bunu iç organlarıyla yendiğini sanar aslında piştikten sonra bu zarın ufalmasıyla kesecik die tabir ettiğimiz şey çıkarılıp atılır ve evde temızlemekten daha bile temiz olur.