Skype, facebook, twitter ve lol dışında hiçbir işe yaramayan bilgisayarlarda kullanılmayan işlemci gücünün bilimsel araştırmalara ayrılmasını sağlayan minimini program. Mantık şöyle işliyor: Devasa boyuttaki araştırma paketleri, küçük parçalara bölünüyor, bilgisayarınıza gönderiliyor. Veriler işlenip, geldiği yere geri gönderiliyor. Böylelikle, (bkz: deep blue) gibi süperbilgisayar maliyetlerine girmeden, bilimsel çalışmalar gerçekleştirilebiliyor.
Yıllar önce, üniversitedeyken, türkiye distribütörlüğünü yaptığım bir programdı. Bedavaydı. Hala da bedava.
Bana sorulan en mal soru şuydu hep: hemen yanıt vereyim de bitsin. "Amarigalılar bizim bilgilerimizi almak için beeyle pirogramlar şeyediyor. o olmasın bu?
Canım kardeşim;
1- sen kimsin ki "amarigalılar" senin system 32 klasöründeki pornolarını merak etsin. (Klasik cevap.)
2- Boinc açık kaynak kodlu. Ortalıkta Amerikaya uyuz olan onca programcı, hacker, zart zurt varken, bu kesinlikle ortaya çıkardı. Sen raad ol.
sonuç olarak, bilgisayarınız boştayken, bi b. ka yarasın.
işlemci gücü yüksek bir bilgisayara sahip iseniz ve bilgisayarınızı bilime faydalı bir şekilde kullanmak istiyorsanız burası tam da sizin adresiniz. böylece isterseniz seti araştırmalarına isterseniz cern'deki lhc ile ilgili çalışmalara evinizden katkıda bulunabilirsiniz.
çalışma mantığı şudur: size parçalar halinde veriler yollanıyor ve bilgisayarınız boştayken bu verileri işleyip tekrar ana merkeze gönderiyor. böylece bölünmüş yüksek büyüklükteki veri dünya'nın herhangi bir yerine yollanıp tekrar alınarak mantıklı bir iş yapılmış oluyor. hem bilim için hesaplı hem de siz de ufak da olsa gönüllü olarak yardımcı olmuş oluyorsunuz. gayet mantıklı.