uçak denince ilk akla gelen, orta boyutlu sevimli boeing ürünüdür. çok uzak mesafelere gidemez, avrupa içinde kullanılmaya en müsait uçaktır. genellikle uçuşlarında 30 bin feet yüksekliğini pek aşmaz, gittiği yol da en fazla 4000 kilometre olur. daha uzun yolculuklar için boeing 747 ve airbus a340 tercih edilir. bir anlamda, 747 ve a340 şehirler arası otobüsse; 737 şehir içi minibüstür.
Yeryüzünde sadece iki tane büyük ve ciddiye alınır uçak üreticisi var.
Biri Avrupalı Airbus.
Diğeri Amerikalı Boeing.
Ve bu ikisi sürekli rekabet halindedir.
Ve ürünleri de birbirinin rakibidir.
Mesela:
Boeing 737'nin Airbus'taki rakibi A320 serisi uçaklardır.
Genellikle birim fiyatının en büyük rakibi Airbus 320 sınıfına göre daha ucuz olması, boyundan dolayı daha fazla koltuğu barındırabilmesi ve daha fazla kargo alanı sunmasından dolayı havayollarının vazgeçilmezi haline gelen tek motorlu, tek koridorlu kısa ve orta mesafe uçağı. Bir çok kombinasyonu bulunur, 737-100 den başlayıp 737-800NG'ye kadar modeli vardır, bulunduğumuz yıl içerisinde ise 737Max modeli test sürüşünü tamamlamıştır, daha fazla yakıt tasarrufu sağlayan bu modeller 738'lerden sonra göz bebeği haline gelecektir.
single aisle şeklinde tasarlanan bu güzel makine ilk uçuşunu 1967 yılında yapmış olup amerika'nın seattle şehrindeki fabrikalarında üretilmektedir. tam amerikan işi üretim olmakla birlikte overhead panelinden kullanım şekline kadar herşey mühendislik harikasıdır demek isterdim ama tam olarak öyle değildir. kullanımı keyifli ve size tam hakimiyet hissettirir. yaklaşık 8-9 aylık bir tip eğitimi ile hakkını vermek için koltuğuna oturabilinir.
teknik özelliklerini çok kısaca aklımda kalanları şöyle diyebilirim;
- kanat açıklığı yaklaşık 36 metre olup yerde taksi yaparken bu bilgi size lazım olacaktır, öyle her meydanda her aprona gidemezsiniz.
- yaklaşık azami 79tona kadar kalkabilirsiniz ancak inmeniz için 66 tonun altına inmeniz gerekir. bu yüzden bazen kalkınca hemen kalkış meydanına inemeyiz.
- yan rüzgar limiti 30knot'a kadar ulaşsa da tail wind dediğimiz kuyruk rüzgarı bileşeni 15knot'ı aşamaz.
- genelde 0.78 mach civarında uçsak da 0.82M limitidir. 42bin ft civarı da servis tavanı vardır.
- yoke dediğimiz lövye ile kullanılır ve manuel uçuşun keyfini hissettirir.