eskiden kadınlar ( sanayi toplumu olmadan önce) evde eşlerini bekleyip, çocuklarını büyütüyorlardı. bu süreci sorgulamadıkları , böyle olması gerektiğini düşündükleri için problem olmuyordu ve evlilikler sürüyordu. her şey kadının iş hayatına girmesiyle değişti. erkekle aynı işi yapıp evde hanımlık görevini sürdürmeye çalışan kadın artık bunu kaldırmıyor. kendisine yardım etmeyen erkeğe çene şiddeti uyguluyor . para kazandığı için kendisini erkeğe mecbur hissetmiyor. ayrıca mutsuz evliliklerin çocuklara daha çok zarar verdiğini, hayatın çok da uzun olmadığının farkında olan insanlar evliliği inatla sürdürmüyor ve boşanıyorlar.
özetle,
artan bilinç, toplumsal rollerin eşitlenmesi en büyük nedenler.
evlilik sadece iki istasyon arası yayın yapan radyo gibidir. her iki istasyonun da frekansı tutturması lazım. aksi halde o evlilikte duyulan tek ses parazit sesleri olur ve sıkıcı seslere tahammül olmayınca radyo kapatılır yani boşanma hadisesi vuku bulur.
teşbihte hata olmaz diyerek tarif etmeye çalıştım. sürç-i lisan ettimse affola.
eşler arasında saygı bittiği zaman muhabbet, sevgi...vs. Azalıyor ve Zamanla yok oluyor. Fakat en önemlisi bu saygının neden yok olduğu. işte burda çiftin aileleri devreye giriyor ve bence en büyük etken aileler. Her ne kadar görünürde 2 kişi evleniyormuş gibi görünsede aileler de evleniyor. Kaynana muhabbetine girmiyorum ki herkes az çok biliyor. Her evlilik aynı değil tabii kimi aldatılma sonucu, kimi dayak yüzünden bitiyor ki; ben bu sorunların bile ailelere dayandığını düşünüyorum. Dedikodular, kışkırtmalar, dolduruşlar derken çift ister istemez birbirinden uzaklaşıyor.