1- gerek yoktur. zaten dunyanin en zikik bolgesindeyiz, ucaklar turkiye'den kalkip istedikleri yeri vurup geri gelebilirler.
2- turkiye'nin uzak mesafede baska ulkeleri bombalamak yada tehdit etmek gibi bir ihtiyaci yoktur.
3- o buyuklukte ve agirliktaki bir gemi mazotla calismaz. dunyanin butun mazotlari olsa yetmez. turkiye'de o gemiyi yuzdurebilecek yakit teknolojisi yoktur.
80 uçaklık bir uçak gemisi mi?
usmc öyle bir gemiye toplamda türk donanmasının su üstü gemilerinden daha fazla güç ile escortluk ettirtiyor.
cevabı ise şudur:
1.deniz aşırı operasyon yapmayan bir ülkenin böyle bir gemiye ihtiyacı yoktur.
2. geminin sadece senelik idamesi birçok resmi kurumun yıllık bütçeleri toplamını geçmektedir.
üretimine başlıyoruz dediğiniz gemi uçak gemisi değil landing helicopter dock LHD kısaltmasıyla sınıflandırılır.
ister doklu çıkarma gemisi deyin isterse helikopterli çıkarma gemisi. üstüne 2 tane uçak koyduğunuz gemi uçak gemisi olmaz. öyle olsaydı harrier taşıyan bazı gemilere destroyer değil aircraft carrier!!! denirdi.
Daha 3 mil mı 6 mil mı tartışmaları sürerken, o büyük gemiyi a noktasından b noktasına nasıl götüreceksin ki hayır tuzla tersanesinde üretilecek geminin de bir sınırı var kardeşim hayalperest olmayalım. O değilde çok sıkılıyorum lan
gereksiz bir sorunun cevabı. bazen milliyetçi arkadaşlarla tartışırken buna benzer konular açılıyor. ben de bunalıyorum, konuyu değiştirmeye çalışıyorum. nedir bizdeki bu "bizim niye kendi ...mız yok" ezikliği hakikaten anlayamıyorum. yahu kardeşim, sen enerji tüketiminin büyük bir kısmını ithal eden bir ülkesin. dünyanın en iyi saldırı silahlarına sahip olsan, hepsini de kendin üretsen, bunun bir vatandaş olarak sana faydası nedir?
manyağın birisi iktidara gelse, sırf kişisel sebeplerden dolayı veya partisinin popülaritesini artırabilmek için (hani olmaz ya!) bir komşu ülkeye saldırıda bulunacak olsa, onu engelleyebilecek bir check and balance sistemin var mı? normal vatandaşlar olarak "hayır biz bu savaşı istemiyoruz, bu savaş bizim milli çıkarlarımıza ters düşer" diyebilecek kadar demokratik haklara sahip misiniz?
bizimkisi resmen sidik yarışı. osmanlının askeri yönden zayıflığı yüzünden parçalanıp yok olduğuna dair milyonlarca zırvalıkla doldurulan bünyelerimiz, maalesef ki 2. dünya savaşını görmüş, soğuk savaşı atlatmış, modernizm-post modernizm çatışmalarına şahit olmuş ve bunun neticesinde bugüne ulaşmış dünyayı hala 1. dünya savaşı kafasıyla yorumlamaya çalışıyor. yazık lan bize. hadi eskiden "matbaa bize geç geldi" diye bahane üretiyorduk cehaletimize de şimdi internetimiz mi yavaş da dünyayı bir asır geriden yorumluyoruz acaba?
sebebi normal uçak gemilerini götürecek güçte bir yakıt maliyetinin türkiye'de olmaması. daha bundan yüz yıl olmayan kadar zaman önce türkiye kendi ürettiği arabaya benzin koyamadığı için üretim yapamadı.
öte yandan nükleer santral olmadığı için de nükleer yakıtlı (uss enterprise, uss george h.w. bush) teknolojinin olmaması. bu gemiler en az 20 yıl yakıt ikmali yapılmadan çalışabilirler.
ama normal yakıt ile çalışan geminin maliyeti inanması güç olsa da daha fazladır.
türklerin, "bizim uçak gemimiz neden yok" sorusuna verilen en güzel cevaptır.
şunun için yok;
bir kere bir uçak gemisinin maliyeti 5 milyar dolar, onu işletmesi de ondan kat kat daha maliyetli. sonra türkiye'nin denizötesi planları yok. olsa da anlamsız zaten, çünkü dünyanın tam ortasında, yüksek tansiyonlu bir bölgenin hemen dibinde konuşlu. yani milletin egemen olmak için uçak gemisine tonla para aktardığı yerin hemen dibinde zaten. yani ve yani türkiye kendi başına o bölgede bir üs. özetle deli miyiz ki öyle pahalı bir alete bok yere bir ton para dökücez.
o yüzden en azından şimdilik -ki ileride japonya, avusturalya veya çin veya güney amerika cazibe ve çıkar merkezi haline gelmedikçe- türkiye'nin uçak gemisine ihtiyacı yok.