türklerin, "bizim uçak gemimiz neden yok" sorusuna verilen en güzel cevaptır.
şunun için yok;
bir kere bir uçak gemisinin maliyeti 5 milyar dolar, onu işletmesi de ondan kat kat daha maliyetli. sonra türkiye'nin denizötesi planları yok. olsa da anlamsız zaten, çünkü dünyanın tam ortasında, yüksek tansiyonlu bir bölgenin hemen dibinde konuşlu. yani milletin egemen olmak için uçak gemisine tonla para aktardığı yerin hemen dibinde zaten. yani ve yani türkiye kendi başına o bölgede bir üs. özetle deli miyiz ki öyle pahalı bir alete bok yere bir ton para dökücez.
o yüzden en azından şimdilik -ki ileride japonya, avusturalya veya çin veya güney amerika cazibe ve çıkar merkezi haline gelmedikçe- türkiye'nin uçak gemisine ihtiyacı yok.
sebebi normal uçak gemilerini götürecek güçte bir yakıt maliyetinin türkiye'de olmaması. daha bundan yüz yıl olmayan kadar zaman önce türkiye kendi ürettiği arabaya benzin koyamadığı için üretim yapamadı.
öte yandan nükleer santral olmadığı için de nükleer yakıtlı (uss enterprise, uss george h.w. bush) teknolojinin olmaması. bu gemiler en az 20 yıl yakıt ikmali yapılmadan çalışabilirler.
ama normal yakıt ile çalışan geminin maliyeti inanması güç olsa da daha fazladır.
Daha 3 mil mı 6 mil mı tartışmaları sürerken, o büyük gemiyi a noktasından b noktasına nasıl götüreceksin ki hayır tuzla tersanesinde üretilecek geminin de bir sınırı var kardeşim hayalperest olmayalım. O değilde çok sıkılıyorum lan
80 uçaklık bir uçak gemisi mi?
usmc öyle bir gemiye toplamda türk donanmasının su üstü gemilerinden daha fazla güç ile escortluk ettirtiyor.
cevabı ise şudur:
1.deniz aşırı operasyon yapmayan bir ülkenin böyle bir gemiye ihtiyacı yoktur.
2. geminin sadece senelik idamesi birçok resmi kurumun yıllık bütçeleri toplamını geçmektedir.
üretimine başlıyoruz dediğiniz gemi uçak gemisi değil landing helicopter dock LHD kısaltmasıyla sınıflandırılır.
ister doklu çıkarma gemisi deyin isterse helikopterli çıkarma gemisi. üstüne 2 tane uçak koyduğunuz gemi uçak gemisi olmaz. öyle olsaydı harrier taşıyan bazı gemilere destroyer değil aircraft carrier!!! denirdi.