evet!
eğitim.
ama o bilgilerle dolu verilen eğitim değil.
insanlık, ahlak, yaşam ve bilgiler olacak.
türk kimliği, atatürk milliyetçiliği, nutuk ve kuran okutulacak (türkçe olarak)
bak ondan sonra sorgulama ve düşünme gelişince olur.
ama yıllarca bize öğretilen eğitim değildir. insanları eğitmek farklı, sınıflara tepip onlara öğrenmeleri ne kadar gerekli olduğu tartışılır konuları dikte etmek farklıdır.
Kesinlikle savunduğum varsayım. Ama;
Eğitimden kastım sular seller gibi türkçe, matematik fen yapıp tarihimizi iyi öğrenmek demek değil. Bence önce bizim " eğitim " kavramı nedir onu öğrenmemiz lazım.
Egitimin cehaleti aldigi esekligin baki kaldigi dusunulurse kurtulmak icin egitimden cok daha fazlasi gerekli. Hastasi erkek oldugu icin muayene etmek istemeyen doktorlarin oldugu yerde sadece egitim ne yazik ki yeterli degildir.
tam olarak eğitim değildir. nedeni çok belli, eğitimi iyileştirelim hani iyi eğitimli bir neslimiz olsun ama o dönem yine bu döneme benzer insanlar hükümetin devletin başına gelirse yine aynı sorunlar olur. ülke olarak yapıcağımız şey belli çok net bir şekilde. bir devlet anlayışını benimsemek hani hükümetler değişse de bakanlar değişse de devlet anlayışımızdan gelen politikalar devam etmeli. aslında güzel bir örnek var elimizde bunun için cumhuriyet döneminin inkilapları yani atatürk' ün. o inkilaplar ve düşünce sisteminden devam etsek onu geliştererek devam etsek bir devlet anlayışımız olur ve eğitim de ekonomi de belli bir seviyede olurdu. yani asıl olan bir devlet anlayışına sahip olmak ama bizde bu yok.
Yanlış önermedir. (bkz: utku dindar). Eğitimli anne baba, üniversite öğrencisi hem de hukuk okuyan bi çocuğun kendi polisinin ölümüne sevindiğini gördük.
insanda yok ise edep
Neylesin medrese mektep
Okusa alim olsa
Yine merkep,yine merkep.
savunulması gereken eylemlerden başı çeker. müfredat ve kafa yapısı bu denli ortada iken kimi, nasıl ve ne şartlarda eğiteceksin? ayrıca eğitildiğini ve eğitimin kendi adına yeterli olduğunu düşündüğün kafa yapısı kara cahil zihniyetten daha da tehlikelidir.
bu sözün üzerine söylenecek başka bir şey olmamalı.
ancak eğitimi düzeltecek olan kim?
akp.
eğitimi düzeltiyor mu?
hayır.
neden düzeltmiyor?
çünkü işine geliyor.
eğer bu ülkede eğitim düzgün olsaydı şu an çok çok farklı bir türkiye vardı sevgili yazar. aklına gelebilecek her alanda batıya fark atmış bir türkiye vardı. o kadar güzel ve sağlam bir ülkeydik biz çünkü.
mevcut eğitim sisteminin enjekte etmeye çalıştığı içi boşaltılmış biatçı bir nesil yaratmayı hedefleyen eğitim(!)den bahsediyorsan kesinlikle bu değildir. bir devrim yaşanabilirse ki bu neredeyse imkansızdır ve her devrim her ne kadar mevcuttan daha iyisini hedeflese de sonrasında uzun bir süre karanlık, sancılı bir adaptasyon sürecini beraberinde getirir. bizi değil ama belki bizden sonraki 20 yıl sonrasını kurtaracak olan şimdiden adım adım değiştirilip devrim değil evrimsel bir geçişle ideale yaklaşacak eğitimdir.
aslında sadece kısmen katıldığım söylemdir. ruhu pis ve varlığıyla cahilliği simgeleyen bir insan(!) üzerinde "eğitim" sökmez. ülke genel itibariyle bu tür cahiller ve düşünce eksikliği bulunan varlıklarla dolu olduğu için kıçımızı da yırtsak yaranamayız.
"eğitim" sadece bu kurtuluşa meyilli olan insan tanelerini kurtarır. gerisi yine aynı kalır...
ayrıca bu "eğitim" kavramının nasıl uygulandığı da önemlidir. sistemi de sorgulamak gerekli. bu aşırı cahil kalmış ve inatla kalacak olan kesim için özel "geri zekalı eğitimi" uygulanmalı. geri kalan her farklı birey için ise de ilgi alanlarına ve faydalı olacakları, sevecekleri alanlara göre eğitim verilmeli.
ezbere eğitim sistemimiz aslında cahil olmayan insanlarımızı da cahilleştiriyor.
ve sizde erdoğan bu tarz bireylere özel ve eğitim-öğretimi sevdirecek bir eğitim sistemini uygular mı? ASLA!
zira düşünemeyen koyunları onun tek dayanağı.
düşünerek katılanlara da saygım sonsuz, fikirlerinize uygunsa elbette sorun yok...
tek çözüm sistemin değiştirilmesi veya baştan yapılması. bizim mahallenin duvarın da yazdığı gibi eğitim sisteminde iki eksik var biri ''eğitim'' diğeri ''sistem''.