Seksen vagonlu bir tren düşününüz. Bu vagonlardan herbirisini bir önceki vagon çeker. Fakat iş lokomotife dayandığında, artık 'lokomotifi kim çekiyor'? diye bir sual sorulmaz. Zira çeken, fakat çekilmeyen bir lokomotif olmazsa, trendeki nizam bozulur ve hareket meydana gelmez. Eğer lokomotif de çekilse, o zaten lokomotif değildir.
Bir er, askerlikle alakalı emirleri onbaşıdan, o da yüzbaşıdan ve nihayet başkumandan da emri padişahdan alır. 'Ya padişah emri kimden alır' diye bir sual sorulmaz. Zira padişah da birinden emir alsa, o zaman padişah olmaz. Padişah olmanın özelliği, emir almadan emir vermektir.
Bu misallerden anlaşıldığı gibi, bütün mahlukatı yaratan, fakat kendisi yaratılmamış olan bir kudretin varlığı zaruridir. Çünkü, doğurma ve doğurulma kanunu, yaratılanlara has bir durumdur. Bu kanun, kainatı yaratan kudrette aranmaz.
padişah örneğiyle ne kadar kölelik yanlısı olduklarını farkettiğimiz kişilerin götünüzü siktik ama siki kim yarattı sorgulamayın türünden cevabına mazhar olmuş ateizmin ilk sorusudur.
bu örnekten anlıyorum ki padişahlar ateist oluyormuş.
çünkü ilahi emirler yasaklar falan söz konusu he dersek örnek doğru ilahi emir yok o zaman örnek kendi anlattığına ters düşüyo böyle de bişey oldu he sorarsan ben buraya niye geldim neden bu sonucu buldum cevap verebilirmiyim sanmıyorum böyle de bir hale sürükledi bu örnek beni.
bu soruyu "yaratıcının yaratıcıya ihtiyacı yoktur" diye cevaplayanların "o zaman bizim neden yaratıcıya ihtiyacımız olsun?" sorusunda ise "çünkü biz ölümlüyüz, zaaflarımız ve zayıflıklarımız var" ile "bak herşey ne kadar mükemmel yaratıcı lazım" girdabına kapılmasına yol açar.
mükemmel bir kusur yani...
"yaratmak", hele hele "yoktan var etmek"; ya da "sonsuz", "ezeli/ebedi", "hiçlik" tarzı kavramların doğada, yani gerçek hayatta bir karşılığı yoktur. bu kavramlar insanın hayal ürünüdür, sadece kafada kurgulanır. atomun da, enerjinin de, alemin yaşının da, çapının da bir limiti vardır. bütün evren tarihi, bugünü ve geleceği hepi topu bir takım "şey"lerin başka formlara, sistemlere dönüşmesi ve yeniden dönüşmesidir. dolayısıyla "allah" gibi bir kavramın yaratıcısı da insandır; diğer var olmayan süper kahramanları da var edebilen insan aklı.
Amacı belli olan sorudur. Cevabı bulunacak degildir. Bir arkadaşım ben ateistim dedi bende Allah kabul etsin dedim. Güldü. Mesele bu. Herkesin inancı kendine. Allah akıl vermiş. Dileseydi herkesi musluman yapardı. Demekki bundada bir mana var.