bize lazim olan elestirmek degil is yapmaktir

entry8 galeri0
    ?.
  1. soyut halde elestirmek gibi farazi isler yapmak yerine elestirdigin konularda ciddi yol alman icin gercekci adimlar atmalisin. atmalisin ki elestirdiklerin degissin. bos bos sallamayacaksin. degisime sen kendinden baslayacaksin. birey degismedikce toplumlar degismez. guduk kaliriz.

    tanim: konusma! yap!
    2 ...
  2. ?.
  3. ?.
  4. elestiri hayata gecip elestirileni degistiiriyorsa hakkini almis olur aciklamasini barindiran cumledir.. bos elestirinin kimseye hayri dokunmaz. aksine duygularinizi ve benliginizi kemirir hem elestirip hem de elestirdiklerinizle iki yuzlu bir hayati surmek. bir ust versiyonu icin;

    (bkz: ozelestiri)
    2 ...
  5. ?.
  6. eve giderken yolunu değiştirip ara-arka sokaklardan gitmeyi hiçbir zaman tercih etmeyen, düşünmeyen biz insanlar eleştiriyoruz. eleştireceğiz haklı olarak. eleştiride sevgi vardır, eleştiride gelişim, gelişim, evrilme vardır. yani bireye yap demek okyanusa taş etkisi bile yapmaz.

    eleştirmek demek fikir ileriye sürmek, fikrini tartışmaya açmak, ilk eleştrininde gerekirse evrilerek, çevrilerek ortak bir payda oluşturulması, sonra da durum/pozisyon/olay örgüsüne göre hareket etmekdir.

    sözlüğün eleştirilmesi mesela çok iyi birşeydir kanımca. -sanırım hakaret ve eleştiri arasında ki farkı bilmeyen yoktur- sözlük gelişmelidir, görülen eksiklikler söylenmeli, yanlış olduğu düşünülen birşey var ise fikirler söylenmelidir falan filan.

    ama, eleştirme-yap mantığı iktidarlara has bir mantıktır hep. ertuğrul özkök köşesini hep bu mantıkla yazar, ulan sen koca ertuğrul özköksün mesela. türkiye de ne menem ilişkiler ağının ortasında olduğun, ağzına zurnasını aldığının zurnasını çaldığının hepimiz farkındayız, asgari ücreti bilmez, asgari ücretliye eleştirme-değiştir der özkök. on yazısını okuyan bunları görür ama okuyupta hiçbirşey de anlamayabilir.

    kardeşim ben zaten kendimle ilgili birşeyi değiştirmek istiyorsam bunu her hangi bir kurum/kitap/yazar yada her neyse işte onları eleştirerek yapmam ki. insan kendini eleştirmez bunu diyen kendini eğitememiş, kendine söz geçirmekte acziyet yaşayan demektir.

    eleştirme değiştir/yap mantığı kasımpaşa, medya yavşakları jargonudur. işte bak sana 'yap' da diyorum yine de 'yapamoyorsun' demek için uydurulmuştur/söylenmiştir.

    doğrusu eleştirelim/değiştirelim/geliştirelim dir.
    2 ...
  7. 1.
  8. 2.
  9. adım bir: durumu gözlemle
    adım iki: tespit et
    zaten bunlar kabaca tez aşamasını oluşturuyor.

    adım üç: sana ait çözümleri geliştir.
    bu da kabaca anti-tez aşaması oluyor.

    adım dört: çarpıştır ve uygula ya da uygulanmasını sağla!
    işte bu da sentez oluyor.

    *
    *
    *
    *
    2 ...
  10. 3.
  11. "Eğer dünyayı daha güzel bir yer yapmak istiyorsanız, kendinize bakın ve bir değişiklik yapın"

    (bkz: man in the mirror)
    (bkz: michael jackson)
    2 ...
  12. 4.
  13. eleştiri herşeyden önce devrimcidir ve bilgi sahibi olmayı gerektirir. var olanı değiştirmeye çalışır,düzene çomak sokar. bu yüzdendir ki kabul edilmesinde rahatsızlık yaşanır. eğer bahsi geçilen iş, somut anlamda reaksiyon vermekse bu zaten eleştirinin en son evresidir. yok değilse, yüzde bilmem kaçını kullanabildiğimiz beynimizin daha çok kullanıma kapatılmasını istemekten başka birşey değildir, kaldı ki buna en başta tabiat müsaade etmez. sonuç olarak eleştirinin tartışılmaz bir gücü vardır ve gelinen her nokta, eleştirilerin ürünüdür.
    0 ...
© 2025 uludağ sözlük