Doğu Roma (Bizans) Maraşlı (Germenica) hukumdar 3.Leon doneminde baslayan ikonoklastik donem olarak adlandirilan dini motif ve tasvirlerin yasaklanip yok edildigi ve bir doneme sahiptir. Bu buyuk kultur yikimini dusunup acaba gormedigimiz belkide tarihi bastan yazacak ne kiymetli eserler kaybedildi diye sorgulayip uzulur insan.
Doğu roma'ya verilen ad. Yanılmıyorsam 17. Yüzyılda bir alman tarihçinin kullanmasıyla kullanılır oldu.
Erken dönem bizans tarihi araştırmak ve dönem eserlerini yerlerinde görmek çok heyecan verici.
Bizans adı da bir kısım dorların kralı Byzas veya Byzantas’ın (Βύζας veya Βύζαντας) şerefine Byzantion adını verdiler.
Latinler ise latinize edip byzantium dedi. Daha sonra literatürde 16. Yy avrupalı bir tarihçi bu adı 395'ten beri roma'nın doğu topraklarını idare eden romalılar için kullandı.
şöyle yaptık böyle yaptık gibisinden biz Osmanlı torunuyuz böyle yıkarız diye saçma saçma konuşmaların geçtiği Dogu Roma'nın diğer adı Başkenti Konstantinopolis'ti 4. haçlı seferlerine maruz kalmış ciddi hasarlar alınıp tekrar yapılıp durulmuştur Yükseliş Dönemi I.Justinianos'lan gerçekleşmiştir Ayasofya Kilisesi'ni yapmıştır Şayet Osmanlı istanbul'u fethi'e geldiğinde Bizans'ın agır silah ve adam eksiği vardı yenilmesinin bir diğer sebepi'de odur...
Aslinda dogu roma olmasi gereken lakin daha sonradan cikan bizans adi uzerine yapismis 11 mayis 330 da costantinos tarafindan acilan sehirdir.daha oncesinde izmit selanik canakkale gibi yerler dusunulmusse de -tanrinin yardimi tarafindan yol gostermesiyle- istanbul secilmistir.ikinci baskent olmasi roma dan kopma degil toprak yonetimini kolaylastirmayi saglamaktir.roma'nin yikilmasi ile eski gunlere donmek icin bir cok sefer yapilsa da Kisa sureli basarilara ragmen eski roma gibi olamamistir.bizans pecenek bulgar avrupa hunlari avar hazar hakanligi gokturkler ile iliski kurmustur.4 kere araplar istanbulu ele gecirmek istemis zaten acemlerle baya savaslari olmustur.ama Türk tarihini sadece osmanli sanan zihniyetler yukari da saydigim turk devletleri ve boylar bizans i ciddi tehtid etmistir.surlar turk akinlarina karsi yapilmistir
Bunun disinda herakliyus doneminde devlet tamamen grek etkisi altina girmistir.4.hacli seferi ile feci sekilde yagma edilmis yikilmis sonradan tekrardan insaa edilse dahi eski gorkemli gunlerini kaybetmistir.
Fatih sultan mehmet tarafindan da Türk lerin eline gecmistir.
Bizans tarihini merak edip bi giris yapmak istiyenlere charles diehl in bizans imparatorlugunun tarihi adli kitabini onerebilirim cok detayli degil ama giris icin güzeldir.