bizans adı istanbulun fethinden sonra ortaya atılmıştır. doğu roma imparatorluğu hiç bir zaman kendine bizans dememiştir. bizans adını fatih sultan mehmet bile bilmez.
Neden efendim bizans karizmaymış? Etraftakileri çok sikip, piç bıraktığı için mi? Bu Türklerin kafası ne zaman çalışacak yahu!? Osmanlı dediğiniz insanlara insan gibi davranan, piç bırakmayan bir milletti. Sanırım Bizansa sikici olduğu için karizmatik demek istediniz amk.
bizans bir roma imparatorluğu varisidir. peki osmanlı çok mu farklıdır a tarih cahili dostlar? fatih mehmet neden italya'ya göz dikmişti acaba? neden lâkapları arasında "kayzer-i rum" vardı? sahi ne demekti "kayzer-i rum"? köken ve dinden bağımsız olarak büyük resme baktığınızda bunu görebilirsiniz. tabii bunun için tarih zırcahili olmamak ancak açık fikirli olmak şart.
göçebe karaktere sahip olup yeni yeni yerleşik düzene geçen nisbeten savaşçı bir devletin , altın gününde mahallenin siyasi haritasını yeniden şekillendiren teyzeler misali entrikanın kralını yaparak son dönemlerinde varlığını buna borçlu olan devletle kıyaslanması sonucu ortaya çıkabilecek fikir sıçramalarından biridir.
o dönemki bizans ile o dönemki osmanlı'nın karşılaştırılmasıyla ortaya çıkacak olan önerme.
- mozaik ve fresko konusunda bizans çığır atlamıştı, hatta o dönemde avrupa'da bizans eksenli bir sanat olarak devam etti bunlar.
- osmanlı yükselme döneminde olduğu için sanata zaman ayıracak vakti yoktu. fatih duvarlara fresk, yerlere mozaik yapmak yerine top dövdürmüş yani sözün özü orduya daha çok önem vermiştir.
o dönemki bizans 45 yaşında bmw'ye binen hayattan alacağını almış, doymuş bir zengin ise;
o dönemki osmanlı da 22 yaşında ilk arabası olan şahini ile otobanda makas atan zıpır bir delikanlıydı. *
evet zamanın birinde bizans çok güçlü bir devlet olabilir ama osmanlı kelimesi bile avrupa devletlerini korkudan titretirken osmanlı bizansı bitirdiği zaman tek biri çıkıp bir şey yapamadı . karizma güçle ilgili de bir şeydir bizans zaten bu aşamada sınıfta kalır . ikinci bir nokta bizans ismine sempati duyulması şu aralar çok normal çünkü yabancılara özenmek ve onların isimlerini dünyamıza katmak bir ritüel haline geldi . osmanlı kelimesi türkçe ya bizans daha karizma gelir . yani kısacası ergenlerde görülmesi olağan bir söylem .
buna binaen yunanlılar, italyanlar, sırplar istanbul´a ısrarla konstantinopel derler, bi tanesi hatta "dili dönmüyo" numarası yaptı "istanbul çok türkçe , söyleyemiyorum" ayakları yaptı bana, şeklinde düşünceleri aklıma getiren bir iddiadır.
karizmanın kim olduğunu görmek için bellini'nin fatih'in istanbula girişini çizdiği tabloyla tayt giymiş bizans imparatorlarının resmine bakmak lazım.ha onlar temsili dersen bir de ikinci abdülhamid'in gerçek resmine bak o zaman anlarsın kim karizma.
unutmayın ki fatih sultan mehmet, istanbul u fetederken kafasında tek bir düşünce vardı. roma imparatorluğunu ele geçiriyordu. o yüzden, bizans, daha doğrusu roma imparatorluğu, gayet karizmatik bir imparatorluktur. osmanlı vs roma yapmanın da, lüzumu yoktur.
tarihsel analizden oldukça uzak, bilgiden de bir hayli yoksun laf-ı güzaf.
evet, kabul etmek gerekir ki bizans büyük bir imparatorlukdu. hatta osmanlı islam için neyse bizans da hristiyanlık için odur bunu rahatlıkla söyleyebilriz. fakat burda gözden kaçırmamız gereken birşey var bizans tamamen bir ortaçağ devletidir. gerçi o zaman bizans diye birşey yoktu. bugün bizim bizans dediğimiz devletin halkı kendine hiçbir zaman bizans demedi o da ayrı bir konu.
şimdi burda bizans ile osmanlı'yı uzun uzun karşılaştırmaya hiç gerek yok. az çok tarih bilen adam buna gerek duymaz, bilmeyene de burdan öğretecek değilim. bizans'ın en uzun hanedanı ortalama en fazla 150 senedir. kısacası bizans büyük bir devlettir, hatta çağdaş devletleriyle karşılaştırdığımızda zirvededir diyebiliriz. yani demek istediğim bizans'ın muhteşemliğinden çok diğer çağdaş devletler berbattı. bu nedenle bizans ile roma'nın işi nazaran daha kolaydı. ee sonra o beğenmedikleri barbar dedikleri slavlar, latinler, persler, araplar ve özellikle bizim elimizde can verdiler. zaten bunlar tarih boyunca kendilerinden olmayan herkese barbar demişlerdir.
osmanlı roma'dan birçok şey almıştır. bir kültürleşme söz konusudur, fakat osmanlı roma'yı kendi medeniyet potasında eritmiştir. bu yüzden osmanlı batılı tarihçiler tarafından klasik imparatorlukların sonuncusu diye adlandırılır. günümüzde dahi bir bakın yaşayış açısından yunan yarım adası ve balkan halkarı bizlere ne kadar çok benziyor.
kahpe bizans'ın en fazla kahpeliğine aldanmış yazar cümlesi/başlığı. bizans sizin olsun, osmanlı bizim. belki karizma olmayabilir, lâkin çoğu imparatorluktan daha "insancıl" bir imparatorluktur. bu özelliği de ona karizmasını(benim için) en yükseklere taşımasına kâfi gelir.