bizans zamaninda tum avrupa nin olmak istedigi.. dunya nin en guzel sehiri olan icinde sanatin medeniyetin binlerce yillik simgesini barindiran.. her avrupa ulkesinin kiskandigi.. asalet ve egitim birlestigi bir imparatiorluktu.
osmanliysa biyikli tiplerin mehter marsiyla yallah bismillah edaleriyla savastigi.. avrupalilar tarafindan yari barbar olarak anilan bir imparatorluktu..
bizans değil de roma imparatorluğu olsa daha bi anlamalı olabilecek önerme.
zira zaten osmanlı padişahları kendilerini roma'nın halefi olarak görmüşlerdir hatta bizzat fatih sultan mehmet han istanbul'u aldıktan sonra kendisine kayser-i rum ünvanını layık görmüştür.
bizans'ın köhneliğine monotonluğuna karşı roma'nın şaşaası ve büyüklüğü bu durumu destekleyici niteliktedir.
kahpe bizans'ın en fazla kahpeliğine aldanmış yazar cümlesi/başlığı. bizans sizin olsun, osmanlı bizim. belki karizma olmayabilir, lâkin çoğu imparatorluktan daha "insancıl" bir imparatorluktur. bu özelliği de ona karizmasını(benim için) en yükseklere taşımasına kâfi gelir.
tarihsel analizden oldukça uzak, bilgiden de bir hayli yoksun laf-ı güzaf.
evet, kabul etmek gerekir ki bizans büyük bir imparatorlukdu. hatta osmanlı islam için neyse bizans da hristiyanlık için odur bunu rahatlıkla söyleyebilriz. fakat burda gözden kaçırmamız gereken birşey var bizans tamamen bir ortaçağ devletidir. gerçi o zaman bizans diye birşey yoktu. bugün bizim bizans dediğimiz devletin halkı kendine hiçbir zaman bizans demedi o da ayrı bir konu.
şimdi burda bizans ile osmanlı'yı uzun uzun karşılaştırmaya hiç gerek yok. az çok tarih bilen adam buna gerek duymaz, bilmeyene de burdan öğretecek değilim. bizans'ın en uzun hanedanı ortalama en fazla 150 senedir. kısacası bizans büyük bir devlettir, hatta çağdaş devletleriyle karşılaştırdığımızda zirvededir diyebiliriz. yani demek istediğim bizans'ın muhteşemliğinden çok diğer çağdaş devletler berbattı. bu nedenle bizans ile roma'nın işi nazaran daha kolaydı. ee sonra o beğenmedikleri barbar dedikleri slavlar, latinler, persler, araplar ve özellikle bizim elimizde can verdiler. zaten bunlar tarih boyunca kendilerinden olmayan herkese barbar demişlerdir.
osmanlı roma'dan birçok şey almıştır. bir kültürleşme söz konusudur, fakat osmanlı roma'yı kendi medeniyet potasında eritmiştir. bu yüzden osmanlı batılı tarihçiler tarafından klasik imparatorlukların sonuncusu diye adlandırılır. günümüzde dahi bir bakın yaşayış açısından yunan yarım adası ve balkan halkarı bizlere ne kadar çok benziyor.
unutmayın ki fatih sultan mehmet, istanbul u fetederken kafasında tek bir düşünce vardı. roma imparatorluğunu ele geçiriyordu. o yüzden, bizans, daha doğrusu roma imparatorluğu, gayet karizmatik bir imparatorluktur. osmanlı vs roma yapmanın da, lüzumu yoktur.
karizmanın kim olduğunu görmek için bellini'nin fatih'in istanbula girişini çizdiği tabloyla tayt giymiş bizans imparatorlarının resmine bakmak lazım.ha onlar temsili dersen bir de ikinci abdülhamid'in gerçek resmine bak o zaman anlarsın kim karizma.