hakim tarih anlayışının, türk eğitim-öğretim sisteminde uyguladığı milliyetçi yöntemin bir göstergesi.
ilk okuldan başlayarak yüksek öğretimde de devam ettirilen, hatta tarih ilmiyle uğraşanlarında desteklediği görüş.
beni biraz sinirlendirmektedir bu görüş aynı zamanda...
tarihsel bir gerçekliktir ki evet osmanlı devleti ya da "biz" olarak kastedilenler, selçuklular veya diğer anadolu türk beylikleri, geçmişten bugüne büyük askeri harekatlar içerisinde bulunmuşuz. buraya kadar sorun yok..
ancak fetih olarak adı geçen eylem, türk ve müslüman devletlerde islami bir terim olarak algılanmaktadır. bu terim islamın ve türk töresinin gereğinin "ele geçirilen" ülkelerde yerine getirilmesi zorunluluğunu da dikte eden bir terimdir.
türk ve müslüman milletler olarak "ele geçirilen" ülkelere götürdüğümüz sistem ve toplumsal yapıyla övünmemiz de ortak bir bilince sahip olduğumuzu ve bu tarihsel şuur * içerisinde hareket etiğimizin bir göstergesidir.
osmanlı devletinin sahip olduğu geniş coğrafyada dönemin imparatorluklarından oldukça farklı ve daha yaşanılır bir devlet yapısını temsil ettiğini ve yaydığını da tartışarak da olsa kabul edebilirim.
ancak ortada bir askeri harekat varken, iki ya da daha fazla ülkenin ordusu birbiriyle çarpışırken, kendi topraklarına büyük bir şiddet eyleminin sonucunda gelen ülkenin getirdiği kurallara uyma zorunluluğu hisseden halklar tarih sahnesinde yer almışken yapılan şeyin işgal olmadığını söylemeyin bana!
fetih kavramı taraflı bir kavramdır. biz fethederiz onlar işgal eder bu karşı taraf için de böyle olmuştur. ingilizler de kendi şanlı fetihlerinden bahsederler sömürgelerine bakmadan, fransızlar da...
olay tarih sahnesinde egemen devletler arasında olup olmamakla ilgili.
sonuç itibariyle devletlerin meydana getirdiği diktatoryal sistemler yerine hiçbir işgal ya da "fetih" olmadan yaşayabilen halkların özlemidir içimizdeki. ister sömürü olsun ister,demokrasi, isterse şeriat ve millet sistemi... dikte edilen siyasi ve toplumsal yapılar ortadayken yapılan eylemler herzaman işgal olmuştur ve olacaktır da...
tarih objektif değil subjektiftir. biz Rumları denize döktük deriz onlar Türkler Rumları katletti der. Biz Kıbrısı kurtardık deriz onlar Kıbrısa Türkler saldırdı der. Biz Türk askerinin başına çuval geçmez deriz RTE ay inanmıyorum hakkaten mi öyle olmuş hay allah der.
tarih alabildiğine sonuna değin objektif bir bilim dalıdır. zaten bu sebepten ötürü bir bilim dalıdır ve fakat çarpıtması da bir o kadar kolaydır. Tarihte olan, yaşanan olay tek olmasına karşın; bunun nedenleri sonuçları enine boyuna herkes tarafından bilinmesine rağmen herkes terminolojisine uygun tanımlıyor bu olayları sorun da bu. işte objektif tarih yazıcılığının önemi de burda ortaya çıkıyor. (bkz: kadeş antlaşması)
tarih kitaplarının ayıbı olan durumdur.sonuçta işgal edilmişdir o topraklar.
(bkz: tarihimizle yüzleşmek)
hem aynı mantıkla bakarsak yunanlılar da anadoluyu fethetmişdir.
öyledir, ancak şunu da göz ardı etmemek gerekir ki, bizden ve onlardan öncesi de vardı. Yani devletlerarası mevcut dünya düzeni: tiken tikenedir. buldun mu tikeceksin kurallarıyla işliyor. Bu yıllar ve asırlardır böyle. ister zülum yapalım, istersek yapmayalım, sonuçta bağımsızlıkları ellerinden alınmış halklar fethedilmiş/işgal edilmiş olacaktır. Bu şuna benzer: Şuan Türkiye'yi abd yönetiyor. Evet bu işgal değil. Fetih'de değil? Peki abd suçsuz mu oluyor? Önemli olan sahip olma durumu. Yoksa zülum falan biraz tarihte kıvırmaya kaçıyor.
tarihte haç görmektense osmanlı kavuğu görmek isteyen hıristiyanların olduğunu, padişahlarımızın adalet karşısında herhangi bir gayr-i müslim ile eşit olduğunu ve askeri güçler ile savaşmayı bırakıp sivil halkın ırzına geçmemiş bir ordumuzun olduğunu düşünürsek fetih kelimesi bizim yaptıklarımıza cuk oturur. *
"işgal"in toprakları ve zenginlikleri sahiplenmek, "fetih"in ise gönülleri kazanmak olduğunu anlayan, anlatan ve benimseyen bir nesil görme umududur.(sözlük formatına uyduramadım, lütfen siliklemeyin)
Zaten bu konuyu acanın ben taaa...
Neyse ben baska bisi yazcaktım.....Bu anlayış zaten sadece türklerde var bunun da nedeni şudur ki ;
Fetih : ele geçirmek demek
işgal: zorla ve yağma ile sahip olmaya çalismak
şimdi adam olun ve düşünün
osmanlı muhabbeti ne kadar baysa da, şöyle bir durum var:
osmanlıların ele geçirdiği topraklarda halka çok iyi davrandığını biliyoruz. onları özgür bırakmışlardır. hemen hemen her konuda. inanç, kültür, istediği yerde yaşama gibi. hatta azınlıklara birsürü haklar verilmiştir. istediği şekilde yargılanma hakkı gibi, ticari haklarını korumak gibi. kısacsı halka zarar verilmemiştir. hatta eskiye göre daha iyi şartlar sunulmuştur. yani fetih denmesinin sakıncası yoktur. ayrıca kalıcıdır. yeni bir fetihe kadar.
işgale örnek verelim, 1. dünya savaşı sonrasında izmir'in işgali. yunanlılar izmir topraklarına girdiklerinde, çok kısa bir süre içinde 2000 türk öldürüp, üstüne izmir'de sağlam bina bırakmamışlardır. halka direk zarar vermişlerdir ve savaş sonunda çekilmişlerdir. bu yüzden işgaldir.
ama yine de osmanlı'nın ak pak olmadığını bilmek gerekir.
osmanlıda halka iyi davransa millet niye durmadan isyan etsin sonrada katledilsin ? artı niye türkler kendi kitabına biz her saldırdığımz topaktaki insanlara zulm ettik desin dermi öyle bişey. yazıyo işte kitaba fethetik sonra öptük sevdik felan. neyse miğde bulandırıcı konular bunlar.
fethedilen topraklardaki insanlara iyi davranmamız, insanları yerlerinden yurtlarından etmemize sebep olamaz, yani malazgirt savaşıyla anadolu türklere açıldı iyi de oldu fakat orda yaşan insanların da toprakları bir nevi ellerinden alındı ve paylaşıldı.
empati yapalım:
dünyanın en kalabalık nüfusa sahip ülkesi çinden yarım milyar insan gelsin ''olum buralar verimli topraklar asyayla avrupayı da birbirine bağlar geçinir gideriz'' diye bize saldırsalar iyi mi olur yani.
neyse yöntem yanlış ama sonuçları memnun edici, kendimle çelişmiş gibi gözüksem de memnun değilim bu durumdan.
bundan daha faşizanca bir durum daha duymuşsanız nazilerden felandır. " biz fethetik adamların topraklarını aldık boyundurğumza soktuk ama adamları kovmadık ordan biz çok iyiyiz" vay vay vay. görüyomusun pamukprensesi adamların toprağını işgal etmiş esir almış ama kovmamış meleğim oyyy çok şeker. bu ne biçim bir faşistliktir ya.