tıp fakültelerinde ilk 2 sene okutulan ama tus'taki soru oranı yüzünden sonraki senelerde baştan tekrar edilmesi farz olan temel bilimlerin en baba derslerinden biri.
canlı organizmaların kimyasal yapısını ve hayatın devamı boyunca canlının içinde meydana gelen olayları konu olarak alan ve inceleyen bir bilim dalı.amacı her şeyden önce, hücrenin temel bileşenleri olan protein, karbonhidrat, lipit gibi organik bileşiklerin ve yaşamsal önem taşıyan kimyasal tepkimelerde en büyük rolü oynayan nükleik asitlerin, vitaminlerin ve hormonların yapısal ve nicel çözümlemesini gerçekleştirmektir.
türkiyede yalnızca Ege üniversitesi fen fakültesinde bulunan zorlu bir bölümdür. lakin tanıyanı ve seveni çok azdır. tus'a girme hakkı verilmeyen bölümdür.
bir yığın tepkime, bir yığın enzim, ara ürünler, yan ürünler...
bir yığın karmaşık terim...
bir de birbirlerine benzerler, karıştırırsın; glikojenoliz; glikojen yıkımı... glikojenez; glikojen sentezi... glikoneojenez; karbonhidrat türevi olmayan yapılardan glikojen sentezi...
işin en kötü tarafı ise; eğer laborant olmayacaksa, bir veteriner hekim öğrencisinin meslek hayatı boyunca hiçbir işine yaramayacak şeylerdir bunlar...
sınavları kazıktır; insanda ne metabolizma bırakır, ne de okuma şevki...
Hayat belirtilerinin temeli olan kimya reaksiyonlarını ve canlıların kimyasal yapısını inceleyen bilim. Biyokimya biyoloji meselelerinin aydınlatılması için organik ve inorganik kimya, fizikokimya, fizyoloji, biyoloji ve mikrobiyoloji bilim dallarından da faydalanır.
Biyokimya başlıca iki büyük çalışma alanına ayrılır :
a - Canlıların meydana getirdiği kimya maddelerini tarif eder ve bu maddelerin yapısını anlatmağa çalışır,
b - Canlılardaki kimya reaksiyonlarım inceler.
Bu bakımdan biyokimya, canlı organizmalar sistemi içinde bulunan proteinler, karbonhidratlar ,yağlar (lipitler) gibi organik maddelerle vitaminler ve hormonları inceler.
Biyokimya, bitki, hayvan ve mikroorganizma biçimindeki bütün canlıların yapısında yer alan kimyasal maddeleri ve canlının yaşamı boyunca sürüp giden kimyasal süreçleri inceleyen bilim dalıdır.
bir canlının bünyesinde hemen tüm atomların ve moleküllerin belirli pathwayler üzerinden biribirileri ile etkileşimleri ve bu etkileşimlerin sebep ve sonuçlarını özellikle biyoloji ve kimya bilimlerinin (özellikle organik kimya) kanunlarını temel alarak araştıran ve ortaya koyan bilimdir.Tıbbın iki omurgasından biridir.diğeri için (bkz: anatomi)