çikolataların en siyahı, en acısı, kahvenin yanında en iyi gideni. bir kutu bayram çikolatasının içinde, hep "sona kalan dona kalır" muamelesi gören çikolata.
bitter demek, acı demek, keskin demektir.
bitter çikolata, yüksek miktarda kakao içerir. içeriğindeki yağ oranı oldukça düşüktür.
kakaonun yararı, polifenol veya flavanoid olarak bilinen bileşimlerden kaynaklanmaktadır. bitter çikolatadaki kakao oranı yüksek olduğuna göre, bu bileşimler açısından da oldukça zengindir, haliyle diğer çikolatalara nazaran daha faydalıdır.
*gerçek (sahici) bitter çikolatanın, içindekiler kısmına bakıldığında ilk sırayı kakao almalıymış, şeker sonra gelmeliymiş. (doğruluğu konusunda emin değilim.)
-yüksek tansiyonu düşürür.
-kalp için de oldukça faydalıdır, içindeki bileşiklerin, damar sağlığını koruduğu bilinmektedir.
*hazır kahvenin içine bir parça bitter çikolata attığınızda, kahveniz daha da bir lezzetli olur.
*şekersiz türk kahvesi yanına da pek çok yakışır.
icinde cay ve sarapta da bulunan flavanol adli kiymetli bir antioksidant vardir. serbest radikallerin belalisidir, onlarla savasir bu antioksidantlar. serbest radikalleri kendi basina fazla serbest birakmak, hic de iyi netice vermez. o nedenle baslarinda her daim bir miktar antioksidant bulundurulmalidir. ancak aman ne guzel, faideli bir seymis diye abartip, cok yememek lazimdir zira yuksek miktarda yag ve kalori de bulundurur. makul miktarda yendiginde kan basincini ve kolestrolu dusurdugu yolunda son yillarda isi, gucu olmayan bilim cevrelerinde artan bir inanis vardir. tadina alisinca, %85 kakao olani bile kesmez, daha cok kakaolusunu aranizrsiniz. ama galiba %85 kakao en yuksek orandir piyasada satilanlarda.
aci cikolata, agzinin tadini bilenlerin vazgecilmezi. cogu kisi sevmedigi icin paylasmak zorunda kalmadan zevkin doruklarinda gezinmenizi saglayan muhtesem bir sey.
bu konuda gecen bir diyalogu da paylasasim var.
-anneme cikolata versene.
+al anne...
*yanığsa * verme, yiyemiyom ben onu zehir gibi. *