müzik dinletmenin bitki gelişimine değişik sonuçlar doğurması bilimsel bir gerçek. neden olmasın? Tamam bilimin içine dinin sokulmasına ben de karşıyım da klasik müzik ile yapılınca sorun olmuyor da bunla yapılınca mı sorun oluyor onu anlamadım.
canım ülkemin bilimde ne kadar ileri seviyelere oynadığını gösteren son gelişmedir. ve utanma sıkılma olmadan radikal tarafından gerçek bir habermiş gibi servis edilmiştir. hangisi daha rezil bir durum:
deneyin kendisi mi?
tübitak'ın işin içinde olması mı?
radikal'in bunu bir haltmışçasına yayımlaması mı?
'Canlıların gıdası Kuran-ı Kerim' adı verilen bu deneyde 3 adet biber ayrı saksılara ekiliyor ve birine arabesk diğerine kuran dinletiliyor; son saksı ise sessiz mekânda kaderine terk ediliyor. Ve işte şok olacağınız sonuç: arabesk saksısında bitki yeşermiyor, sessiz kalan saksıda az bir büyüme ve kuran dinletilen biberde ise inanılmaz bir büyüme gerçekleşiyor. oksijen bana az geliyor sanırım, bu boyuta nasıl geçiliyor?
bitkisel psişizim zırvasıyla bu çağ dışı uygulamalar geçerli gösterilemez. Bitkilerin sesi algılayıp değerlendirebilecek kulak ve beyin gibi organları yok. Bu nedenle bilim insanlarının müzik ve bitkilerin büyümesi arasındaki ilişkiyi araştırma çabaları her zaman sonuçsuz kalmış. Ancak, bilimsel yönteme tümüyle sadık kalmadan yapılmış bazı çalışmaların müziğin bitki büyümesini etkilediğini ortaya koyduğunu savunanlar olmuş. Hatta bitkilerin müzikten etkilendiğine ilişkin yayınlar da yapılmış. Aslında bu durum, her yayının bilimsel olarak doğru olmadığının güzel bir örneği. Çünkü incelendiğinde, bu tip deneylerin bitki büyümesini etkileyecek tüm değişkenlerin kontrolünü sağlamada yetersiz kaldığı saptanmış. Bilimsel açıdan bir deneyin sonuçlarının yeterli sayılabilmesi için kontrollü olarak yapılması gerekiyor. Ayrıca bir çalışmanın bilimsel yeterliğinin bir kanıtı da bilimsel dergilerde yayımlanmış olması. Bitki büyümesi ve müzik arasındaki ilişkiyi ele alan kontollü bir çalışma bugüne değin bilimsel dergilerde yer almamış.