onlar da canlı ve kendilerini savunma mekanizmaları var. acı çekmezler muhtemelen ama tıpkı bir camın arkasından bize atılan sudan korkmamız gibi refleks gösterirler kendilerine zarar verecek şeylere karşı.
Evet çekerler. Bunalıma bile giriyorlar. Annem kızım nasılsın falan deyip konuşuyor onlarla. Ve sanki onların hoşuna gidiyor, açıyolar. Değişik bir durum.
Benim çiçekler de çiçek açmıyor. 3 adet menekşe ve bir adet adini unuttugum çiçeğim, su verdigim ve güneş gören bir yere koydugum halde çiçek açmıyor. Öyle duruyorlar. Dertleri ne bilmiyorum.
Bitkiler de hissedebiliyor. Süper-hassas ve lazerle kontrol edilen mikrofonlarla yapılan araştırmada, yaprakları koparılan veya bozulmaya başlayan bitkilerin "ağladığı" tespit edilmiş.
Acı nedir?
Ayağınıza çivi batması mı? Sevdiğiniz birinin ayağına çivi batması mı?
Fiziki bir eylem deformasyon mu, psikolojik bir durum (teorik mi, pratik mi) durum mu?
Acı sadece beyin sinir kas mı, ruh mu, güdü mü veya bir tepkime mi?
Her ne kadar insan hayvanlarda bitkilerde sinir sisteminde voltaj değişiklikleri elektrik hattıymış gibi kendisiyle aynı türden hücrelere aktarılarak ileten nöronlar olsa da bitkilerde böyle bir şeyin acı algısı) gerçekleşebilmesi için de o amaç için özelleşmiş hücreler gerekir nöronal sinyal iletimi yerine sinyal sinyal transdüksiyonu ve hormonal iletim bitkilerde vardır .
Buna göre acı tepkime hissetme olduğu da düşünülerek acı hissetmenin fiziksel süreci olduğu kadar bilişsel (bilgi işleme) süreci de bulunmaktadır. sinir sistemi yalnızca anlık tepki vermek ve tehlikeden kaçınmak üzerine çalışmaz. aynı zamanda edinilmiş bilgiyi de ileri zamanda hayatta kalma ihtimalini yükseltmesi açısından tutmak gerekir.
Acı bir algılama tepkime süreci desek yanlış olmaz.
Sadece canlılar bunu farklı olarak yaşar yansıtır.
bitkilerin sinir sistemi olmaması acı çekmediklerini kanıtlamaz.
dolayısıyla kanıtlandığına dair bir tek bilimsel veri yok.
aksine bizim bilmediğimiz mekanizmalarla saldırılara kaşı panik benzeri tepkiler verdikleri bulgular var.
gelişmiş sinir sistemi yok bahanesi pek çok katliama kılıf olarak kullanılan pratik bir safsata.
bilimadamları milyarlarca canlı türünün pek azı hakkında bilgi sahibi. bildikleri de gülünç derecede az.
o yüzden sonor sostomloro olmodogondon oco cokmozlor diye
uydurmadan önce araştıralım. https://science.howstuffw...tany/plants-feel-pain.htm
kulağımızın duyma eşiği kadar yetiye sahip olduğumuzdan onların sesini duyamayız.
mesela:
Melisa 102 MHz, Lavanta 118 MHz, Nane 78 MHz, Bu bitkiler en yüksek frekansa sahip bitkilerin başında gelir.
bazı deneylerde dinlenilebilir hale getirilen bitkilerin sesleri mevcuttur. yani acı çekerken çıkardığı sesler ya da keyifliyken çıkardığı sesler mevcuttur.
nihayetinde bir canlı. bu dünyada bir tek sen canlı değilsin öküz.
bir bitkiye düzenli şarkı söylendiğinde bitki normalin üstünde büyür ve fazla çiçek verir, bunu birden ve kalıcı olarak kestiğinizde tamamen kurur. Kısaca her çiçek içinde bir "Müslüm" taşır. Her nilüfer bir hataya kurban gider...
Son zamanlarda yapılan çalışmalar, bitkilerin bütünlükleri bozulduğunda bazı maddeler salgılandığını ortaya koymuş, bu da “bitkiler acıyı hisseder” olarak yorumlanmıştır.