papatya,rezene,ıhlamur,adaçayı vs. gibi çaylardır.şekersiz içilmesi tavsiye olnunur şekerle hiçbirşeye benzemiyor.sağlığa olan yararını birebir test etmiş biri olarak sindirim sistemini düzeltmeye, karın ağrılarına, kasları gevşetmeye, rahat bir çalışma ortamına ayak uydurmayı sağlar.
hani yorulupta "eve gideyim alayım elime bir fincan papatya çayımı oturayım koltuğa açayım kitabımı okuyayımda okuyayım" cümlesini hemen hemen hergün kurarım.birde içenlere anormalmiş gibi bakılır orası ayrı.
aklınıza gelebilecek her çeşidi mevcut bunun. karanfillisinden tut, kiraz saplısına kadar var. vallaha, daha bugün gördüm yemin ederim. adamlar bütün meyve-sebze reyonuna çay yapmışlar. daha yetmemiş sapına da çay yapmışlar. (bkz: kiraz sapı çayı)
bazen o cicili bicili, iç açıcı ambalajların oyununa gelip denemek için alıyorum bunlardan.
ama bana sorarsanız hepsinin tadı aynı. sadece kokuları mevcut, tat ise bildiğin sıcak su tadı.
bence evin için güzel koksun diye oda parfümü yerine kullanılabilirler.
özellikle kış aylarda hastalığa yakalanmadan önce tüketilmesi gereken çaydır. zencefil, tarçın, karanfil, ıhlamur, limon karışımı önerilen bitki çayları arasındadır.
'bitki' adına takılmadan girersek çay konusuna sanırım okuyucuya bir yararımız olabilir. bitkilerin işlem görmüş, torbalanmış, ambalajlanmış olanlarından bağımsız olarak; 'şifalı' oldukları insan ekseriyeti tarafından tescillenmiş olan bitki yapraklarının veya çiçeklerinin doğrudan (doğal) kullanımı ile yapılmış çaya bitki çayı denmesinden yanayım kendi adıma.
her ülke erbabının bir bitki çayı terkibi (formülasyonu) vardır muhtemelen. ben benimkini naçizane arzedeyim: orta büyüklükte bir cam çaydanlık içine; nar çiçeği, tarçin, keçi boynuzu, ince soyulmuş kırmızı elma kabuğu, yaban mersini, çekirdekli kuru üzüm ve ıhlamur yaprağını kafanıza, keyfinize göre miktarlarda koyun. toplam miktarı çaydanlığınızın 1/5'inden fazlasını doldurmasın. ketılda veya başka bir çaydanlıkta kaynattığınız suyu nevale karması üzerine dökün. 8-10 dakikalık kısık ateşte kaynatılması sırasında sevimsiz taşmaya meydan vermemek için suyu cam çaydanlığınızın 4/5'ini geçmeyecek şekilde doldurun.
cezbedici kokusu mutfağınızdan taşıp evinizin diğer alanlarındaki insanları davet eder hale geldiğinde çayınız içilmeye hazır demektir. büyük boy fincana koyduktan sonra paşa gönlünüze göre üzerine bal, limon falan da koyabilirsiniz.
çayınızı keyifle içerken, nasıl yaptığınızı da çaydan nemalanan ahaliye övünçle anlatma hakkınızı kullanabilirsiniz.
favori karışımım : yeşilçay, defne yaprağı, melisa, ıhlamur, rezene, adaçayı ve hibiküstür. antidepresan etkisi gösterir ve kuş gibi hafiflersiniz. varsa kas ağrılarınız hafifler ve on numara uyku çekersiniz.
--spoiler--
Bitki çaylarının sağlıklı ve bilinçli bir şekilde kullanılırsa, sağlık açısından yararlı olduğunu belirten Diyetisyen Derya Zünbülcan, "Ancak bilinçsiz tüketildiğinde ise bir o kadar tehlikeli olabilir. ilaç kullanan kişiler daha çok dikkat etmeli. Bitki çayları, bazı ilaçlarla etkileşime girebilir. Hepimizin evinden eksik olmayan adaçayı, boğaz ağrısına iyi geliyor, bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Fakat hamile olan kişiler tüketirse, düşüğe bile sebep olabiliyor. Mide ağrısı için kekik veya baş ağrısı için biberiye çayı içmek istediğinizde, bu bitkilerin yüksek tansiyon ilaçlarıyla etkileşebildiğini bilmeniz gerekiyor. Alerji ve kolesterole iyi gelen ekinezya çayı da doğum kontrol ilacı kullanıyorsanız, istenmeyen etkilere neden olabilir. Boğaz ağrısına ve öksürüğe iyi gelen zencefil ise kan inceltici ilaçlarla birlikte tüketilirken dikkat edilmeli. ilaç tüketenler bir uzmana danışmadan bitki çayı tüketmemeli" dedi.
"Her bitki her bitkiyle karıştırılmamalı" diyen Zünbülcan, şöyle devam etti:
"Bu nedenle satın alınan karışık bitki çaylarının da içeriğine dikkat edilmeli. Bu çaylar uzman kişiler tarafından yapılmalı. Eczane ürünleri tercih edilebilir. Bitki çayı çeşitlerini kendimiz bir araya toplamamalıyız. Mutlaka bilinçsiz kullanımdan uzak kalmalıyız, sağlıkla ilgili zarar görebiliriz."
'KÖK BiTKiLER KAYNATILMALI, YAPRAKLAR DEMLENMELi'
Bitki çayının faydasını alabilmek için en önemli şeylerden birinin çayı doğru hazırlamak olduğunu aktaran Zünbülcan, "Hazırlarken hem suyunun derecesini doğru seçmek hem de hazırlama şeklini bitkinin kök veya yaprak oluşuna göre belirlemek gerekiyor. Zencefil kök olduğu için kaynatılarak tüketilmeli. Eğer adaçayı, ıhlamur gibi yaprak bitki tüketiliyorsa, ılık suda demlenerek tüketilmeli. Bu şekilde yapılırsa, her bitkinin içinde olan etken madde ortaya çıkar. Kök olanlar kaynatılırken, yaprak olanlar demlenmeli. Bitkiler 6-8 dakikadan uzun demlenmemeli" diye konuştu.
'FAZLA ADAÇAYI BÖBREĞE ZARAR'
Bergama ilçesinden doğadan şifalı bitkileri toplayıp, satışını yapan ibrahim Özsöz de her bitkinin bir toplama zamanı olduğunu, buna dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Özsöz, "Mesala kekik haziran ayından sonra toplanır, aroması yüksektir. Ama zararı da yüksektir. Hamile, guatr, böbrek rahatsızlığı ve yüksek tansiyon rahatsızlığı olanlar doktor kontrolünde tüketmeli. Adaçayı, kayalarda çıkan bir bitkidir. Bademcik ve boğaz ağrılarına iyi gelir, sakinleştirir. Fazla adaçayı tüketmek böbreklere zarar verir" dedi.
--spoiler--