Ben uzun yol bisikletçiliğine gönül vermiş biriyim.
Ve bisikletimi alacağım. Tavsiyeleriniz varsa memnun olurum. Lütfen pm atınız.
26" MTB Dağ Bisikletinden çevirmek fikrim. Fakat tam olarak bilgi sahibi değilim.
Şöyle de bir yazı buldum. Belki birilerinin işine yarar.
Bu bisikletleri kısa bir modifiye ile tur bisikleti moduna çevirebilirsiniz. Neden 26"; jant bisiklet seçtiğimize gelince, hemen hemen her yerde parça sorunu yaşamazsınız. iç lastik, idare edecek dış lastik, vites, fren vs vs birçoğunu ülkemin en ücra köşesinde dahi bulabilirsiniz. Uyum sorunu olsa da bir yere kadar sizi mutlaka götürür.
26"; bir MTB bisiklet aldık, ne yapacağız şimdi?
* Öncelikle lastiklerden başlıyoruz. Üzerinde bulunan arazi için takılmış dişli lastikler yerine yolda daha az sürtünme yapan slik lastiklerden takıyoruz. 26*2.00 26*1.75 ya da 26*1.50 olabilir. Bu ölçüler arasında dağlar kadar fark yok, bunu da aklınızda bulundurun. Ayrıca şunu da belirtmeliyim ki, bisikletiniz yüklü olduğu için lastik havalarınızı max. PSIya yakın seviyede tutmanızı öneririm. Bu durumda çok az bir kısım yere dokunacağı için akışkanlık o seviye yüksek olacaktır.
* ikinci husus ise bagaj bağlama olayı. Bisikletinizi alırken bagaj bağlanması için uygun deliklerin kadro üzerinde olup olmadığını kontrol edin ya da sorun. Ona göre alın bisikletinizi. Eğer bagaj bağlantı delikleri yok ise işiniz epey zor olacaktır. Yok ben çok beğendim bu bisikleti ama kadroda bagaj için delikler yok diyorsanız, arkaya bağlanan römorklardan tercih edebilirsiniz. Bu da bir tercih meselesi tabi.
* Üçüncü dikkat edilmesi gereken konu ise bisikletin suluk kapasitesi Ben iki suluk kullanıyorum, ülkemizde hemen hemen yeterli oluyor. Ama bazı noktalarda bu iki suluğun bile yetmediğini söyleyebilirim. Sonuç olarak iki suluk takılmasını destekleyen kadro tavsiye ederim
* Bir diğer konu ise sele seçimi. Almış olduğunuz MTB bisiklette ince ve uzun sele olacaktır büyük ihtimalle ve büyük seleler uzun yol için çok kullanışlı ve rahat olmayacaktır. O nedenle daha konforlu, dolgun jelli ya da daha uzun ömürlü Brooks gerdirilmiş deri selelerden alabilirsiniz.
* Gidon konusu göreceli olduğu için kısaca birşeyler söylemek isterim. Multibar dediğimiz tam dairesel gidon tercih etmek isterim şahsım adına ama henüz alamadım. Onun dışında tutuş seçeneği bol olan bir gidon tercih etmenizde fayda var. Ya da gidonunuza barent bağlayarak bunu kısa yolla çözebilirsiniz. Birçok dünya turcusuda yol bisiklet gidonu kullanıyor, bunuda belirtelim..
* Yine bisikletinizi alırken fren sistemlerinide ihtiyacınız doğrultusunda belirleyin. V-Frenli sistem en yaygın ve sorun çıkarsa dahi çabukça halledilebilecek bir sistem. Mekanik Disk frende keza öyle Ama Hidrolik Disc frenler biraz daha karışık görünse de öyle ahım şahım sorun çıkartan sistemler değil. Fren kablosunu kırıp, kesmediğiniz sürece korkulacak birşey yok. Burada devreye giren konu ise bütçe oluyor. Bütçeniz el veriyor ise Hidrolik Fren Sistemi tercih edebilirsiniz, ama bu kadara gerek yok derseniz V-Frende işinizi görecektir. Son olarak yanınızda mutlaka yedek fren pabucu ve balatası bulundurun. Her an herşey olabilir
* Vites sistemlerine gelince;
7 ( 21 ), 8 ( 24 ), 9 ( 27 ), 10 (30 ) lu sistem viteslerden herhangi birini seçebilirsiniz. Ama genellikle kullanılan sistem 8′lidir. Yine bu sistemlere uygun parçaları hemen her yerde bulabilirsiniz. Gerek zincir, gerek aktarıcı, gerekse aynakol
Ben yıllardır 9′lu sistem ile geziyorum, yanımda yedek zincir taşıdığımda oldu ama hiç bir zaman gerek olmadı. Viteslerinizi doğru kombinasyonda, doğru yerlerde kullanırsanız ömrü uzayacaktır. Ona dikkat etmekte fayda var.