kadro boyuna dikkat edin. büyük iyidir, ama eğer bacaklarınıza iyi değilse, o kadar da iyi değildir.
başka, eğer mtb yapacaksanız -ki, çoğunluk mtb yapar- shimano deore'den veya sram x7'den aşağıya düşmeyin. bisikletiniz yağ gibi gider.
başka, çok fazla aksesuara gerek yok. çünkü fazla aksesuar = ağırlık. ağırlık = ivme kaybı.
bir de, paranız 5000TL yukarısıysa, en az 4 kglık karbon kadro alın(aşağısı çok güzel çatlıyor inanın.) o kadar paranız yoksa, alüminyumda da çok uygun ağırlıkta bisikletler bulunur. paranız çoksa, kalkıp da ben triatlon bisikleti alıcam demeyin, gereksiz para kaybı ve amacı dışında kullanmak olur.
eğer bisikleti biraz daha farklı kullanıyorsanız, (gitar çalma teknikleri gibi biniş teknikleri vardır) mesela, direksiyonun üstünde amuda kalkabiliyorsanız(denedim ama bir daha yapacak cesaretim yok.) veya en azından kendinize has, sokakta başka kimsede görmediğiniz hareketleriniz var ve biraz tehlikeliyse, o hareketleri yapmaktan vazgeçin, çünkü bisiklet, aksiyonlu bir spor olmasına rağmen, bu tip aşırılıklara kaçmanız, ölüme veya kalıcı sakatlanmalara sebep olabilir.
ayrıca, alacağınız bisikletin ömür boyu kadro garantili olmasına da dikkat ediniz. 3 gün sonra kadronuz kırıldığında, yaptıracak tamirci, servis ararsınız maazallah.
**verebileceğim ilk tavsiye her önüne gelenden tavsiye alma. (istersen bu tavsiyeyi de dikkate almayabilirsin)
1-bisikleti hangi amaçla ve ne şartlarda kullanacağına karar ver.
*ben her şartta sürmek istiyorum, dağ tepe fark etmez dersen dağ bisikleti
*ben genelde yolda sürerim ama haftasonları araziye kaçarım dersen yine dağ bisikleti
*ben çoğunlukla yolda giderim araziye girmem ama yollar hafif çukurlu dersen amotisörlü şehir bisikleti
*ben sahil yolu, şehir içi yaparım öyle arazide işim yok dersen düz maşa şehir bisikleti
*abi ben yarışçıyım, hız yaparım, kaymak gibi yolda sürerim dersen yol bisikleti almanı tavsiye ederim.
2-hangi kategori bisiklet alacağına karar verdikten sonra araştırmalara başla.
*ama google a \"dağ bisikleti çeşitleri\" yazarak komik olma.
*belirlediğin fiyat aralığına göre modelleri belirle.
*bisikletforum.com bunun için büyük bir kaynak.
*mümkün olduğu kadar fazla model incele.
*ekipmanlar hakkında az çok bilgi sahibi ol.
*bisiklet hakkında bir şey bilmiyorken mahalle bisikletçisine sakın uğrama. sana elindeki en dandik malı satar.
*eğer bu işin ehlinden tavsiye almak istiyorsan delta bisiklet, aktif pedal, kaçkar bisiklet gibi bilinen bisikletçilere uğra.
3-bir markanın her modeli iyi değildir, x markası çok iyi kesin onu al abi diyenleri dinleme, marka model dengesine göre karar ver.
*fakat uğur, cenix, bisan, ümit gibi saçma sapan markaları sakın tercih etme. paranı çöpe at daha iyi.
*alacağın markanın internet sitesine gir bak. siteden ne kadar organize ve sistemli marka olduğu anlaşılır zaten. bazı markaların internet sitesi bile yok.
4-bisikleti basit bir alet olarak gördüğün için fiyatlar sana uçuk geliyor olabilir. ancak bisiklet karmaşık bir alettir ve üstündeyken sana güven hissi veriyor olması gerekir. buna dikkat et.
5-ilk defa bisiklet alacaksan bütçeni zorlama. almışken iyi bir şey olsun diyerek kesenin ağzını açma.(yoksa o kese kapanmaz)
*kötü bisiklet al demiyorum ama o bisiklete bir şey olursa verdiğin paraya yazık olmasın.
*ayrıca aldığın ürün verdiğin parayı hak etsin.
*onun dışında bisiklete verdiğin para kadar ekipmana da para veriyorsun bunu unutma.
*ikinci el alma, zaten ilk bisikletin bırak da gıcır gıcır olsun.
6-bisiklet alırken yanında kask, gözlük, eldiven de al. biraz daha rahat kullanım için tişört ve tayt da alabilirsin.
7- şahsi tavsiye ettiğin markalar var mı diye sorarsan; trek, scott, giant, merida.
8- bunları okudum ama hala karar veremedim dersen -ki çok kötü bir histir- vazgeçme, mutlaka istediğin bisiklete bir gün sahip olursun.
şehir içinde kullanmayı düşünüyorsanız hafif bir bisiklet alabilirsiniz. amortisöre gerek yok boşu boşuna ağırlık yapıyor. disk fren tercih edebilirsiniz. kask almayı unutmayın!
hidrolik frenler uzun zamanlı sürüşlerde büyük kolaylık sağlıyor. mtb, şehir, hibrit vs ne tür bisikleti hangi amaçla alacağınız meselesi ise uzun ve her biri farklı konulardır.
Kadrosu boyunuza göre olsun,
Bisikleti satan saticiyi dinlemeyin, istedigi bisikleti size kakalar sonra. Siz arastirdiktan sonra karar verin ve istediginiz bisikleti alin. Cevrenizde prof. Bisiklet gruplari varsa onlarla gorusun. Genellikle facebook gruplari vardir bu tur gruplarin.
öncelikle ve kesinlikle sağda solda, alış veriş merkezlerinde, hatta marketlerde gördüğünüz şu çift amortisörlü modellerden uzak durun.
sonra ne amaçla kullanacağınıza kadar verin. başlıca seçeneklerimiz: dağ, yol, şehirdir.
1) yol bisikleti: bu türden sadece asfalt yollarda verim alabilirsiniz. hatta şu "mucurlu" diye tabir edilen asfaltta bile bir miktar rahatsız olmanız söz konusu olabilir. sert toprak yolda ilerleyebilirsiniz fahak biraz taşlı ya da çamurlu toprak yollara girdiğinizde bisiklet sürüş keyfiniz, bisikletle yürüme keyfine dönüşebilir.
2) dağ bisikleti: adı üzerinde, dağda, patikada, ormanda, asfaltta, taşta, çamurda kısaca her yerde gider. dağ bisikleti alıp spor amaçlı, hakkını vererek, yağmurda çamurda sürmek isterseniz hidrolik disk fren seçeneğini de şiddetle tavsiye ederim. özellikle hidrolik diyorum. mekanik disk frenin bildiğimiz "balatalı" frenden çok da bir farkı yoktur.
3) şehir bisikleti: kabaca ilk iki seçenek arasındadır. yani yol bisikletinin gidemeyeceği arazide de gider fakat dağ bisikleti kadar güvenli ve keyifli bir sürüş sağlamaz. aerodinamik olarak ve sürüş pozisyonları olarak dağ bisikleti daha kullanışlı ve faydalıdır. uzun ve şehirler arası tur yapacaksanız en idealidir.
bir de marka konusu var. genellikle, satın alacağınız bisikletin markası sadece kadro üreticisidir. vitesleri başka, frenleri başka şirketler üretir. örneğin a marka bir bisiklet ile b marka bisikletin, kadrosu dışında, vitesinden tutun da lastiklerine, jantlarına kadar her şeyi aynı olabilir.
geriye küçücük bi ayrıntı kalıyor: para. bu işin de biraz maliyetli olduğunu unutmayınız. 500 tl'den başlayıp artı sonsuza giden bi fiyat skalası var.
istanbul içi v.b. yerlerde kullanacaksanız ( tepelik şehirler ) şehir bisikleti alın, dağ bisikleti alır tekeri değiştiririm demeyin. Almadan önce iyice araştırın, Kadıköy'deki satıcılar kalbur üstü insanlara göre fiyat çekerken saraçhane altgeçit yurdum insanına göre fiyat çekebilir, iyi araştırın. 1000 tl civarı bütçeye alternatif çoktur fakat carraro ve sedona'yı tavsiye edebilirim. Çin sitelerinden pek çok bisiklet malzemesi satın alabilirsiniz ; ön arka ikaz ve aydınlatma ışıkları, yol bilgisayarı, sol ayna faydalı olabilir fakat bokunu çıkartıp bisikleti uzay mekiğine dönüştürmeyin.
1. asla ucuz bisiklet almayın. bisiklet, ruhu olan bir canlıdır, soba borusunu birleştirip bisiklet diye satan kansızlardan bisiklet asla almayın!!! verdiğiniz her fazla kuruş karşılığında çok daha fazla kalite ve sürüş zevki olarak geri dönecektir.
2. şu markalardan bakın:
sedona, salcano, kron, merida, ghost, trek, focus, cube, ridley, specialized, cannondale, colnago, pinarello, giant, cervelo, felt ve bu markalarla muadil markalar. aklıma bu markalar geldiğinden bu kadar yazabildim.
3. bisikletinizle coşacağınız zemin hakkında iyi düşünün.
araziden çıkmam, çamur benim işim diyorsanız dağ bisikleti,
hem arazi hem asfalt yaparım, performanstan çok turcuyum diyorsanız tur/ hibrit bisiklet,
asfaltta rüzgar gibi eserim, hız olmazsa olmazım diyorsanız yol bisikleti( ki tüm bisiklet türlerini deneyimlemiş biri olarak yol bisikletinin tadı diğerlerinden fersah fersah ötedir benim için).
en önemlisi de, bisiklet sevgili gibidir, elektrik aldığınız bisikleti seçin. rengi, dizaynı, tipi vs çok önemlidir. çünkü onunla uzun yıllar aşk yaşayacaksınız.
4. kadro boyu. yani bisikletin ana gövdesini boyunuza göre belirleyin. boyunuza ideal bisikleti bulmanızda yukarıda adı geçen markaların yetkili satıcıları gerekli bilgiyi vereceklerdir. ama unutabilirler mutlaka bu konuyu söyleyin.
5. bakımlar ve temizlik. bisikleti aldıktan sonra onu sevin. güzel davranın. hele karbon kadroysa, çok fazla zorlamayın. bakımlarını ihmal etmeyin, her tur sonrası temizleyin.